Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Kosmische Straling

Piloten - Stewardes Gevaren van Kosmische Straling en Zonnewind

Opmerkelijk Kosmische Straling : Nieuwsberichten heeft in de afgelopen jaren, veel artikelen geschreven dat de kosmische en zonnewind straling vanaf de zon. In het dagelijks leven staan wij absoluut er niet bij stil, welke gevaren kosmische straling en zonnewind ons oplevert. Het zeer spijtig, dat de luchtvaart industrie het niet geheel serieus nemen met de lichamelijk klachten van piloten en stewardess personeel. Er mag dan wel een onderzoek uitgevoerd, maar ze zullen je dit niet echt in detail vertellen de gevaren die men loopt als piloot of stewardess. Dit artikel is zeer uitgebreid, en bevat veel informatie over 'Bystander Effect'

Veel mensen denken dat alleen astronauten zich zorgen hoeven te maken over kosmische straling. Niet zo. Gewone luchtreizigers worden ook blootgesteld aan zonnewind en kosmische straling. Een recent onderzoek van onderzoekers van Harvard heeft uitgewezen dat piloten en stewardessen een hoger risico op kanker hebben dan leden van de algemene bevolking, en de Internationale Commissie voor Radiologische Bescherming heeft pilots geclassificeerd als beroepsstralingsarbeiders.

Om maar eens een aantal zaken te benoemen, wat Piloten en cabinepersoneel kunnen verwachten

 1. Jetlag
 2. Diepe veneuze trombose (DVT)
 3. Kanker
 4. Huidkanker (kwaadaardig melanoom)
 5. Acute myeloïde leukemie (AML, een vorm van bloedkanker)
 6. Voortplantingsgedrag kunnen zijn (stewardessen zijn vaak kinderloos, of krijgen pas op latere leeftijd kinderen
 7. Neurologische beschadigingen
 8. Zenuwstelsel beschadiging
 9. Borstkanker
 10. Duizeligheid
 11. Geur/smaak verlies
 12. Afbraak  DNA

Zeer veel vakantiegangers hebben absoluut geen besef dat hoeveel piloten en cabinepersoneel iedere dag zeer hoge risico gevaar oplopen door Kosmische Straling en Zonnewind.

Kosmische straling (vroeger ook hoogtestraling genoemd) is een verzamelnaam voor deeltjes en fotonen met een hoge energie die ons vanuit de kosmos bereiken. Hieronder bevinden zich geladen deeltjes, zoals elektronen en protonen, de kernen van helium en zwaardere elementen, maar ook neutrino's en hoog-energetische fotonen ( γ {\displaystyle \gamma } \gamma-straling)[bron?]. De energie van deze deeltjes loopt uiteen van rond de 109 eV (elektronvolt) tot enkele malen 1020 eV. Op grond van de interactie tussen protonen en de kosmische achtergrondstraling verwacht men theoretisch dat het energiespectrum bij deze energieën eindigt, de zogenaamde GZK limiet. Kosmische straling biedt veel hogere energieën dan de grootste deeltjesversnellers, zoals CERN, die nog niet verder komen dan 1012 eV (elektronvolt)

Hoeveel zonnewind en Kosmische Straling absorbeer jij?

Studenten van Earth to Sky Calculus hebben gewerkt om deze vraag te beantwoorden door kosmische straaldetectors aan boord van commerciële vliegtuigen te nemen. Vliegende sinds 2015, hebben we meer dan 22.000 GPS-gelabelde stralingsmetingen verzameld in 27 landen, 5 continenten en 2 oceanen.

map strip

Dit is wat we tot nu toe hebben geleerd:

 • Straling neemt altijd toe met de hoogte, waarbij de doseringen elke 5000 tot 6000 voet verdubbelen. Dit is logisch: hoe dichter je bij de ruimte komt, hoe meer kosmische straling je absorbeert.
 • Op typische kruishoogten is kosmische straling 40 tot 60 keer groter dan natuurlijke bronnen op zeeniveau.
 • Passagiers op langeafstandsvluchten in de VS absorberen doorgaans een hele lichaamsdosis die gelijk is aan 1 of 2 tandheelkundige röntgenfoto's. Tandheelkundige, draagt altijd een straling short, of loopt tijdens het nemen van het nemen van röntgenfoto's de ruimte uit.
 • Op internationale vluchten kan de totale dosis ~ vijfvoudig toenemen met passagiers die 5 tot 6 tandheelkundige röntgenfoto's verzamelen. Ook hier nogmaals, Tandheelkundige, draagt altijd een straling short, of loopt tijdens het nemen van het nemen van röntgenfoto's de ruimte uit.

Met hulp van een database kunnen we patronen van straling over de hele wereld onderzoeken. Deze plot vergelijkt bijvoorbeeld luchtvaartstraling over de tropen versus de Noordpool:

arctictropics strip

We zien dat het noordpoolgebied een hoge stralingszone heeft. Dit komt niet als een verrassing. Onderzoekers weten al lang dat deeltjes uit de ruimte gemakkelijk het aardmagneetveld bij de polen kunnen doordringen, terwijl de evenaar een grotere weerstand biedt. Dat is de reden waarom aurora's in Zweden zijn in plaats van Mexico. Over het algemeen absorberen passagiers die internationale routes over de polen vliegen 2 tot 3 keer meer straling dan passagiers op lagere breedtegraden.

countries strip

We kunnen ook naar afzonderlijke landen kijken - bijvoorbeeld, Zweden versus de VS versus Chili:

Als Arctisch land heeft Zweden de meeste straling - geen verrassing. De continentale VS staat op het midden - opnieuw, geen verrassing. Een midden-breedtegraad land kan naar verwachting gemiddelde straling hebben. Chili is echter meer een puzzel.

