Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

verkiezen

Dit is waarom een ​​grote democratie flirt met fascisme.

Buitenland Brazilië verkiezen:Brazil’s Trump” is een extreemrechtse congreslid die dictators prijst. Hij is ook een les in hoe moderne democratieën kunnen afbrokkelen. Brazilië , de op drie na grootste democratie ter wereld, zou het nieuwste land kunnen worden om de groeiende broederschap van naties te bevestigen die flirten met fascistische heerschappij op zondag, wanneer kiezers waarschijnlijk een extreemrechtse autoritair kiezen kiezen als de volgende president van het land.

Jair Bolsonaro

De rechts-populistische Jair Bolsonaro heeft de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Hij komt op 55 procent van de stemmen, ruim meer dan de 45 procent van zijn opponent Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij. De kiescommissie heeft bevestigd dat Bolsonaro heeft gewonnen.

Bolsonaro won drie weken geleden ook de eerste ronde van de verkiezingen, maar behaalde toen niet de benodigde meerderheid. Hij kreeg toen 46 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde nodig was.

De verkiezingscampagne in Brazilië was fel te noemen. Zo werd Bolsonaro begin september tijdens het campagne voeren gestoken door een verwarde, linkse man. Hij herstelde van die steekpartij en zijn populariteit groeide.

Jair Bolsonaro , een congreslid die openlijk de vroegere militaire dictatuur van Brazilië heeft geprezen en alle kenmerken van een moderne autoritaire heeft tentoongesteld, is in de laatste week voor de verkiezingen lichtjes in de stembus gevallen. Toch heeft hij een sterke voorsprong om te suggereren dat hij de voormalige burgemeester van São Paulo Fernando Haddad van de linkse arbeiderspartij zal verslaan.

Bolsonaro, die in september werd neergestoken op het campagnepad, heeft een geschiedenis van gewelddadige retoriek richten op zijn politieke tegenstanders en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Brazilië. Nu staat hij aan de vooravond van het brengen van de rechtse bewegingen die hebben gezegevierd in Europa en de Verenigde Staten - via de Hongaarse premier Viktor Orban, de opkomst van anti-immigranten, xenofobe partijen in Duitsland en elders, en de Amerikaanse president Donald Trump - naar Zuid-Amerika. De overwinning voor de kandidaat die bekend staat als “Trump van Brazilië” kan verstrekkende gevolgen hebben in Latijns-Amerika en de rest van de wereld.

De opkomst van Bolsonaro vertoont overeenkomsten met die van andere rechtse partijen en politici, maar gezien de jeugd van de huidige republiek van Brazilië, die pas 30 jaar geleden opnieuw werd opgericht, is Bolsonaro een nog grotere bedreiging voor de democratie die hij wellicht overziet dan welke zijn wereldwijde leeftijdsgenoten. Een Bolsonaro-overwinning kan de duidelijkste les tot nu toe opleveren over hoe een kant-en-klare mix van elite-falen, raciale en sociale weerslag en onderliggende maatschappelijke tolerantie voor autoritarisme de weg kunnen banen voor een moderne democratische ineenstorting.

Hier is een gids voor alles wat je moet weten over de man die, op straffe van een verkiezingsdag, op het punt staat de volgende president van Brazilië te worden.

Wie is deze kerel?

Een voormalige legerkapitein, Bolsonaro verliet de troepen niet lang nadat de militaire dictatuur van Brazilië in 1985 was geëindigd. In 1990 won hij een zetel in de Kamer van Afgevaardigden, het lagere huis van het Nationale Congres van Brazilië. Hij heeft zeven termijnen vervuld sinds hij een grotendeels ineffectieve wetgever was van een kleine partij met weinig invloed op de Braziliaanse politiek. Hij staat minder bekend om zijn prestaties als wetgever dan om zijn onbezonnen, gewelddadige en opruiende retoriek. Dit jaar trad hij toe tot de rechtse Social Liberal Party en werd hij benoemd tot president.

Wat voor soort “gewelddadige retoriek”?

