Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Halemaumau, Hawaï

Actieve uitbarsting lava, gas krater Halemaumau

Hawaiian vulkaan Observatorium bevestigt dat nieuwe kloof dinsdag tot uitbarsting is gekomen in Lanipuna Gardens krater Halemaumau Subdvisions ten noordoosten van spleet 19.

Krater Halemaumau Hawaï

kloof  17 blijft actief omdat de smalle lavastroom langzaam in de richting van de oceaan beweegt met ongeveer 18.28800m per uur. Er zijn op dit moment geen huizen of wegen bedreigd.

 

Hawaii Fire Department meldt dat kloven in het zuidoosten van Lanipuna Gardens grote hoeveelheden zwaveldioxide gas produceren.

Bewoners in het gebied en de omliggende percelen op Pohoiki Road in de buurt van Lanipuna Gardens worden geadviseerd de luchtkwaliteit staat in rood.

Rood staat voor onmiddellijk gevaar voor de gezondheid, dus onderneem actie om verdere blootstelling te beperken. Er kunnen ernstige omstandigheden zijn zoals verstikking en onvermogen om te ademen. Dit is een ernstige situatie die de gehele blootgestelde populatie treft.

Volgens ambtenaren van de Hawaï County zijn er sinds donderdag 3 mei 20 scheuren in Leilani Estates geopend.

Klik hier voor een interactieve kaart.

Volgens de Amerikaanse Geological Survey Hawaiian Volcano Observatory opende de spleet 18 zondag de buurt van Halekamahina Loop Road tussen kloven 16 en 17. Actieve dampen en lavaspatten werden uitgegeven voor een korte periode.

Wetenschappers ontdekten de kleine uitbraak rond twee uur 's middags, toen een foto een kleine strook lava onthulde tussen kloven 16 en 17, die niet op zondagochtend foto's van dezelfde scène te zien waren.

kloof 17, die ongeveer 1.200 voet lang was, opende eerder op Halekamahina Loop Road in het westen, of de Kalapana-kant, van Highway 132. De activiteit werd gedomineerd door lava-fontein, een explosie van spattenbommen die honderden meters de lucht in liepen, en verschillende het voortbewegen van lava stroomlobben bewegen over het algemeen noordoosten en zuidoosten. Bewoners van Halekamahina Loop Road moesten evacueren.

kloof 17 was oorspronkelijk gelabeld als 18, maar kreeg de nieuwe naam 17, nadat de ambtenaren de vorige spleet 17 noemden, die vrijdagavond opende en nooit lava brak.

Scheuren 17 en 18 zijn op privé-eigendom.

kloof 16 opende oostelijk van Puna Geothermal Ventures, ten noordoosten van Lanipuna Gardens, zaterdagochtend.

Ambtenaren bevalen de sluiting van alle parken in het gebied en, voor de veiligheid van bezoekers, moeten ook alle pensions en vakantiewoningen worden gesloten.

Het Department of Transportation zal Highway 130 van Malama Street naar Kamaili Road vanochtend opnieuw openen voor lokaal verkeer na inspectie van nieuw gevormde scheuren in de weg. Automobilisten worden aangeraden voorzichtig te rijden, omdat metalen platen over de kieren op de rijbaan worden geplaatst.

Snelweg 132 en Highway 137 blijven alleen open voor lokaal verkeer.

Aardbevingen en grondvervorming gingen door en er werden extra uitbraken verwacht in het algemene gebied van Leilani Estates.

Volgens de Hawaiian Volcano Observatory van de U.S. Geological Survey lijkt de inbraak en seismische activiteit van de East Rift Zone in noordoostelijke richting te verzwakken. Gevaarlijke dampen blijven vrij van bestaande scheuren en kloven.

De locatie van toekomstige uitbraken kan niet worden voorspeld, maar kan gebieden omvatten die zowel op de hoogte (zuidwesten) als in rust (noordoosten) van de bestaande scheuren liggen, of hervatting van activiteit bij bestaande scheuren. De afvloeiing van deze scheuren in gemeenschappen zou door de overstroming van de lava in gevaar kunnen komen.

Als voorzorgsmaatregel wordt bewoners van de lagere Puna, tussen Kapoho en Kalapana, geadviseerd alert te zijn in het geval van mogelijke gas uitstoot en vulkaanuitbarsting. Omdat er weinig tot geen voorafgaande kennisgeving is om te evacueren, moet u bereid zijn om op korte termijn te evacueren. Neem deze tijd om je voor te bereiden.

Verwant verhaal: plannen van nationale garde voor massale evacuaties zouden meer uitbarstingen moeten veroorzaken

Alle strandparken in de lagere Puna zijn gesloten, inclusief de Pohoiki Boat Ramp.

Het grootste deel van Hawaï Volcanoes National Park is nu gesloten. Ambtenaren zeggen dat het mogelijk is om een ​​door stoom geïnduceerde explosie te krijgen op de top van de Kilauea-vulkaan vanwege het teruglopende lavameer.

Mocht een dergelijke explosie plaatsvinden, dan zeggen functionarissen dat de daaropvolgende asval en ook zuidelijke windpatronen een bedreiging voor de openbare veiligheid zouden vormen.

ALAILI-ROAD-CRACK

leilani,estates,resident,returns,home,Randall,Allen

Kilauea-Lava-Leilani

aerial-view-of-kilauea-eruption

 

Qr Code
Ga naar boven