Gezondheidsbevorderend effects Oolong Thee Camellia Sinensis

Over het algemeen is gebleken dat groene thee qua gezondheidsvoordelen superieur is aan  Oolong Thee Camellia Sinensis thee. De belangrijkste interessante componenten zijn de polyfenolen

Oolong thee Camellia sinensis-bladeren

Oolong-thee, gedeeltelijk gefermenteerd uit Camellia sinensis-bladeren, vertoont significante antioxidatieve, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende activiteiten, zoals aangegeven in verschillende in vitro- en in vivo-onderzoeken. Er zijn echter slechts beperkte onderzoeken gedaan naar de gezondheidsbevorderende effecten van oolongthee en de karakteristieke verbindingen ervan. De potentiële werkzaamheid van bioactieve stoffen afgeleid van oolongthee en hun rol als veelbelovende middelen tegen kanker, hun hartbeschermende voordelen tijdens hypoxische aandoeningen, effecten bij de behandeling van allergische aandoeningen, potentiële prebiotische activiteiten, verbetering van de bloedlipidenstatus bij mensen.

Effectiviteit als oraal hypoglycemisch middel bij de behandeling van diabetes type 2, en hun mogelijkheden om het risico op obesitas te verminderen, zijn in dit overzicht besproken. Deze veelbelovende onderzoeken, die voornamelijk zijn verkregen uit dierstudies, zouden de consumptie en het gebruik van de met fenol verrijkte oolongthee en zijn producten in de voedings- en farmaceutische industrie kunnen verbreden. De potentiële gezondheidsvoordelen van oolongthee bij mensen moeten echter verder worden aangevuld door grootschalige, gerandomiseerde, dubbelblinde en placebogecontroleerde onderzoeken om potentiële therapeutische toepassingen te consolideren. Artikel bevat Wetenschappelijk literatuur.

Introductie Oolong Thee

Alle vernoemde claims komen voort uit wetenschappelijk litratuur en niet van nieuwsberichten.eu, verder willen wij u graag erop attenderen dat de Oolong Thee Camellia Sinensis te samen getrokken wordt met de Groene Thee waar we eerder over hebben geschreven.

Multifunctional gezondheidsbevorderend effects of Oolong Thee uit de bladeren van Camellia sinensis, worden over de hele wereld geconsumeerd vanwege de potentiële gezondheidsbevorderende voordelen en de hoogwaardige smaak en geur. De bekende gezondheidsbevorderende functies van thee omvatten antikanker-, antioxiderende, anti-cardiovasculaire, antimicrobiële, hypoglycemische en hepatoprotectieve effecten.. Historisch gezien wordt aangenomen dat de oorsprong van thee India en China is. Tegenwoordig produceren meer dan 25 landen verschillende theesoorten. Op basis van productieprocessen en de mondiale consumptie worden theedranken onderverdeeld in zwarte thee (78%), groene thee (20%) en oolongthee (minder dan 2%). Vergeleken met groene thee (ongefermenteerd) en zwarte thee (volledig gefermenteerd) wordt oolongthee tijdens de verwerking gedeeltelijk gefermenteerd. Over het algemeen zijn groene thee en oolongthee populairder in oosterse landen, terwijl zwarte thee meer de voorkeur heeft in westerse landen.

Welke zwarte Oorlong thee is de echte?

De enige echte oorlong zwarte thee is de Tie Guan Yin Oolong thee Biologisch, In iedere wetenschappelijk studies wordt er duidelijk beschreven de gezondheidseffecten van de originele Tie Guan Yin Oolong thee Biologisch. De echte beschrijving van Tie Guan Yin is Tieguanyin thee en het is zeer belangrijk dat men kijkt dat het daadwerkelijk Biologisch gecertificeerde losse bladthee is, ze moeten skal-gecertificeerd, wat betekent dat jouw bestelde thee daadwerkelijk 100% biologisch is. Van het plukken tot het verwerken tot het vullen van uw zakje thee wordt volledig gecontroleerd. We zijn er trots op dat we daarom ook het Biolabel en het woord ‘Bio’ of ‘Organisch’ mogen voeren.

Hoe wordt de deze thee op en orginele manier bereid

Kook bronwater of flessenwater tot bijna het kookpunt.
Temperatuur is belangrijk 95-100 graden.
Als het water kookt, laat het dan 5-10 minuten afkoelen.

Plaats 2-3 theelepels thee/glazen theepot van 500 ml.

U moet weten hoeveel water uw theepot kan bevatten.

Giet heet water in je kopje en gooi het weg. Zo voorkom je dat je thee te snel afkoelt. Giet het water over de bladeren. Laat de thee 2-5 minuten staan.

Dit wordt steilen genoemd. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de theesmaak. Zorg ervoor dat je de pot in alle theekopjes leegt. Hierdoor stopt het trekproces en kun je de thee opnieuw gebruiken. Je kunt je pot thee tot wel 7 keer bijvullen. Telkens wanneer u de pot opnieuw vult, verhoogt u de weektijd met 30 seconden. Als u meer wilt weten over diverse soorten theeen dan raden wij u aan om contact op te nemen met losse theekopen zij helpen u deskundig verder.

