Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Marihuana

De THC-achtige substantie kan medische voordelen hebben als Marihuana

Een chemische verbinding die in levermossen wordt aangetroffen, kan de pijn en ontstekingsvermindering van pot THC mogelijk maken, als Marihuana. Zowel het molecuul, genaamd perrottetineen en tetrahydrocannabinol, of THC - de geestveranderende stof die in marihuana wordt aangetroffen - hebben vergelijkbare moleculaire structuren, vindt een nieuwe studie. Cannabinoïden die in planten met levermossen voorkomen, kunnen verlichting bieden voor mensen die lijden aan chronische pijn

Cannabinoïde-receptoren

#

En laboratoriumtests met menselijke hersencellen en muizen onthulden dat perrottetineen, net als THC, gemakkelijk hecht aan de cannabinoïde-receptoren van de hersenen of moleculaire dokken, waardoor de effecten van pijnsignalen worden gedemp.

"Niemand merkt echt [levermossen] omdat ze zo klein zijn", zegt Douglas Kinghorn, een fytochemicus aan de Ohio State University in Columbus. "Soms vind je belangrijke medicinale stoffen in planten uit onverwachte bronnen."

Een groep Japanse wetenschappers ontdekte in 1994 perrottetineen in levermossen, maar de nieuwe studie is nog het sterkste bewijs dat de stof een psychoactieve cannabinoïde is. Eerder was cannabis de enige plant waarvan bekend is dat het zulke cannabinoïden produceert.

Tot nu toe is bekend dat slechts drie soorten levermos in de Radula- soort - gevonden in Japan, Costa Rica, Nieuw-Zeeland en Tasmanië - de stof produceren. Omdat de planten zo weinig van de stof maken, hebben onderzoekers tot nu toe moeite gehad om de effecten ervan te bestuderen.

Na het in kaart brengen van de moleculaire structuur van perrottetineen, hebben de onderzoekers een synthetische versie gemaakt en getest op muizen. Het team volgde de pijnrespons, lichaamstemperatuur en beweging van de dieren - metingen van de psychoactiviteit van de stof. De resultaten suggereren dat perrottetineen iets minder psychoactief is dan THC, zegt studieauteur Jürg Gertsch, een biochemicus aan de Universiteit van Bern in Zwitserland. De levermoscompound kan ook minder negatieve bijwerkingen hebben, zoals geheugenverlies en verlies van coördinatie, zegt hij.

"Cannabinoïden hebben een breed scala aan toepassingen", merkt Gertsch op. Uiteindelijk hoopt het team dat farmaceutische bedrijven de stof zullen produceren als een mogelijk alternatief voor marihuana, dat, hoewel voorgeschreven om bepaalde kwalen te verlichten en in sommige staten is gelegaliseerd, nog steeds wordt geclassificeerd als een illegaal verdovend middel volgens de Amerikaanse federale wetgeving. In Nederland is dat niet het geval

Qr Code
Ga naar boven