Bolsonaro vertelde een mede-congreslid ooit dat ze te lelijk was om te verkrachten . Hij heeft gezegd dat hij liever een dode zoon heeft dan een homo en dat hij met twee mannen op straat zou vechten als hij hen zag kussen. Hij zei dat Afro-Brazilianen niet geschikt zijn voor voortplanting, immigranten “ uitschot “ genoemd, en beloofden beschermde beschermde inheemse en Afro-Braziliaanse landen in beslag te nemen om ze over te dragen aan mijnbouw- en landbouwbelangen. Vanwege zijn racistische, seksistische en homofobe uitspraken werd hij onder het rechtssysteem van Brazilië aangeklaagd wegens haatzaaiende haat .

Bolsonaro heeft ook routinematig opgeroepen tot geweld tegen zijn politieke tegenstanders. In 1999 zei hij dat toenmalig president Fernando Henrique Cardoso neergeschoten moest worden . Hij riep op tot het neerschieten van leden en supporters van de Arbeiderspartij tijdens een campagne stop eerder dit jaar.

Jair Bolsonaro

Is hij echt pro-dictatuur?

Te geloven dat hij geen serieus geloof nodig heeft in een favoriete stelregel van Trump-apologeten: houd hem serieus, niet letterlijk.

Al in 1993, toen Brazilië probeerde zijn nieuwe democratie op zijn plaats te vestigen, zei Bolsonaro dat hij ‘voorstander van dictatuur was’ . Hij heeft daar sindsdien nauwelijks meer op gelopen. In 2015 noemde hij het tijdperk van de Braziliaanse dictatuur “een glorieuze periode”. In 2016 wijdde hij zijn stem aan de toenmalige president Dilma Rousseff, een voormalige guerrilla voor de anti-dictatuur, aan de kolonel van het leger die toezicht hield op het programma dat gemarteld werd haar terwijl ze in de gevangenis zat.

Bolsonaro, die zelfs heeft ontkend dat de voormalige militaire junta van Brazilië gekwalificeerd was als een dictatuur, heeft ook blijk gegeven van voorliefde voor andere Latijns-Amerikaanse sterke mannen. Hij prees de voormalige Chileense generaal Augusto Pinochet, wiens regime werd beschuldigd van het doden van minstens 3.000 mensen en het martelen van 40.000 meer. Bolsonaro zei dat de enige fout van Pinochet was dat hij niet genoeg had gedood. En in de jaren negentig zei hij dat Brazilië het pad moest volgen van de toenmalige Peruaanse president Alberto Fujimori, die het congres van Peru afsluitte, delen van zijn grondwet herschreef en politieke tegenstanders gevangen zette en martelde.

Hij is geen dictator.

Hij is een dictator.

Bolsonaro’s hardloopmaat, gepensioneerd legergeneraal Antônio Hamilton Mourão, heeft geweigerd om de mogelijke terugkeer van het militaire bewind uit te sluiten en heeft openlijk gesproken over een militaire coup in het verleden. Bolsonaro’s zoon Eduardo, een lid van de Kamer van Afgevaardigden, heeft het gehad over het gebruik van het leger om het Hooggerechtshof te sluiten .

Het weekend voor de verkiezingen beloofde Bolsonaro een “nog nooit eerder gereinigde reiniging in Brazilië“ en zei dat “rode dieven” - waarmee hij zijn linkse tegenstanders bedoelde - “uit het land verbannen” zouden worden.

“Ze kunnen uitstappen of naar de gevangenis gaan”, zei hij in een video die aan supporters werd getoond tijdens een rally in São Paulo.

Hij is niet een soort dictator. Hij is een dictator“ zei Monica de Bolle, de directeur van Latijns-Amerikaanse studies aan de Johns Hopkins University. “Hij heeft duidelijk geen respect voor democratische instellingen. Hij bedoelt duidelijk wat hij zegt. ‘

Hoe zijn we hier gekomen? Wat verklaart zijn populariteit?

Het korte antwoord is een bekend antwoord: verzet tegen een onbekwaam, zelf-handelend establishment dat de verschillende in elkaar grijpende crises van Brazilië heeft verdiept. Een historische recessie die miljoenen werklozen achterliet, een scherpe piek in gewelddadige misdaadcijfers die leidde tot 60.000 moorden in elk van de laatste twee jaar, en een politiek corruptieschandaal (Operatie Car Wash genaamd) dat honderden politici heeft geïmpliceerd, heeft allemaal het geloof verdampt in de Braziliaans politiek systeem. Bolsonaro heeft de ontevredenheid aangegrepen.