Er is echter nog een toevoeging die u moet weten als u Tie Guan Yin Oolong thee Biologisch thee gaat gebruiken, de aller beste werking gaat samen met nog een thee de Matcha Shoshin Biologisch thee. In diverse studies komt deze beide theeen voor om samen te gebruiken om kanker te voorkomen en kankerbestrijdende activiteiten. In onze volgende artikel Matcha Shoshin Biologisch thee zullen wij daarop verder beschrijven.

Waar komt de Tieguanyin thee vandaan

Oolong-thee is afkomstig uit de provincie Fujian in China, maar wordt ook geproduceerd in enkele andere regio's in Zuidoost-Azië, zoals India, Nepal, Thailand, Vietnam en Indonesië. De originele theebron van oolongthee geeft de voorkeur aan een warm klimaat, ongeveer 30 °C, mistige en druilerige seizoenen. Plaatsen met 1000 enkele bindingen en 1250 mm jaarlijkse regenval zijn ideaal voor het verbouwen van oolongthee. Oolong-thee bevat drie typische soorten, vertegenwoordigd door Tieguanyin, Fenghuang Dancong en Dahongpao met respectievelijk de lichtste, middelmatige en hoogste graad van fermentatie. De verwerking van oolongthee kan over het algemeen worden ingedeeld in zeven stappen, waaronder zonnen en verdorren, fermenteren, pannen, rollen, bakken, eindbakken en verpakken. Tijdens de verwerking wordt oolongthee geoxideerd tot een percentage van 10% enkele binding70%. De semi-geoxideerde oolongthee geeft een smaak tussen zwarte thee en groene thee. Oolong-thee geproduceerd in China staat bekend om zijn elegante, fruitige en bloemige aroma, omdat geleidelijke uitdroging en matige blauwe plekken tijdens het productieproces de speciale smaak ervan kunnen verhelderen en intensiveren. Het gehalte aan de belangrijkste catechinen in oolongtheebladeren is lager dan dat van groene thee, omdat catechinen tijdens het fermentatieproces gedeeltelijk worden geoxideerd door polyfenoloxidase. Bovendien treedt er ook een toename van gepolymeriseerde polyfenolen op.

Ondanks de populariteit ervan in Aziatische landen hebben onderzoeken naar de gezondheidsbevorderende effecten van oolongthee en de karakteristieke verbindingen ervan, zoals theasinesinen, beperkte aandacht getrokken in vergelijking met de kennis van de preventieve en therapeutische effecten van groene en zwarte thee. Theasinesinen vertonen zowel in vitro als in vivo antioxidatieve, ontstekingsremmende en antikankeractiviteiten. Bovendien zijn de synergetische effecten van polyfenolen en polysachariden op kankercellen nauwelijks bekend. In dit overzicht zijn diverse onderzoeken uitgebreid samengevat, waaronder verwerking, fytochemie, gezondheidsbevorderende eigenschappen en mogelijke bijwerkingen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn deze biologische effecten bemoedigend voor de ontwikkeling van oolongthee als bioactieve drank en functioneel voedsel.

Functionele componenten van oolongthee

Oolong-theebladeren bevatten meer dan 100 chemische entiteiten die mogelijk de menselijke gezondheid kunnen verbeteren, zoals polyfenolen, polysachariden, alkaloïden, vitamines, flavonoïden, aminozuren, chlorofyl, mineralen, vluchtige stoffen, organische zuren, sporenelementen, aroma's, ligninen en eiwitten.

Oolongthee: een waaier aan smaak

Groene thee wordt gemaakt van theeblaadjes die geen oxidatieproces hebben ondergaan. Het is dat proces dat bepaalt in welke mate de blaadjes aan de lucht worden blootgesteld en de verschillende theesoorten hun eigen karakteristieke smaak geeft. Voor zwarte thee worden de bladeren volledig gekneusd om het oxidatieproces te versterken. Bij Oolong thee bevindt de oxidatiegraad zich tussen de 10 en 80 procent. Vaste regels over hoeveel de oxidatie moet zijn bestaan er niet, wat een waaier aan verschillende smaken geeft onder de Oolong thee. De thee die minder dan 50 procent oxideert zal eerder het aroma van groene thee hebben, terwijl de thee die meer dan 50 procent is geoxideerd eerder zal smaken als zwarte thee.

Er is dus voor elk wat wils met heel wat subtiele smaakverschillen. De Bai Jiguan is een lichte thee die gemaakt wordt van eerder geelachtige en dus lichtere theebladeren, terwijl de Rougui een iets meer donkere thee is met een krachtige smaak. De bekendste twee Oolong theesoorten zijn de Da Hong Pao en de Tie Guan Yin. Da Hong Pao groeit op een rotsachtig terroir en heeft daardoor een mineraalrijke smaak. De Tie Guan Yin of ‘de IJzeren Godin van de genade’ is dan weer eerder zacht en bloemig van smaak.

