Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

hawaii, lava, uitbarsting

2 belangrijke ontwikkelingen aanhoudende uitbarsting van Kilauea

Burgerlijke verdediging functionarissen bevestigd rond 11 uur 's morgens. die lava van kloof 20 heeft de oceaan bereikt. Terwijl lava stroom in het water stroomt creëert nieuw land, waarschuwen functionarissen maken zich zorgen voor Laze. Terwijl de lava door het Puna-district op Hawaii Island kruipt, vindt het langzaam zijn weg naar het water. De verandering in temperatuur veroorzaakt zoutzuur en stoom wat Laze veroorzaakt.

Highway 137 afgesloten

Rond 23.00 uur Zaterdag bevestigde Hawaii County Civil Defense dat snel bewegende lava de Highway 137 passeerde net ten zuiden van Mile Marker 13.

Het is een kritisch toegangspunt en de belangrijkste evacuatieroute voor inwoners van Lower Puna. Ambtenaren zeggen ook dat de stroming vanuit kloof 20 de oceaan is binnengedrongen, waardoor bezorgdheid om gevaarlijke lui ontwaakt. Laze wordt gevormd wanneer lava de oceaan raakt en zoutzuur en stoom met fijne glasdeeltjes de lucht in stuurt. Het kan irritatie van de longen, de ogen en de huid veroorzaken. Bewoners wordt gevraagd om het gebied en elk contact met een pluim te vermijden. Het Department of Transportation zegt dat Highway 130 tussen Malama Street en Kamaili Road nog steeds open staat voor lokaal verkeer.

Staatsbemanningen werken aan de voorbereiding van de Chain of Craters Road als een toekomstige evacuatieroute.

Lava-ontstoken penseel vuurt dwingen bewoners om te evacueren

Rond 18.45 uur Zaterdag zeiden ambtenaren van de Civiele Bescherming dat de vuurtorens zich verspreidden naar huizen langs Kamaili Road in het Opihikao-gebied.

De penseelbranden werden ontstoken door lava die in de buurt stroomde. Bewoners kregen te horen dat ze onmiddellijk moesten evacueren, omdat de autoriteiten huis-aan-huis gingen om het gebied te ontruimen. Het publiek wordt geadviseerd om tot nader order uit de buurt te blijven.

#

Man meldt verwondingen na geraakt te zijn met lava

Een man liep zware verwondingen op zaterdag nadat hij werd getroffen door lava te spatten. Hij was thuis op Noni Farms Road toen lava door de lucht vloog en op zijn scheen belandde.

DLNR Division of Forestry and Wildlife sluit park vanwege lavastromen

De DLNR Division of Forestry and Wildlife heeft het Malama Ki Forest Reserve op het Big Island gesloten op zaterdag nadat de lava erin begon te stromen. DLNR-functionarissen zeggen dat kaarten een van de drie afzonderlijke lavastromen laten zien die op weg zijn naar de oceaan - met een door het bosreservaat.

Het is ook mogelijk dat de gestaag toenemende lavastromen invloed kunnen hebben op het Mackenzie State recreatiegebied. It en Lava Tree State Monument werden begin mei gesloten nadat een reeks aardbevingen scheuren veroorzaakten op Highway 137.

Hawaii Electric Light werkt aan oplossingen om de inwoners van Puna van stroom te voorzien

Hawaii Electric Light heeft zaterdag aangekondigd dat het plannen heeft om elektriciteitsopties te bieden aan inwoners van Puna die zijn afgesloten door de lavastromen.

HELCO-bemanningen zijn momenteel op zoek naar een veilige omgeving om draagbare generatoren en andere elektrische apparatuur in te stellen. Plannen zijn onder meer dieselgeneratoren met grote capaciteit en draagbare eenheden voor zonne-energiebatterijen.

Het energiebedrijf overweegt ook stalen palen te gebruiken die lavastromen kunnen overspannen en tijdelijk verbinding te maken met onbeschadigde distributielijnen.

