Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

etna

De Etna van Sicilië is een van 's werelds meest actieve vulkanen

Buitenland Sicilië: Vulkaan Etna: Als de flank van de vulkaan plotseling instort, kan dit een tsunami teweegbrengen die de regio kan verwoesten. De geschiedenis leert dat dit catastrofaal kan zijn, zoals de vulkaan St. Helens daar later meer over

Vulkaan Etna

De Etna van Sicilië is een van 's werelds meest actieve vulkanen, maar wetenschappers zeggen dat uitbarstingen niet de enige grote bedreiging vormen van deze smeulende piek.

#

Een nieuwe studie toont aan dat de Etna langzaam naar de zee glijdt, waardoor het vooruitzicht wordt vergroot dat deze plotseling instort en een enorme tsunami veroorzaakt die de regio rond de oostelijke Middellandse Zee zou verwoesten.

"De Etna is een grote en zware vulkaan, dus de zwaartekracht trekt hem naar beneden", vertelde Morelia Urlaub, onderzoekswetenschapper bij het GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research in Kiel. "Het kan zich gemakkelijker verspreiden naar de zee, omdat er niets is om het te 'stoppen'."

De langzame daling van de vulkaan is al sinds de jaren negentig bekend. Maar Urlaub en haar collega's gebruikten een netwerk van onderwatersensoren langs de zuidoostelijke flank van de vulkaan om de beweging ervan gedetailleerd te bekijken.

Etna verplaatst zich meestal ongeveer 2 tot 3 centimeter (ongeveer 1 inch) per jaar, volgens Urlaub. In het recente onderzoek, gepubliceerd op 10 oktober in het tijdschrift Science Advances, toonden de sensoren aan dat de kruipende beweging van de Etna soms weken of maanden versnelt, omdat gesmolten gesteente (magma) ondergronds opbouwt voordat ze uitbarst in een uitbarsting; in 2017 ontdekten de sensoren een slip van 4 centimeter (ongeveer 2 inch) over acht dagen, zonder een bijbehorende uitbarsting.

De sensoren detecteerden ook beweging in delen van de vulkaanflank die onder water liggen, ver van het hart van de vulkanische activiteit van de Etna - een onverwachte bevinding die suggereert dat magma alleen niet verantwoordelijk kan zijn voor de voortdurende slede.

"Als stijgend magma flankbeweging zou veroorzaken, dan zouden we verwachten dat de grootste beweging zich heel dicht bij de bron van het magma zou voordoen," zei Urlaub. "Maar onze metingen laten zien dat de flank zelfs heel ver van de bron van het magma beweegt."

John Murray, een geoloog aan de Open Universiteit in het Verenigd Koninkrijk, heeft decennia lang de Etna bestudeerd. Hij zei dat hij verbaasd was om te horen dat Etna zo veel verplaatst heeft gedurende slechts een periode van acht dagen. Een plotselinge ineenstorting van de Etna kan "absoluut verwoestend" zijn voor de regio, zei hij, maar bood toen een zekere mate van geruststelling over het risico.

"Het is duidelijk erg zorgwekkend als dit zou gebeuren, maar ik moet benadrukken dat er absoluut geen teken is van dit gebeurt op dit moment," zei hij. "We moeten er veel meer over weten voordat we dergelijke voorspellingen kunnen doen."

Urlaub was het ermee eens dat het onmiddellijke risico laag is. "We weten uit de geologische geschiedenis dat instortingen veel voorkomen in de levenscyclus van vulkanen," zei ze. "Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat we hier over geologische tijdschalen praten - de Etna is 500.000 jaar oud."

Maar andere vulkanen hebben aangetoond hoe catastrofaal plotseling instortingen kunnen zijn.

#

Op 18 mei 1980 stortte de noordflank van de berg St. Helens, een vulkaan in de staat Washington, in nadat een aardbeving met een kracht van 5,1 magnitude het gebied trof. De resulterende uitbarsting en aardverschuiving veroorzaakten wat de Amerikaanse Geologische Onderzoek de "grootste puinlawine op aarde in de geregistreerde geschiedenis" noemde. Het doodde 57 mensen en veroorzaakte $ 1,1 miljard schade

Qr Code
Ga naar boven