Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Wetenschappers zijn indringende het verband tussen vitamine E en longfunctie

Avocado en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E

Nieuws en Feiten | Avocado, spinazie en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine.

American Journal of Respiratory en Critical Care Medicine

Er kunnen helpen beschermen longen van de schade veroorzaakt door luchtvervuiling,  Uit onderzoek van het King's College in Londen en de Universiteit van Nottingham vond een verband tussen de hoeveelheid vitamine E in het lichaam en de longfunctie na blootstelling aan deeltjes vervuiling.

De studie is gepubliceerd in het American Journal of Respiratory en Critical Care Medicine. (ATS)

Dat avocado's een gezonde aanwinst zijn in je groene smoothie of haarmasker, is bekend. Maar naast mensen met doffe lokken en een hoog cholestrolgehalte biedt de vrucht mogelijk ook soelaas aan patiënten met een zeldzame vorm van leukemie, zo blijkt uit Canadees onderzoek.

Paul Spagnuolo van de Canadese universiteit van Waterloo ontdekte dat avocado's een speciaal soort vet bevatten dat werkt tegen AML (acute myeloïde leukemie). Deze zeldzame vorm van bloedkanker komt vooral voor bij mensen boven de 65 jaar, van wie zo'n 90 procent  binnen vijf jaar overlijdt.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 600 mensen AML, de meest voorkomende vorm van acute leukemie bij volwassenen. De ziekte begint in het beenmerg, waar ongerijpte stamcellen zich voortdurend blijven delen. Hierdoor ontstaat een grote hoeveelheid abnormale witte bloedcellen, wat leidt tot bloedarmoede en een verhoogde kans op infecties.

Dat avocado's mogelijk een remedie bieden tegen AML, ontdekte Spagnuolo na de vondst van een lipide - een groep natuurlijke moleculen - die leukemie-stamcellen aanvalt en daarmee letterlijk doordringt tot de kern van het probleem. De resultaten van zijn onderzoek verschenen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Research.

Aanval op stamcellen

"De stamcel is de boosdoener van deze ziekte", aldus Spagnuolo. "Die is grotendeels verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de ziekte, en ook de reden dat patiënten blijven terugvallen. We hebben hebben nu uitgevogeld hoe deze stof, Advocatin B, werkt op moleculair niveau. Het valt de zieke stamcellen aan zonder de gezonde cellen kwaad te doen."

De Canadese onderzoeker heeft het Centrum voor commercialisering van herstellende medicijnen benaderd om een patent voor Advocatin B te krijgen. Spagnuolo is wereldwijd een van de weinige onderzoekers die farmaceutisch onderzoek toepast op 'nutraceutische' producten, ofwel geneeskrachtige onderdelen van voeding.

Deeltje zaak is een van de belangrijkste lucht verontreinigende stoffen geloofd schadelijk voor de gezondheid zijn.

De proeven gemarkeerde een verband tussen hogere blootstelling aan fijne deeltjes stof en een lagere concentratie van vitamine E in het bloed.

Dr Ana Valdes, Reader aan de Universiteit van Nottingham en co-auteur van de studie, zei: "Ons werk is gebaseerd op een aantal studies onderzoeken of sommige vitaminen het negatieve effect op de longen als gevolg van de luchtvervuiling kan tegengaan."

Maar, benadrukt ze dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of antioxidant supplementen beschermen menselijke longen.

Professor Frank Kelly, hoofd van de Environmental Research Group aan het King's College in Londen en co-auteur van de studie, voegde toe: "Deze nieuwe bevindingen zijn consistent met eerdere rapporten die lagere niveaus van vitamine E bij mensen waargenomen met longaandoeningen, zoals astma.

"Maar we nog niet volledig begrijpen welke soorten deeltjes vervuiling specifiek schade aan de longen of die het beste vitaminen interfereren met deze route naar de omvang van de schade te beperken."

Qr Code
Ga naar boven