Hij en zijn aanhangers geven vooral de linkse Arbeiderspartij de schuld, die toezicht hield op de economische bloei van Brazilië onder ex-president Luiz Inácio Lula da Silva en de buste onder Rousseff, de opvolger van da Silva, die diende van 2011 tot 2016. Rousseff werd beschuldigd op beschuldiging dat zij illegaal gemanipuleerde federale rekeningen om de omvang van het begrotingstekort te verdoezelen, hoewel haar tegenstanders niet alleen werden gemotiveerd door kwesties van waarheid en gerechtigheid.

De Arbeiderspartij - ook bekend als de PT - heeft de afgelopen vier jaar midden in corruptieschandalen gezeten. Da Silva is in 2017 veroordeeld wegens witwaspraktijken en eerder dit jaar gevangengezet.

#

Veel van deze klachten tegen de PT zijn geldig: Rousseff slaagde er niet in om de economie te beheren door een recessie die een complete crisis werd en de partij kreeg banden met corruptie nadat het lang had beloofd dat het de Braziliaanse politiek zou opruimen. De partij deed ook weinig om de ongebreidelde problemen van het land met gewelddadige misdaad aan te pakken. De tekortkomingen hebben het geloof onder veel Brazilianen in het bestuur van de PT uitgehold .

Maar Bolsonaro heeft bijgedragen tot bloei en bloeide op de racistische, homofobe en seksistische weerslag tegen het beleid van de Arbeiderspartij - specifiek de linkse inspanningen om armoede te bestrijden door sociale welzijnsprogramma’s, de omhelzing van positieve actie om vrouwen en zwarte Brazilianen te helpen, en haar druk om LGBTQ en gendergelijkheid te beschermen en te promoten. Bolsonaro heeft beloofd Brazilië van links te “terugnemen” en het te ontdoen van de “pc-cultuur” die gemarginaliseerde groepen heeft “verwend” .

Het is een nationalisme van het merk dat wereldwijd winst heeft gemaakt en Bolsonaro’s beweging is expliciet identitair: op zijn website verklaart hij dat zijn Brazilië “een land is dat trots is op onze kleuren, en we willen geen ideologieën importeren die onze identiteit vernietigen“ Bolsonaro ontploffing de PT en Haddad als werktuigen van ”communisme“ die Brazilië in Venezuela willen veranderen. Hij en zijn aanhangers hebben sociale netwerken zoals WhatsApp gebruikt om traditionele media te doorlopen en een verscheidenheid aan ongegronde beschuldigingen tegen de partij en haar kiezers te verspreiden - bijvoorbeeld door te beweren dat het homoseksuele pedofilie ondersteunt.

Dus het gaat allemaal om de Arbeiderspartij?

#

Niet helemaal. De steunbasis van de PT is kleiner dan vroeger, maar hij won nog steeds een groter deel van de zetels in het Nationale Congres dan enige andere partij tijdens de eerste stemronde van deze verkiezing. De PT blijft de meest populaire partij in Brazilië, en da Silva heeft misschien het presidentschap gewonnen als hij niet was uitgesloten van de race dankzij zijn witwasveroordeling.

De centrumrechtse partijen in Brazilië waren daarentegen niet-factoren in de eerste stemronde, omdat Brazilianen alle vertrouwen lijken te verliezen in hun vermogen om te regeren of vrij te blijven van corruptie. De sociaal-democratische partij (PSDB) en de Democratische beweging voor de beweging (PMDB) verdienen volop de schuld voor hun rol bij het creëren van de ontevredenheid en wanhoop die de Braziliaanse politiek teistert. Hun beschuldiging van Rousseff was evenzeer een poging om de Car Wash-sonde te beperken - die ze weigerde te sluiten - en de macht te grijpen die ze niet hadden gewonnen bij de stembus omdat het een poging was om haar verantwoordelijk te houden voor de economische situatie in het land. ellende. En als onderdeel van de voormalige regeringscoalitie van Rousseff delen ze op zijn minst enige verantwoordelijkheid voor die economische problemen.

