Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Richard Carrington

Carrington event Zonnestorm van 1859

De zonne-storm van 1859, ook wel bekend als de Carrington gebeurtenis, was een krachtige geomagnetische zonnestorm in 1859 tijdens de zonnecyclus 10. Een zonne coronale massa-ejectie hit magnetosfeer van de aarde en veroorzaakte een van de grootste geomagnetische stormen op de plaat. 

156 jaar geleden werd een geomagnetische MEGA-STORM

De bijbehorende "witte gloed" in de zonne-fotosfeer werd geobserveerd en geregistreerd door Engels astronomen Richard C. Carrington en Richard Hodgson.

Op 2 september, een miljard ton kroonmassa uitwerping (CME) sloeg in het magnetisch veld van de aarde. Campers in de Rocky Mountains werd wakker in het midden van de nacht, denken dat de gloed ze zagen was zonsopgang. Nee, het was het Noorderlicht. Mensen in Cuba lezen hun krant door de rode verlichting van de Aurora Borealis. Aarde werd doorspekt door deeltjes zo energiek, veranderde ze de chemie van poolijs.

Moeilijk te geloven? Het is echt gebeurde - 156 jaar geleden. Deze kaart laat zien waar poollicht werden waargenomen in de vroege uren van 2 september 1859:

Carrington strip

Naarmate de dag ontvouwde, het verzamelen storm geëlektrificeerde telegraaf lijnen, schokkend technici en vaststelling van hun telegraaf papieren in brand. De "Victoriaanse Internet" offline werd geklopt. Magnetometers wereldwijd opgenomen sterke verstoringen van de planetaire magnetische veld meer dan een week.

De oorzaak van dit alles was een buitengewone zonnevlam was getuige van de dag ervoor door de Britse astronoom Richard Carrington. Zijn waarneming gemarkeerd de ontdekking van zonnevlammen en de voorbode van een nieuw vakgebied: de ruimte weer. Volgens de National Academy of Sciences, als een vergelijkbare storm deed zich vandaag, zou dat leiden tot een biljoen dollar schade aan high-tech infrastructuur van de samenleving en vereisen 4-10 jaar voor volledig herstel.

In feite heeft een soortgelijke flare enkele jaren geleden ontstaan. Op 23 juli 2012, een CME van zeldzame kracht schot uit de buurt van de zon. De storm was in alle opzichten minstens even sterk als de 1859 Carrington gebeurtenis. Het enige verschil is gemist. Geen kwaad gedaan. Het evenement juli 2012 dient als een herinnering, echter, dat de ruimte extreme weer is niet een ding van het verleden.

Waarschuwing voor al uw apparatuur

Ondanks het feit dat de zonne-activiteit zeer laag is. Met no-flare produceren zonnevlekken op de zonneschijf, is X-ray-uitgang van de zon flatlining. NOAA voorspellers zeggen dat de kans op een sterke zonnevlam op 3 september niet meer dan 1% op de M-Class 0,01 & X-class 0,01.  Zijn er momenteel wel andere gevaren aanwezig, en deze gevaren kan men beter in acht nemen.

WSA-Enlil Zonnewind Voorspelling heliosferische current sheet (heliosferische huidige laken)

Heliosferische huidige laken

CME prognose

NOAA CME Prediction Forecast (*NEW*)

2 september 2015 zijn er een paar interessante dingen aan de hand met de zon.

Maar we gaan door middel van wat een heliosferische sfeer wordt genoemd, de huidige laken in de  nacht van een meetstation in Noorwegen ontdekt een korte maar krachtige laken van de elektrische stroom die door ruimte kruipt naar de aarde. Dit wil aangeven dat dit laken ook wel bekend als een zonne-sector e grens oversteekt van de kruising wordt het podium voor mogelijke geomagnetische stormen die wellicht in de volgende week de aarde zal bereiken. Dat veroorzaakt  verstoring van het aardmagnetische veld, maar ook dat een hoge breedtegraad Skywatcher moeten alert zijn voor aurora.

Nieuws en Feiten haalt juist Carrington gebeurtenis erbij, gezien dat toen het zelfde gebeurde. Echter in die tijd hadden ze nog niet veel elektronica zoals wij die nu hebben. En daar schuilt het gevaar met de aankomende elektrische stroom, dit zal absoluut alle apparatuur die aangesloten zal zijn op het lichtnet verbranden zoals ook in 1859 gebeurde.

Advies aankomende elektrische stroom

Om alsnog te voorkomen dat al uw apparatuur verbrand (letterlijk) raden wij u aan om alle stekkers uit het stopcontact te halen. Wij begrijpen dat dit snel vergeten wordt, en ook even iets tijd kost. Het is ongelooflijk zonde dat alle apparatuur ineens niet meer werkt of verbrand. Er schuilt namelijk nog een gevaar met deze gebeurtenis, en dat is namelijk brand.

Hoe werkt dat nu eigenlijk?

Onze lichtnet is niet beveiligd tegen een elektrische stroom, alle elektriciteitsmasten die in Nederland staan, zijn antennes. En dat loopt door geheel Nederland heen, en staan in verbinding met de transformator huizen in uw omgeving. Wij hebben al eens eerder gesproken over een CME, waarin het zelfs mogelijk is, dat alle transformatorhuizen door kunnen branden zoals ook in brand kunnen vliegen. Als er maar 1 transformatorhuisje doorbrand is dat nog niet zo een ramp, echter met deze gebeurtenis kan zelf alle transformatorhuisjes afbranden of dus totaal onbruikbaar zijn. Eveneens hebben wij dit ook aangegeven, dat als alle transformatorenhuisjes door de CME geraakt wordt, is de mogelijkheid aanwezig dat er zelfs voor 3 jaar of zoals wetenschappers hebben aangegeven 10 jaar gene stroom aanwezig zijn in uw huis.

Qr Code
Ga naar boven