Oolong is goed voor de gezondheid

Net als de andere theesoorten bevat ook Oolong thee heel wat belangrijke nutriënten zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zit bijvoorbeeld calcium, magnesium en kalium in, maar ook heel wat antioxidanten zoals polyfenolen, theaflavines en de bekende EGCG of epigallocatechinegallaten die ontstekingen verminderen.

Het maakt dat Oolong thee de gezondheid op heel wat vlakken ondersteunt.

De antioxidanten helpen de bloedsuikerspiegel beter op peil houden en kunnen beschermen tegen diabetes type 2. Oolong thee zou ook gewichtsverlies bevorderen, maar hierover moet wel nog veel meer onderzoek gebeuren. Sowieso is thee een caloriearme drank. Oolong thee helpt de hersenfunctie en het geheugen te verbeteren door onder meer de cafeïne en de theanine, een aminozuur dat de aandacht helpt verbeteren en angst vermindert. Het kan helpen tegen bepaalde soorten kanker. De antioxidanten in zowel groene, zwarte en oolong thee kunnen celmutaties, die kunnen leiden tot kanker, voorkomen.Oolong thee versterkt de botten en kan ook de vorming van tandplak verminderen. Het is goed voor het hart om regelmatig een kopje thee vol antioxidanten te drinken. Mensen die meer dan zes kopjes thee per dag drinken bleken, zo wees een studie uit, aanzienlijk minder kans te lopen op een hartziekte dan niet-theedrinkers.

Het maken van Oolong thee is complex

Het verwerken van Oolong thee is complex en tijdrovend. De bladeren worden vers geplukt en in de zon te drogen gelegd. Een deel van het vocht gaat op die manier al uit de bladeren. Het maakt dat de bladeren zacht worden en niet breken tijdens het rollen. Nadat ze goed in de zon hebben gelegen verhuizen de bladeren naar binnen om af te koelen.

Vervolgens worden ze gerold tussen twee stenen. Dit is hoe de bladeren licht gekneusd worden en dus de typische smaak van Oolong krijgen. Daarna is het tijd om te oxideren. Een theemeester bepaalt wanneer de bladeren voldoende zijn geoxideerd. Na het oxideren wordt de thee geroosterd, wat de oxidatie stopt. Deze theesoort wordt maar gedeeltelijk geoxideerd en bevindt zich dus, zoals al eerder vermeld, tussen groene en zwarte thee. Het geeft de thee een fruitige smaak. Na het roosteren wordt de thee opnieuw gerold; nu krijgt hij zijn typische vorm. Als laatste stap wordt de thee gedroogd, zodat hij goed kan worden bewaard.

Zo drink je een lekker kopje Oolong thee

Oolong thee laat je het best infuseren in (gefilterd) water dat tussen 85 en 90 graden Celsius warm is. Een waterkoker kan altijd handig zijn om je de juiste temperatuur te geven. Je kan je thee met een keramische en gietijzeren Oolong thee laat je het best 2 à 3 minuten trekken in 71c a 80c. Reken 2 theelepels losse theebladeren per kopje.

Wat is de geschiedenis achter Oolong thee?

Over de oorsprong van Oolong thee zijn al heel wat woorden gevallen. Er bestaan dan ook heel wat verschillende theorieën. De Wuyi-theorie beweert bijvoorbeeld dat Oolong thee vernoemd is naar het Wuyi-berggebied, waar het voor het eerst werd vastgelegd in gedichten uit de Ming-dynastie tussen de 14de en 17de eeuw. De Anxi-theorie beweert dan weer dat de thee ontdekt is door een man die Sulong, Wuliang of Wulong heette en in de Anxi-regio in de provincie Fujian woonde en per ongeluk zijn theebladeren liet oxideren nadat hij werd afgeleid tijdens de oogst. Een laatste theorie, de Tribute Tea-theorie, gaat er vanuit dat Oolong voortkomt uit de Dragon-Phoenix-Cake-tribute-thee, een thee die bestond uit twee theesoorten: Dragon en Phoenix. Toen het de gewoonte werd om thee met losse theebladeren te maken veranderde de thee van naam naar Black Dragon of Oolong thee naar de donkere en stugge bladeren nadat ze verwerkt waren.

Wetenschappelijk literatuur

  Chemische en gezondheidsbevorderende effecten van oolongthee en theasinensinen

Chinese Oolong-thee: Een aromatische drank die onder meerdere spanningen wordt geproduceerd

Catechines uit oolongthee verbeteren baarmoederdefecten door STAT3-signalering te remmen bij muizen met polycysteus ovariumsyndroom

Thee (Camellia sinensis): een overzicht van de voedingssamenstelling, Potentiële toepassingen en omics-onderzoek

Recensie over Camellia sinensis – Het geschenk van de natuur