President Michel Temer, een lid van de PMDB die na de beschuldiging van Rousseff de macht op zich nam, was onmiddellijk zelf betrokken bij het corruptieschandaal en kan nu terecht voor aanklachten tegen omkoping. Temer slaagde er ook niet in om de economie nieuw leven in te blazen, zelfs toen hij onpopulaire hervormingen nastreefde en uitgavenbeperkingen oplegde die de sociale welvaart, gezondheid en onderwijsprogramma’s zullen verminderen. Zijn “oplossing” voor de toename van gewelddadige misdaad was ondertussen om het leger de leiding te geven over Rio de Janeiro - een cynische zet die Rio’s toestand alleen maar verergerde en niets deed om geweld in andere delen van het land aan te pakken.

Belangrijke figuren van de PSDB waren ondertussen ook betrokken bij de Car Wash-sonde. De combinatie van ongepastheid, de associatie van de partij met de regering van Temer en de keuze voor een milquetoast-avatar van de vestiging in Brazilië om president te worden, maakte het gemakkelijk voor Brazilianen om zich elders te vestigen.

De mislukkingen van deze twee partijen creëerden een leegte aan de rechterkant van Brazilië, en Bolsonaro vulde het.

Wie ondersteunt deze kerel eigenlijk?

#

Bolsonaro heeft de gunst gewonnen in het sociale en economische spectrum, omdat mensen die genoeg hebben van geweld en corruptie hem zien als het soort redder dat Brazilië nodig heeft. Hij geniet van steun van een meerderheid van Brazilianen uit verschillende rassen, zelfs als hij doorgaat met het maken van racistische uitspraken. Hij geniet ook brede steun van de groeiende conservatieve evangelische beweging in het land en van de rijkere Brazilianen die traditioneel de centrumrechtse partijen ondersteunen - in het bijzonder de financiële en zakelijke elite.

De evangelische beweging is het eens met de hardline anti-LGBTQ-stellingen van Bolsonaro en is, net als hij, gekant tegen de ontluikende feministische beweging die heeft aangedrongen op gelijkheid van vrouwen, meer toegang tot anticonceptie en gelimiteerde gelegaliseerde abortus. De meest uitgesproken evangelische leiders van Brazilië ondersteunen ook de gemilitariseerde visie van Bolsonaro op de openbare veiligheid.

De financiële elite vloeide in zijn hoek dankzij hun eigen verzet tegen de Arbeiderspartij en haar economisch beleid. Het had nog steeds een onverklaarbare stap moeten zijn, gezien de eerdere steun van Bolsonaro voor de door statistiek gestuurde, door de economie aangedreven economie, maar hij bracht velen van hen tot het besluit door een door de universiteit van Chicago opgeleide econoom in te huren die beloofde hun marktvriendelijke beleid ten uitvoer te leggen. Hij is ook lang de voorkeurskandidaat geweest van jonge, libertaire bewegingen, waarvan sommige verbonden zijn aan conservatieve organisaties in de VS , die ook rabiate sociaal conservatief zijn.

Het risico van politiek autoritarisme in Brazilië neemt toe omdat je enige sympathie hebt voor autoritaire oplossingen die overwinteren in de samenleving.

In de dagen voorafgaand aan de eerste stemronde op 7 oktober werd hij gesteund door de Bijbel, Bullets and Beef wetgevende caucus, die conservatieve evangelicals, openbare veiligheidshardliners en elite belangen van de agribusiness onder zijn leden telt. Een coalitie van deze groepen en andere zakelijke elites duwde Bolsonaro naar een bijna-meerderheid in die eerste ronde. Hij domineerde de rijkere regio’s in het zuidoosten, en zijn steun steeg met elke stap op de inkomstenladder.

OK, hij zal waarschijnlijk winnen. Wat gaat hij doen als hij dat doet?

Bolsonaro is al teruggelopen op zijn steun voor een aantal van de marktvriendelijke beleidsmaatregelen die de financiële elites hebben gewonnen, dus zijn recept voor de noodlijdende economie van Brazilië is net zo onvoorspelbaar als altijd. Wat voorspelbaar is, is dat hij waarschijnlijk zal proberen om winst te herstellen die is gemaakt door de meest gemarginaliseerde gemeenschappen, inclusief het eerder genoemde positieve-beleidsbeleid.

