Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Uitzaaien Kanker cellen

Uitzaaien kanker gaat makkelijker dan gedacht

Tumorcellen blijken zich gemakkelijker uit te zaaien dan gedacht. Het geeft hoe men het ook went of keert, nooit de garantie dat het uitzaaien van kanker voorkomen kan worden. Het is zorgwekend dat er zo makkelijk over geschreven wordt, dat Uitzaaien kanker kan verminderd worden. Gezien dat in onze DNA bij de meeste al vast staat dat men kanker kunt krijgen.

Uitzaaiende, agressieve kankercellen kunnen eigenschappen overdragen op rustige kankercellen die vervolgens ook agressief worden, blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht in het vooraanstaande tijdschrift Cell.

Nieuwsberichten | hebben eerder aandacht geschonken aan kanker, in ons artikel Kurkuma: heilig, geneeskrachtig kruid "blijkt" een goede werkzame stof in te zitten, dat "eventuele" vermindering van kanker zou kunnen verminderen. Wij van Nieuws en Feiten |zijn zeer voorzichtig met Kurkuma of dit daadwerkelijk kanker cellen verminderd, het is altijd zeer raadzaam om dit te overleggen met de huisarts. Naast dat feit, cellen die beschadigd zijn door chemokuur en of door de kanker zelf, kan nooit meer herstelt worden.

Tot nu toe werd gedacht dat kankercellen zich alleen kunnen uitzaaien wanneer ze bepaalde DNA-schade hebben opgelopen. Uit het Utrechtse onderzoek blijkt dat rustige kankercellen agressief gedrag van andere kankercellen kunnen kopiëren zonder zelf die DNA-schade op te lopen.

Blaasjes

Het goede nieuws is dat de ingewikkelde manier waarop dat gebeurt nieuwe inzichten biedt. Het was al bekend uit laboratoriumexperimenten dat tumorcellen minuscuul kleine blaasjes uitscheiden, maar het was nog niet bewezen dat deze blaasjes ook een rol spelen in een levend organisme.

In Utrecht is dit proces voor het eerst in beeld gebracht in muizen, met speciaal ontwikkelde technieken om het gedrag van kankercellen in muizen te filmen.

Uit de opnames bleek dat agressieve kankercellen kleine blaasjes uitscheiden met eiwitten die belangrijk zijn voor het agressieve gedrag. Vervolgens lieten de onderzoekers zien dat wanneer rustige tumorcellen veranderen in agressieve kankercellen als ze dergelijke blaasjes opnemen.

De blaasjes die door de agressieve tumorcellen worden uitgescheiden, zijn in staat om door het bloed over grote afstand door het lichaam te reizen en tumorcellen op andere plekken in het lichaam aan te zetten tot agressief gedrag.

Resistentie

De Utrechtse bevindingen hebben volgens de onderzoekers mogelijk ook andere implicaties. Daarbij valt te denken aan resistentie van kankercellen voor chemotherapie. Het is mogelijk dat resistente kankercellen hun gedrag op dezelfde manier kopiëren naar niet-resistente kankercellen.

Het onderzoek van het Hubrecht Instituut leidt niet meteen tot veranderingen voor patiënten. Het belang zit hem vooral in de nieuwe inzichten in hoe kanker zich uitzaait en hoe kankercellen met verschillende DNA-fouten elkaars gedrag kunnen kopiëren. Op termijn moet dat betere diagnostiek en behandelingen mogelijk maken.

Qr Code
Ga naar boven