Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Kurkuma wortel geneeskrachtig kruid

Kurkuma vaak net zo effectief als medicijnen

Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd. Kurkuma is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma de daadwerkelijke geneeskrachtige werking, zoals uit de wetenschap is gebleken.

Medicijn

Onderzoek heeft uitgewezen dat kurkuma de werking van geneesmiddelen beïnvloedt. Kurkuma poeder wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen. Kurkuma wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar wordt ook verondersteld te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.


Kurkuma Specerij Nieuws Feiten door nieuwsberichten

Onderzoek aan de Rhodes universiteit in Zuid-Afrika heeft wel de werking van het kruid bevestigd in de binding van zware metalen. Sheril Daniel deed onderzoek naar curcumine, één van de drie ontstekingsremmende stoffen die veel in geelwortel voorkomen. Hij constateerde bij ratten dat curcumine de hersens beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. De stof bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen in de hersenen. Daniel denkt dat door het veelvuldige gebruik van koenjit in Indiase gerechten Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.

In India en China wordt kurkuma al lange tijd gebruikt tegen buik- en leverproblemen en als ontsmettingsmiddel. Het stofje helpt daarnaast tegen depressie.

Bij ratten helpt curcumine kanker voorkomen en bestrijden, met name darmkanker. Als curcumine wordt gecombineerd met een stof in olijfolie kan het bovendien artritis tegengaan.

Het meeste onderzoek is gedaan met proefdieren en grotere hoeveelheden curcumine dan je normaal gesproken binnenkrijgt via voeding. Curcumine kan schadelijke effecten hebben als je er te hoge dosis van neemt en daarnaast kan het je metabolisme verstoren, waardoor bijwerkingen kunnen optreden. Een te zeer hoge doses curcumine kunnen de kans op longkanker verhogen. Bij een normale dosis curcumine in combinatie met piperine uit zwarte peper blijkt het tegenovergestelde te zijn.

Niemand weet precies wat een ‘te hoge dosis’ curcumine is. Je kunt er in ieder geval niet omheen dat darmkanker en Alzheimer in India opvallend weinig voorkomen. Het is alleen nog moeilijk te zeggen of dit te maken heeft met dieet, erfelijke eigenschappen, leefstijl of een combinatie van factoren.

Voeding

Curcumine is door de Europese wetgeving goedgekeurd als voedingsadditief met E-nummer E100. Het komt voor in de specerij kurkuma of koenjit in de Indonesische en Indiase keuken, en is de basis van wat onder de naam kerrie bekend is geworden. De concentratie van curcumine in puur curcuma poeder, verkocht voor het gebruik als keuken kruid, ligt rond de 3,14%

Wanneer kurkuma gebruiken?

Er zijn heel veel ziektebeelden waarbij kurkuma goed in te zetten zijn. Het staat bekend om zijn weerstand verhogende en immuunsysteem versterkende kwaliteiten. We zetten even wat klachten en problemen op een rij waarbij je kurkuma kunt gebruiken:

 • leveraandoeningen
 • darmklachten
 • menstruatieproblemen
 • verkoudheid
 • keelontsteking
 • gewrichtsontsteking
 • huidaandoeningen
 • kiespijn
 • bloedarmoede
 • kanker* (hier zetten wij onze kanttekeningen bij)
 • malaria
 • hart- en vaatziekten
 • trombose
 • diabetes
 • Alzheimer
 • Multiple Sclerose
 • Bleken van tanden

Let op!

Een paar kanttekeningen willen we wel nog plaatsen.

 1. Net als bij gember is het voor maagpatiënten niet altijd verstandig om kurkuma in grote hoeveelheden te gaan gebruiken.
 2. Als je bloedverdunners gebruikt is het onverstandig om hoge doses kurkuma in te nemen.
 3. Bij gal problemen (galstenen of aandoeningen aan de galblaas) is het beter geen kurkuma te gebruiken.

* Kanker.

In de lijst zoals hierboven is beschreven staat er een aantekening bij kanker, dit doen wij niet zonder een reden ervan. Ondanks dat ook in de video wordt gesproken, en uit onderzoek naar de werking van Kurkuma zou kunnen voorkomen van kanker. Het is altijd verstandig eerst met je (huis)arts overleggen dat je kurkuma wilt gaan gebruiken en hierover advies inwinnen.

Qr Code
Ga naar boven