“Het doel van Bolsonaro is om elke overwinning die sociale bewegingen sinds de terugkeer naar de democratie hebben bereikt, omver te werpen en elke overwinningsteam heeft de afgelopen 80 jaar gewonnen”, zei James Green, de directeur van het Braziliaanse initiatief van de Brown University, onlangs. “Er bestaat een reële dreiging dat een proto-fascist aan de macht zal zijn in Brazilië.”

Hij zal ook een hardline-beleid op de openbare veiligheid toepassen dat alleen tot meer geweld zal leiden. De Braziliaanse politie is al een van de dodelijkste ter wereld - ze hebben vorig jaar meer dan 4.200 mensen gedood en het aantal stijgt. Maar Bolsonaro’s aanpak van het uitbreken van gewelddadige misdaad is om de Braziliaanse wetshandhavingsinstanties verder te militariseren en ze nog meer speelruimte te geven - ‘carte blanche’, zo noemt hij het - om vermeende criminelen neer te schieten en te doden. Hij heeft voorgesteld om het leger te ontketenen in favela-wijken, de informele, grotendeels zwarte, arme en arbeidersgemeenschappen die vaak worden gecontroleerd door drugsbendes. Hij heeft ook voorgesteld om de restrictieve wapenwetgeving van Brazilië te versoepelen.

Een ander voorspelbaar effect van een Bolsonaro-voorzitterschap zal zijn op de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering , waarin Brazilië en zijn regenwouden prominent aanwezig zijn. Bolsonaro heeft voorgesteld de milieuagentschappen van het land te sluiten, boetes op te heffen voor illegale houtkap, Brazilië te verwijderen van de klimaatakkoorden in Parijs en de Amazone-regenwouden verder open te stellen voor vernietiging. Die bossen zijn een van de belangrijkste verdedigingen van de aarde tegen klimaatverandering en ze bevinden zich al op een “kantelpunt”, volgens wetenschappers. Bolsonaro slaagt er misschien niet echt in zijn land uit het akkoord van Parijs te halen, maar zijn beleid vormt een bedreiging voor de vooruitgang van Brazilië bij het terugdringen van emissies en de cijfers van ontbossing en voor de inspanningen van de planeet om de ergste gevolgen van klimaatverandering te beperken.

#

Is hij echt gevaarlijker dan de andere extreemrechtse leiders van de wereld?

Hij zou meer onmiddellijke rampzalige gevolgen kunnen hebben. Brazilië heeft de verschrikkingen van zijn laatste dictatuur nooit volledig aangepakt, en hoewel uit peilingen blijkt dat de bevolking nog steeds in grote lijnen de democratie wil, vertoont het land ook een hogere mate van steun voor het concept van autoritarisme dan de meeste van zijn leeftijdsgenoten in Latijns-Amerika. Het is een land waar bijna 60 procent van de bevolking een beleidsaanpak ondersteunt die gebaseerd is op het idee dat “een goede crimineel een dode crimineel is “ en waar bijna de helft van de burgers ok is met politiemoltering. Dus er is een hoge tolerantie voor het soort staatsgeweld waar Bolsonaro meer van heeft beloofd. Grote delen van de Braziliaanse kiezer zien zijn standpunten over sociale kwesties of politiebeleid niet als extreem.

“Het risico van politiek autoritarisme in Brazilië neemt toe omdat je enige sympathie hebt voor autoritaire oplossingen die overwinteren in de samenleving,” zei Claudio Couto, een politicoloog bij de Getúlio Vargas Foundation, een in Rio gevestigde denktank. “Het kan worden gewekt wanneer je een kandidaat als Bolsonaro hebt die zegt:” Nu heb je een manier om dit soort agenda te implementeren. En ik ben het. ‘“

Het falen van elites om een ​​rechtvaardig systeem op te zetten en hun daaropvolgende tekortkomingen in het aanpakken van de crises die een onrechtvaardig systeem creëert, hebben opnieuw de weg geëffend voor een sterke man om een ​​golf van raciale en sociale terugslag aan de macht te brengen.