"De afgelopen week hebben ingenieurs van Hawaii Electric Light en Hawaiian Electric mogelijke scenario's geanalyseerd en plannen gemaakt die kunnen helpen bij het aandrijven van kritieke infrastructuur, zoals mobiele telefoontorens", aldus Rhea Lee-Moku, woordvoerder van HELCO. "We hebben verschillende plannen ontwikkeld die kunnen worden geïmplementeerd om kortetermijnoplossingen te bieden."

"Het werk aan langetermijnoplossingen zal worden voortgezet en zal afhankelijk zijn van de impact van de lava en andere seismische activiteiten in dit gebied, evenals van de aanwijzingen van de autoriteiten van de civiele bescherming", zei Lee.

Autoriteiten waarschuwen inwoners opnieuw voor slechte luchtkwaliteit in Puna

Vulkanische emissies en vegetatie in brand zorgen voor slechte luchtkwaliteit in delen van Puna, heeft de USGS gewaarschuwd.

Hawaii County Civil Defence heeft intussen gezegd dat delen van de Lanipuna Gardens-onderverdeling in de "rode" luchtkwaliteitsstatus blijven. Dat betekent dat mensen zich niet in de gemeenschap moeten wagen. Op vrijdag werden gewelddadige uitbarstingen gemeld in verschillende gebieden van Puna.

4 gered na snel bewegende stroom kruist Pohoiki Road

Vier Puna-bewoners werden vrijdag gered nadat snel stromende lava Pohoiki Road overstaken en ongeveer 40 huizen afsnijden.

De vier werden gered door houthakkers van National Guard en Hawaii County. Anderen in het gebied wordt gevraagd om op hun plaats te blijven en "wachten op verdere instructies." De autoriteiten zeiden dat een snel bewegende stroom van spleet nr. 20 oversteken Pohoiki Road in de buurt van Malama Ki Plaats omstreeks 17.00 uur

USGS: Heter, versere lava spuwt in Puna-gemeenschappen

Wetenschappers zeggen dat de lava die naar Leilani Estates en Lanipuna Gardens stroomt, vers is - precies vanaf de top van Kilauea. En dat is slecht nieuws.

De eerste uitbarstingen die in de lagere onderverdelingen van de Puna gebeurden spuugden oudere lava uit een stroom uit 1955. De lava was plakkerig, pasteuze en langzamer. Maar op vrijdag zeiden geologen dat testen die lava uitlokken in het gebied nu van de top zijn, wat betekent dat het frisser en heter is. En het betekent dat het waarschijnlijk sneller en verder gaat.

"Tot nu toe, met verser, heter magma, is er het potentieel dat de lavastromen gemakkelijker kunnen verplaatsen en daarom meer oppervlakte kunnen beslaan," zei Janet Babb, USGS geoloog.

Provincie kondigt gratis maskerverdelingen aan

Vanwege de hoge niveaus van zwaveldioxide gas van de vulkanische activiteit, heeft de Hawaii County Civil Defense aangekondigd dat gratis maskers zullen worden uitgedeeld aan de bewoners.

De distributie zal vrijdag om 13.00 uur doorgaan. tot 19:00 uur bij Cooper Center en Ocean View Community Centre.Er wordt slechts één masker per gezinslid verstrekt.De County zei dat maskers niet beschermen tegen gassen en dampen, maar filteren op as.

FAA scherpt luchtruim rond Kilauea's topkrater aan

De FAA verbiedt vliegtuigen om na de explosieve uitbarsting van donderdag het luchtruim te betreden tot 30.000 voet in de lucht boven de krater van Kilauea.

FAA-woordvoerder Ian Gregor vertelde de Associated Press dat de vluchtbeperking een eerdere limiet heeft die oploopt tot 7km hoogte Het verbod geldt voor een straal van 8km rond de top krater.

Donderdag de uitbarsting verzonden as ongeveer 9km boven zeeniveau. De operaties op de twee grootste luchthavens van de Big Island in Hilo en in Kailua-Kona worden echter niet beïnvloed. Hawaiian Airlines zegt dat haar vluchten naar de twee luchthavens volgens plan verlopen. De luchtvaartmaatschappij moedigt gasten aan om hun vluchtstatus te controleren op updates.

