Vulkaanuitbarstingen Nieuwsberichten

Vulkaan

Vulkanen zien er vaak uit als flinke bergen. Het woord vulkaan komt van Vulcano, een eilandje boven Sicilië. De Romeinen geloofden dat de god Vulcanus daar leefde en wapens maakte voor de goden. Zij dachten dat de vulkaanuitbarstingen vonken waren van het vuur waarin hij zijn wapens smeedde. Soms stroomt er vuur of lava uit. Op de top van de berg is een gat, de krater, en daar komt lava uit bij een uitbarsting. Maar vulkanen hoeven lang niet altijd mooie bergen te zijn. Ze kunnen er ook heel anders uitzien: als gewone scheuren in de grond of als ronde meertjes met helder water. Eigenlijk is een vulkaan alleen maar een gat of een scheur in de grond, waar gloeiend vloeibaar gesteente en gas uitkomt. Dit vloeibare gesteente heet de lava. In de wolken die bij een vulkaanuitbarsting te zien zijn, zitten as en losse stenen die tot heel hoog in de lucht geschoten kunnen worden. Alle lava, as en stenen die eruit komen liggen om het eigenlijke kratergat heen. Bij elke uitbarsting stapelt de vulkaan dus steeds hoger op. Zo groeit na een tijd een echte berg omhoog. Vroeger deelden mensen vulkanen in drie soorten in: werkende vulkanen, slapende vulkanen en uitgebluste vulkanen.

Wat komt er uit een vulkaan?

Als een vulkaan uitbarst, borrelt en vliegt er vanuit de krater vanalles omhoog: lava, gloeiende stenen en gloeiende gassen. Wanneer de lava nog binnenin de vulkaan zit heet het magma. Het heet pas lava als het magma er bij een uitbarsting uikomt. De lava is heel heet. Wel 600-1200 graden. De meeste mensen denken dat lava het belangrijkste product is van een vulkaan, maar eigenlijk zijn dit het vulkanische as en de grote fragmenten, zoals brokken en blokken. Deze zijn afkomstig uit drie verschillende plekken. De eerste plek is het magma dat afgekoeld is en door gassen tijdens de uitbarsting in stukken is gebroken. De tweede plek zijn stukjes van de oude kraterwanden die zijn losgescheurd door een uitbarsting. De laatste plek bestaat uit klonten vloeibare lava, die tijdens de tocht na de uitbarsting zijn afgekoeld en gestold. Na zo ’n uitbarsting zie je het uitgestoten materiaal op verschillende plekken rond een vulkaan weer terug. Gloeiende stenen vliegen vanuit een krater omhoog en vallen meestal vlak bij de krater weer op de grond. Bij een goede vulkaanuitbarsting kan de lava wel 15 tot 18 kilometer de lucht ingeschoten worden. Weggestroomd materiaal kan lava zijn, maar ook as en kleinere steentjes. De lava stroomt van een vulkaanhelling en koelt af. Soms liggen ze er als gestolde rivieren bij, wel kilometers lang. As en kleinere steentjes vliegen bij een uitbarsting hoog de lucht in. Vulkaanas is erg vruchtbaar, daarom liggen er vaak vlak onder een vulkaan velden waar de boeren allerlei groenten en granen op verbouwen.

Wat gebeurt er bij een vulkaan?

Magma is een vloeibaar gesteente, dat vanuit de aarde naar boven, dwars door de aardkorst heen komt. Doordat de aarde er nog op drukt wordt de kracht onder de grond erg groot. Daardoor vermengt zich ook gas met de vloeibare magma. Op dat moment is de kracht zo groot dat de aarde het niet meer houdt en openbarst. Dit noemen we een vulkaanuitbarsting of eruptie. De magma (die dan lava heet), de as en kleinere en grotere stenen worden met zeer grote kracht als het ware uit de aarde gespuugd. De lava loopt dan uit de vulkaan naar beneden en verbrand alles wat hij op zijn pad tegenkomt. Lava is eigenlijk gesmolten gesteente en dus héél heet. Soms wel 1200 graden celcius. Het verwoest huizen en bomen alsof ze er niet staan. Soms kan zo’n uitbarsting wel weken duren en loopt de lava dus ver het land in. Dan is de schade door de vulkaan ook enorm groot

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

etna

De Etna van Sicilië is een van 's werelds meest actieve vulkanen

Buitenland Sicilië: Vulkaan Etna: Als de flank van de vulkaan plotseling instort, kan dit een tsunami teweegbrengen die de regio kan verwoesten. De geschiedenis leert dat dit catastrofaal kan zijn, zoals de vulkaan St. Helens daar later meer over

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Mount Anak Krakatau

Buitenland Nieuws: Vulkaan Mount Anak Krakatau brak 576 keer per dag uit, waarschuwing status

Buitenland Indonesië: LAMPUNG, Nieuwsberichten- Mount Anak Krakatau, gelegen in de Straat van de Straat van Lampung op een dag brak 576 keer uit op zaterdag (08/18/2018) van 00.00-24.00 WIB. De uitbarsting hoogte van Mount Anak Krakatau vulkaan varieert van 100 meter tot 500 meter vanaf de bovenkant van de krater met een amplitude van 23-44 mm en een uitbarsting duur van 19-255 seconden.  

