Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Carolyn Maloney chemicaliën tampons

Welke schadelijke chemicaliën zitten er in jouw tampon?

Cannada weet er wel raad mee met Tampons,  belasting gesloopt in Canada na petitie overtuigt conservatieve regering. Wellicht zou het wel eens kunnen dat het Amerikaanse congreslid Carolyn Maloney waarschuwt in de Britse krant The Guardian dat er tal van schadelijke stoffen in tampons zitten. Volgens haar is er sprake van een zeer lakse overheidscontrole.

Canada stoppt verkoop tampons

Eerst Cannada

 Canada zal stoppen met het belasten van vrouwelijke hygiëne producten vanaf 1 juli, heeft de regering bevestigd. De druk wordt montage op andere regeringen om dit voorbeeld te volgen.

Tampons, maandverband en menstruele bekers zullen allemaal worden opgenomen in de verandering, die van een privé-leden wetsvoorstel dat alle partijen steun gekregen kwam. Het onderwerp was op de tafel al in Canada geweest, met de federale overheid van het land zeggen dat ze het zou aanpakken in een toekomstige budget, volgens CBC nieuws. Het is niet duidelijk waarom het wegwerken van de belasting werd vervolgens verplaatst naar voren, maar Nieuwe Democratische Partij (NDP) politicus Irene Mathyssen noemde de aankondiging "een overwinning voor alle vrouwen."

"De vrouwen die dit een probleem gemaakt, hun stem eindelijk gehoord," zei mevrouw Mathyssen in een verklaring. Ze had de particuliere wetsvoorstel over de kwestie gesponsord. "Menstruatie producten zijn niet dingen die we kiezen om te gebruiken," Jill Piebiak, woordvoerster van de petitie "Geen Belasting op Tampons" vertelde CTV nieuws eerder dit jaar toen het begon het verzamelen van handtekeningen.

De Canadese regering te maken rond $ 36.000 (bijna £ 19,000) vorig jaar op belastingen van vrouwelijke hygiëne producten die worden belast tegen vijf procent, volgens Statistics Canada.

Verzoekschriften worden wereldwijd steeds meer voor regeringen om belasting nix op tampons. In Australië, de overheid penningmeester Joe Hockey onlangs zei hij ambtenaren zou vragen om de 10 procent verbruiksbelasting te verwijderen op de artikelen. De druk groeit ook in het Verenigd Koninkrijk, met een petitie wint 235.360 supporters online. Sanitaire artikelen zijn momenteel belast tegen het minimumtarief van vijf procent, in lijn met de EU-wetgeving imposante minimumtarieven.

Ierland heeft een nul-tarief belasting op tampons en maandverband, maar dit werd in gebracht voordat wetten die bedoeld belastingen moest hetzelfde in de hele Europese Unie. Items die niet in het Verenigd Koninkrijk worden belast onder exotische vleeswaren, Jaffa Cakes, Bingo en eetbare taart decoraties, promotie demonstranten te vragen hoe sanitaire artikelen zijn geclassificeerd als niet-essentiële items.

schadelijke chemicaliën tampon?

Amerikaans onderzoek

Het Amerikaanse congreslid Carolyn Maloney waarschuwt in de Britse krant The Guardian dat er tal van schadelijke stoffen in tampons zitten. Volgens haar is er sprake van een zeer lakse overheidscontrole.

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA kijkt bij tampons bijvoorbeeld niet naar pesticiden die op katoen worden gebruikt. Maloney is de initiatiefneemster van de Robin Danielson Feminine Hygiene Product Safety Act, een wetsvoorstel dat is vernoemd naar een vrouw die in 1998 overleed aan het toxischeshocksyndroom (TSS), een zeldzame maar ernstige vorm van een infectie die ook wel de ‘tamponziekte’ wordt genoemd.

De ziekte kan ontstaan door het verkeerd gebruik van een tampon, vooral de gewoonte om sterk absorberende tampons te lang in te houden. Hierdoor kan het vaginavocht zich ophopen en in de tampon een broedplaats vormen voor Staphylococcus aureus. Uit onderzoeken is gebleken dat er een relatie bestaat tussen TSS en het gebruik van tampons.

“Hoewel tampons sinds de TSS-epidemie in de jaren tachtig een stuk veiliger zijn geworden, moeten we nog steeds voorzichtig zijn,” zei arts Cian McDermott. Vooral over de chemische stoffen in tampons is weinig informatie voorhanden. Daardoor weet men niet precies wat de effecten van tampongebruik op de lange termijn zijn. De gemiddelde vrouw gebruikt in haar leven meer dan 16.800 tampons.

Lever

Tampons kunnen verschillende chemische stoffen afscheiden en de lever verstoppen. Er kunnen vervolgens problemen ontstaan wanneer de lever bepaalde gifstoffen probeert af te voeren

Qr Code
Ga naar boven