Hoewel Bolsonaro is vergeleken met Trump, suggereren zijn standpunten over gewelddadige misdaad, de voortdurende drugsoorlog in Brazilië en de macht die hij zal nemen om het uit te breiden, een betere vergelijking: Rodrigo Duterte, de president van de Filippijnen die minachting heeft voor het leven van iedereen die betrokken is bij drugs heeft geleid tot minstens 20.000 buitengerechtelijke executies. In Brazilië zal een opgedroogde drugsoorlog en meer straffeloosheid van de politie een verwoestende impact hebben op een zwarte bevolking die al iets ervaart dat lijkt op door de staat gesanctioneerde genocide: elk jaar vormen zwarte Brazilianen driekwart van alle slachtoffers van moord en bijna 80 procent van degenen die door de politie zijn gedood .

De percentages van Brazilië van femicide en LGBTQ geweld zijn al hoger dan in de meeste andere democratische landen, en beide zijn gestegen in de laatste twee jaar. Bolsonaro’s verzet tegen bescherming voor die gemeenschappen suggereert dat er meer gevaar op de loer ligt.

En wordt de Braziliaanse democratie echt bedreigd?

#

Ja. De democratie in Brazilië is jong en een figuur als Bolsonaro zal het vermogen van haar instellingen om zo’n antidemocratische storm te doorstaan, testen. Het is mogelijk dat ze dat zullen doen - moderne democratieën die hun eerste generatie overleven, vallen niet zo snel ineen - maar er zijn redenen om je zorgen te maken, vooral als de instellingen die ooit de militaire dictatuur ondersteunden, inclusief het bedrijfsleven en de media, achter een andere autoritaire aansloten.

De kleine, rechtse partij van Bolsonaro won 51 zetels in de Kamer van Afgevaardigden in de eerste stemronde, dus zijn aanhangers vormen een aanzienlijk deel van zijn regerende coalitie . Zijn bondgenoten wonnen ook vroege overwinningen op lagere niveaus. Bolsonaro-aanhangers staan ​​in de rij om maar liefst 14 van de 27 staatsgouverneurs te winnen.

Sommige waarnemers vrezen dat het leger weer aan de macht zou kunnen komen , vooral met een voormalige legerofficier en een gepensioneerde generaal die belooft hun regering te stapelen met andere militaire functionarissen.

Er zijn overeenkomsten met de vroegere vervaldata van de democratie in Brazilië. Het falen van elites om een ​​rechtvaardig systeem op te zetten en hun daaropvolgende tekortkomingen in het aanpakken van de crises die een onrechtvaardig systeem creëert, hebben opnieuw de weg geëffend voor een sterke man om een ​​golf van raciale en sociale terugslag aan de macht te brengen. En zoals in het verleden, zijn veel van diezelfde elites maar al te graag bereid om hun aanvankelijke zorgen te negeren en in bed te kruipen met de autoritairen zelf.

Maar militaire staatsgrepen zoals die van de laatste republiek van Brazilië in 1964 zijn zeldzaam in de moderne wereld. Brazilië volgt in plaats daarvan het playbook van het democratisch verval in de 21ste eeuw, waarin deze systeemfouten de autoritaire machthebbers in staat stellen om de macht te winnen in de stembus in plaats van op het punt van een pistool, en dan door te gaan met het uithollen van normen en instellingen tot alleen de overblijfselen van een democratie blijft . Democratieën worden tegenwoordig ondermijnd met behulp van de instrumenten van de democratie zelf. Brazilië is misschien niet anders.

“Het is veel waarschijnlijker dat de Braziliaanse democratie zal sterven door toedoen van een gekozen leider,” zei Harvard, politicoloog Steven Levitsky, de auteur van How Democracies Die , deze zomer.

Dat zou globale gevolgen hebben. Voor al zijn strijd is Brazilië een enorm en invloedrijk land - het is de negende grootste economie ter wereld, de vijfde meest bevolkte natie en de grootste democratie in Latijns-Amerika. Het is ‘s werelds grootste niet-nucleaire supermacht. Het speelt een vitale, hoewel vaak over het hoofd gezien, rol in hemisferische en mondiale aangelegenheden. De opkomst van rechtse autoritaristen in Europa heeft wereldwijd alarmbellen opgeroepen, maar de overwinning van Bolsonaro kon een wereldwijde democratische terugval signaleren.

“Ik heb de neiging om niet in te zien op dit idee dat we een wereldwijde democratische recessie zijn begonnen,” zei Levitsky. “Maar als [Brazilië] een democratische erosie lijdt, zou ik veel van mijn wijsstemming veranderen.”

Qr Code
Ga naar boven