Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Fuego vulkaan

De gewelddadige uitbarsting van een vulkaan in Guatemala laat minstens negen doden achter

De autoriteiten meldden dat 20 mensen ook gewond waren geraakt en meer dan 2.000 geëvacueerd. Veel van Guatemala stad is bedekt met een enorme wolk van as. Zover nu bekent is zijn zeven mensen gedood, een gewonde en 1.7 miljoen getroffen is het voorlopige evenwicht van de gewelddadige uitbarsting die de Fuego-vulkaan in Guatemala deze zondag registreerde, meldden de autoriteiten vandaag.

In een persconferentie onder leiding van de Guatemalteekse president, Jimmy Morales , verklaarde de secretaris van de nationale coördinator van rampenvermindering (Conred), Sergio Garcia, dat vier personen, waaronder een medewerker van die instelling, stierven in een huis toen hij van plan was de evacuatie

De andere drie mensen stierven aan ernstige brandwonden in de Las Lajas-kloof, zei de hulpofficier.

Kijk hier live

#

Onder de gewonden bevonden zich twaalf kinderen, vier met brandwonden van de derde graad die de autoriteiten dwongen hem over te brengen naar het Roosevelt-ziekenhuis in de hoofdstad, zei hij.

Cabañas kondigde aan dat geheel Guatemala op oranje alarm werd verklaard (preventie), terwijl de afdelingen van Escuintla, Chimaltenango en Sacatepéquez , waar de vulkaan Fuego zich bevindt, op rood alarm zijn.

Bovendien is er een onbepaald aantal vermisten en 3.100 zijn geëvacueerd, zei hij .

#

De nieuwe en sterke uitbarsting, de tweede van het jaar, van de vulkaan Fire begon deze zondag met explosies en veroorzaakte een kolom van as die meer dan 11 kilometer boven de zeespiegel lag.

De kolos, 3.763 meter hoog, bevindt zich tussen de departementen Escuintla, Chimaltenango en Sacatepéquez , 50 kilometer ten westen van de hoofdstad.

#

President Morales kondigde aan dat zijn Mexicaanse collega's Enrique Peña Nieto; uit Honduras, Juan Orlando Hernández en Salvador Salvador Sánchez uitten hun solidariteit en boden hulp aan.

Hij zei ook dat hij een kabinet van ministers bijeen riep om te evalueren of een staat van rampspoed werd verklaard in de departementen Escuintla, Sacatepéquez en Chimaltenango als gevolg van de ramp.

De Nationale Coördinator voor Rampvermindering (Conred) beval de bevolking in de buurt van de vulkaan aan om voedsel en containers te bedekken waar ze water opslaan voor menselijke consumptie, om elke besmetting te voorkomen.

Gebruik ook maskers vanwege de as die op hun gemeenschap valt.

#

Als gevolg van de uitbarsting werden volgens de Volcano Prevention Unit (UPV) kleine lawines en pyroclastische stromingen waargenomen die afdaalden via Las Lajas en Onda ravijnen .

"Dit is de grootste uitbarsting sinds 1974, we hebben constante uitbarstingen gehad, maar niet van deze dimensie, hierin zijn gedaald tot acht kilometer lava van grote omvang", zei Gustavo Chigna, expert van het Nationaal Instituut voor seismologie en vulkanologie voor lokale media.

"De uitbarsting gaat door, blijft en de activiteit kan nog een paar uur worden gehandhaafd en het ingaan van de nacht zal extreem gevaarlijk zijn omdat er geen manier is om te evacueren of naar de wegen te kijken," waarschuwde hij .

#

Bij de eerste uitbarsting van het jaar, op 1 februari, was de vulkaan 20 uur actief , gedurende welke tijd lavastromen werden verdreven en seismische activiteit en explosies werden veroorzaakt.

#

Bij die gelegenheid had de val van as invloed op de gemeenschappen Santa Sofia, Morelia, El Porvenir, Palo Verde Farm, Sangre de Cristo, San Pedro Yepocapa, Panimaché 1 en 2, Alotenango, Ciudad Vieja en La Antigua Guatemala.

#

Autoriteiten van de burgerluchtvaart in Guatemala meldden de sluiting van de internationale luchthaven La Aurora , de grootste van het land, vanwege de aanwezigheid van vulkanische as.

Qr Code
Ga naar boven