Hoewel Chili de evenaar niet overschrijdt, heeft het enkele van de laagste waarden in onze database. Dit fenomeen is vrijwel zeker gekoppeld aan de locatie van Chili op de rand van de Zuid-Atlantische Anomalie - een vervorming in het magnetische veld van de aarde die de stralingsniveaus beïnvloedt. We zijn actief bezig met het onderzoeken van de situatie in Chili met extra vluchten en zullen resultaten rapporteren in een toekomstige blog.

Omdat onze thuisbasis in de VS ligt, brengen we er veel tijd door. De Amerikaanse dataset is zo compact dat we regionale verschillen in het hele land kunnen onderzoeken, bijvoorbeeld New England versus het zuidwesten:

newengland southwest strip

De twee bochten zijn niet van elkaar te onderscheiden onder ~ 30.000 voet, maar op hogere hoogten divergeren ze. Tegen de tijd dat een vliegtuig 40.000 voet bereikt, zou het 30% meer straling over New Engeland ervaren dan hetzelfde vliegtuig dat boven het zuidwesten van de woestijn vliegt. Volgens onze metingen tot nu toe, is New Engeland de "heetste" regio van de continentale VS, stralingsgewijs, met de Pacific Northwest een goede tweede.

Hersentumor door 'Bystander Effect'

Misschien is de belangrijkste uitkomst van ons werk tot nu toe E-RAD - een nieuw voorspellend model van luchtvaartstraling. We kunnen nu dosistempo's voorspellen voor vluchten in gebieden waar we eerder hebben gevlogen. Omdat het voortdurend wordt bijgewerkt met nieuwe gegevens, houdt E-RAD op natuurlijke wijze gelijke tred met variabelen die van invloed zijn op kosmische straling zoals de zonnecyclus en veranderingen in het magnetisch veld van de aarde.

Hier is een voorbeeld van een recente vlucht die we hebben genomen van Baltimore naar Las Vegas, waarbij de voorspellingen van E-RAD werden vergeleken met werkelijke metingen:

eradvreality strip

De twee zijn het binnen 10% eens voor het grootste deel van de vlucht. Deze fouten nemen af ​​naarmate we nieuwe lezingen aan onze database toevoegen.

De resultaten in dit rapport worden aangeboden als een voorbeeld van wat we leren. Onze database groeit bijna dagelijks met nieuwe vluchten naar nieuwe plaatsen en we zullen in de komende weken meer resultaten hebben om te delen. We hebben een website gemaakt om te laten zien wat we leren en uiteindelijk om u, de lezer, ook te laten communiceren met onze databases: RadsonaPlane.com.

E-RAD - afkorting van Empirical RADiation-model

We hebben een nieuw voorspellend model voor luchtvaartstraling ontwikkeld. Het heet E-RAD - afkorting van Empirical RADiation-model. We vliegen constant stralingssensoren aan boord van vliegtuigen over de VS en de rest van de wereld, tot nu toe met het verzamelen van meer dan 22.000 gps-gemarkeerde stralingsmetingen. Met behulp van deze unieke dataset kunnen we de dosering op elke vlucht boven de VS voorspellen met een fout die niet groter is dan 15%.

E-RAD laat ons iets nieuws doen: dagelijks monitoren we ongeveer 1400 vluchten die de 10 drukste routes in de continentale VS doorkruisen. Meestal omvat dit meer dan 80.000 passagiers per dag. E-RAD berekent de stralingsblootstelling voor elke afzonderlijke vlucht.

De Hot Flights Table is een dagelijks overzicht van deze berekeningen. Het toont de 5 chartervluchten met de hoogste dosisbelasting; de 5 commerciële vluchten met de hoogste dosisbelasting; 5 commerciële vluchten met bijna gemiddelde dosisbelasting; en de 5 commerciële vluchten met de laagste dosispercentages. Passagiers ervaren doorgaans dosistempo's die 20 tot 70 keer hoger zijn dan natuurlijke straling op zeeniveau.

Om straling in vliegtuigen te meten, gebruiken we dezelfde sensoren die we naar de stratosfeer vliegen aan boord van de Sky Calculus kosmische straalballonnen: neutronen bubbelkamers en röntgen / gammastraal Geigerbuizen die gevoelig zijn voor energieën tussen 10 keV en 20 MeV. Deze energieën bestrijken het bereik van medische röntgenapparaten en scanners voor luchthavenbeveiliging.

Kolomdefinities: (1) het vluchtnummer; (2) de maximale dosis tijdens de vlucht, uitgedrukt in eenheden van natuurlijke straling op zeeniveau; (3) de maximale hoogte van het vlak op zeeniveau; (4) Vertrekplaats; (5) Aankomstplaats; (6) Duur van de vlucht.

Qr Code
Ga naar boven