Hoge zwaveldioxidegehalten dwingen schoolsluitingen

Lessen werden geannuleerd op verschillende scholen op donderdagochtend te midden van voortdurende uitbarstingen in de lagere Puna.

De autoriteiten zeggen dat de zwaveldioxidegehaltes in verschillende gemeenschappen hoog zijn en dringen er bij de inwoners op aan voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hier zijn de scholen die gesloten zijn:

  • Pahoa Hoog en Elementair
  • Keonepoko Elementary School
  • Hawaii Academy of Arts and Science
  • Volcano School of Arts and Sciences
  • Na Wai Ola Public Charter School
Explosieve uitbarsting zorgt voor advies bij asbestverbranding

Hawaii Volcano Observatory ambtenaren bevestigden donderdag dat een explosieve uitbarsting plaatsvond op de top van Kilauea. Als gevolg hiervan gaf de National Weather Service een asval-advies uit voor het Ka'u-district van het Big Island.

Het advies is van kracht tot het middaguur.

Ambtenaren zeggen dat de aspluim 30.000 voet heeft bereikt en dat de asemissies naar verwachting de onmiddellijke nabijheid van de top bereiken, inclusief de vulkaan en Glenwood.

HVO beoordeelt nog steeds de situatie om te zien of dit een door stoom aangedreven explosie was.

Hawaii Electric Light creëert zones waar geen toegang is in delen van Puna

Hawaii Electric Light heeft woensdag aangekondigd dat een deel van Leilani Estates en alle Lanipuna Gardens nu zijn aangewezen als no-entry zones voor de bemanningen.

HELCO-functionarissen zeggen dat in de afgelopen paar dagen de spleetactiviteit in het gebied bemanningen heeft geplaatst in situaties die ernstige verwondingen hadden kunnen veroorzaken. HELCO heeft besloten dat het niet langer veilig is om werknemers te sturen om reparaties in die gebieden te vergemakkelijken.

De volgende gebieden bevinden zich in de zone waar geen toegang is:

  • Leilani Avenue van de straat Pomaikai naar Pohoiki Road
  • Malamastraat ten oosten van Pomakai Street
  • Kahukai-straat van Nohea Street naar Leilani Avenue
  • Straten van Pomaikai, Moku en Kupono ten zuiden van Leilani Avenue
  • Alle straten ten oosten beginnen met Nohea Street

Alle Lanipuna-tuinen met inbegrip van de straten Hinalo, Lauone en Honuaula en alle verbindingswegen naar Lanipuna Gardens

Scheuren vormen op de snelweg in Volcano na aardbeving

Verscheidene grote scheuren gevormd op Highway 11 in Volcano op woensdag na een schok van 3,5 magnitude rammelden de Big Island.

De State Transportation Department zei dat de rijbaan open en veilig is om te reizen. Het publiek wordt echter aangespoord om voorzichtig te zijn in het gebied. Hawaii County zei de scheuren gevormd tussen mijl markers 28 en 29, in de buurt van de ingang van Hawaii Volcanoes National Park.

Geologen zeggen dat een door stoom aangedreven explosie mogelijk is

HVO-functionarissen zeiden dat op de parkeerplaats bij de Halemaumau-krater "dichte ballistische blokken" van ongeveer 2 voet breed werden gevonden. Ze zeiden dat die blokken de "meest energetische" explosies vertoonden en het begin van een door stoom aangedreven explosie konden aangeven.

Deze enorme, door stoom veroorzaakte uitbarstingen kunnen optreden als lava de grondwaterspiegel raakt. Geologen hebben de afgelopen dagen nauwlettend gevolgd op tekenen van dit type uitbarsting.

Verdere observaties zijn nodig om te bevestigen.

In de tussentijd zeggen functionarissen dat er meer explosies worden verwacht en krachtiger kunnen zijn.