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Klemuea's Halemaumau krater

Hawaii Big Island, gaat een zeer grote ramp tegemoet

Het staat definitief vast, dat Hawaii Big Island een zeer grote ramp zal plaats vinden, Klemuea's Halemaumau krater groeit exponentieel, en de wanden van Halemaumau krater breekt af en valt in de krater. landen die aan de stille oceaan liggen kunnen door door een mega tsunami worden getroffen. Iedere dag groeit de kans op een mega aardbeving,

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Fuego vulkaan

De gewelddadige uitbarsting van een vulkaan in Guatemala laat minstens negen doden achter

De autoriteiten meldden dat 20 mensen ook gewond waren geraakt en meer dan 2.000 geëvacueerd. Veel van Guatemala stad is bedekt met een enorme wolk van as. Zover nu bekent is zijn zeven mensen gedood, een gewonde en 1.7 miljoen getroffen is het voorlopige evenwicht van de gewelddadige uitbarsting die de Fuego-vulkaan in Guatemala deze zondag registreerde, meldden de autoriteiten vandaag.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

hawaii, lava, uitbarsting

2 belangrijke ontwikkelingen aanhoudende uitbarsting van Kilauea

Burgerlijke verdediging functionarissen bevestigd rond 11 uur 's morgens. die lava van kloof 20 heeft de oceaan bereikt. Terwijl lava stroom in het water stroomt creëert nieuw land, waarschuwen functionarissen maken zich zorgen voor Laze. Terwijl de lava door het Puna-district op Hawaii Island kruipt, vindt het langzaam zijn weg naar het water. De verandering in temperatuur veroorzaakt zoutzuur en stoom wat Laze veroorzaakt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Halemaumau, Hawaï

Actieve uitbarsting lava, gas krater Halemaumau

Hawaiian vulkaan Observatorium bevestigt dat nieuwe kloof dinsdag tot uitbarsting is gekomen in Lanipuna Gardens krater Halemaumau Subdvisions ten noordoosten van spleet 19.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Kilauea

Hawaii: 18ste spleet barst vanochtend lava uit

Volgens Hawaii County Civil Defense meldt een nieuwe lava spleet is geopend, nummer 18, op Hawai'i Island. Afgelopen nacht openende lava spleet 17e, na aardbeving van M4.0

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Sinabung

Sinabung (Indonesië) vulkaan uitbarsting 2 December 2017

Een videograaf heeft de uitbarsting van een vulkaan in de Indonesische provincie Noord-Sumatra veroverd.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

vulkaanuitbarsting

Vulkaanuitbarstingen  Balie, Gunug Agung Mexico Popocatépetl

Twee actieve Vulkaanuitbarstingen Balie, Gunug Agung en Mexicaanse vulkaan Popocatépetl zijn momenteel de twee actieve vulkanen die aan het uitbarsten zijn. Volg beide vulkaanuitbarstingen hier live.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Popocatepetl

Vulkaan Popocatepetl Mexico punt van uitbarsting (LIVE)

Mexico vulkaan op randje van uitbarsting: Drie explosies waren er te horen vanuit de vulkaan Popocatepet, verwacht wordt dat over  twee uur de vulkaan zal uitbarsten (LIVE FEED)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Gunung Agung

Agung vulkaan Nieuws & Activiteit Updates:

Op het Indonesische eiland Bali zijn meer mensen in veiligheid gebracht in verband met mogelijke uitbarsting van de vulkaan Agung. Gunung Agung betekend (Geweldige berg)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Sinabung (Indonesisch: Gunung Sinabung) is a stratovulkaan

Sinabung (Indonesië) vulkaan uitbarsting

Sinabung ( taal Karo : Deleng Sinabung) is een vulkaan in Karo Highlands , Karo District , Noord-Sumatra , Indonesië . Samen Sinabung Sibayak omgeving zijn twee actieve vulkanen in Noord-Sumatra en werd de hoogste piek in de provincie.

Qr Code
Ga naar boven