Een aardbeving met 4.4 magnitude rammelt delen van het Big Island. Een aardbeving met een kracht van 4.4 op de schaal van de vulkaan trof woensdag rond 08.30 uur, maar er was geen tsunami-dreiging, volgens het Pacific Tsunami Warning Center. In sommige gebieden is het schudden echter mogelijk. De aardbeving werd aanvankelijk gemeten met een grootte van 4,2 Tientallen kleine aardbevingen blijven de regio rammelden, maar geen enkele vorm van tsunami bedreiging voor de staat.

NWS herinnert inwoners van asval-advies

De National Weather Service herinnert inwoners van het Ka'u-district van de Big Island dat een advies voor as van kracht blijft tot 8:00 op woensdag.

Ambtenaren zeggen dat een grote pluim as uit de krater van Halemaumau as in de lucht heeft geschoten en dat de wind die as ten zuidwesten van de krater naar naburige steden vervoert. Bewoners worden gewaarschuwd voor problemen met de luchtkwaliteit, die schadelijk kunnen zijn voor mensen met ademhalingsproblemen. Het advies zal na zonsopgang opnieuw worden geëvalueerd en moet mogelijk worden verlengd.

Civiele bescherming: er is geen dreiging van een 'mega-tsunami'

De ambtenaren van de provincie Hawaï hebben dinsdag geantwoord op geruchten die sociale media hebben verspreid over een naderende 'mega-tsunami' die verschillende eilanden zou treffen als gevolg van vulkanische activiteit op het Grote Eiland.

"Het Hawaii Civil Defence Agency heeft verschillende vragen ontvangen van media en het publiek met de vraag naar het potentieel voor een tsunami om andere provincies te beïnvloeden."  Dit is een valse boodschap die verspreid wordt ", zei het agentschap in een persbericht.

Hawaiian Volcano Observatory-geologen zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat een grote aardbeving op handen is. En de civiele bescherming zei: "zo'n gebeurtenis is uiterst onwaarschijnlijk."

NWS heruitzending waarschuwing over as

De Nationale Weerdienst heeft opnieuw zijn waarschuwing gepubliceerd over een "zeer licht asbest en gevaarlijke luchtkwaliteit" die waarschijnlijk de hele dag door zal plaatsvinden.

De webcamera op de top van de Kilauea-vulkaan toonde een rookpluim en asemissie van de krater van Halemaumau rond 7:00 op dinsdag. Noordoost-winden dragen as stroomafwaarts over het Kau-district van Big Island.

Ambtenaren om actieve geothermische bronnen te doven bij PGV

Nadat de laatste kloven in het gebied bij Lanipuna Gardens in het weekend en op maandag zijn geopend, vragen ambtenaren hun bezorgdheid over de nabijheid van de Puna Geothermal Venture-site.

Ambtenaren zijn van plan om drie actieve bronnen op de site te doden vanaf dinsdag. Het proces omvat het pompen van koud water in de putten. Ze hopen tegen het einde van volgende week alle putten te doven.

'Rode' luchtkwaliteitwaarschuwing uitgegeven voor gebieden van Big Island

Kloven in het zuidoosten van Lanipuna Gardens produceren volgens de Hawaïse brandweerlieden een hoog zwaveldioxidegas.

De luchtkwaliteit in het gebied is "conditie rood", wat betekent dat gevaarlijke gasniveaus een direct gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. De ambtenaren van het Hawaïse brandweerkorps dringen er bij iedereen in het gebied op aan om onmiddellijk te vertrekken. Risico's van blootstelling aan hoge niveaus van zwaveldioxide omvatten verstikking en andere ernstige ademhalingsproblemen.

NWS: as verwacht overdag

De National Weather Service waarschuwt bewoners in het Kau-district van de Big Island over een "zeer lichte asval" die waarschijnlijk de hele dag zal duren.

De asval gebeurt nadat de krater van Kilauea op de top van de krater rook en as in de lucht plukte. De USGS bevestigde maandagochtend dat de pluimen niet werden veroorzaakt door een door stoom geïnduceerde explosie, het type uitbarstingsfunctionarissen die gewaarschuwd waren, kon stenen "de grootte van koeien" sturen tot op een halve mijl afstand en kon dikke asverbranding veroorzaken zo ver weg als Hilo.

Qr Code
Ga naar boven