Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Limban Durian Kura

Ooit gehoord van de zeldzame en ongrijpbare kura kura durian?

Leefstijl Durio testudinarum: Ik wist dat ik de kura kura durian moest zien zodra ik hoorde van de bijna uitgestorven status van de middelgrote, wilde vruchten of te wel de (Durio testudinarum). Het is immers al door de World Conservation Monitoring Centre op de rode lijst van bedreigde soorten geplaatst.

Borneo, weten de meeste Sabahans en Sarawakians

Hoewel ze endemisch zijn in Borneo, weten de meeste Sabahans en Sarawakians die ik heb ontmoet geen weet over deze "tortoise durians" of, durio testudinarum. Evenzo, de cluelessness aan de Indonesische kant van het eiland, Kalimantan.

In tegenstelling tot de gewone durian, hangt de kura kura durian ongeveer op het maaiveld van zijn boom wanneer hij vruchten afwerpt. Er wordt verondersteld dat de laagliggende positie van de vrucht haar naam geloofwaardig maakt - zelfs een schildpad kan die bereiken.

Wanneer ik vrienden foto's van deze doerians heb getoond, zijn ze altijd gefascineerd geweest door het bestaan ​​van zo'n soort. Natuurlijk, hun enthousiasme kon mijn obsessie niet weerspiegelen, en al snel wou ik deze speciale durianboom "ontmoeten".

Hoewel ik mezelf als een durian-liefhebber beschouw, hebben mijn hoge suikerniveaus me de afgelopen twee jaar weggehouden van deze super heerlijke koning van fruit.

Een rapport van Borneo Post gaf aan dat ik wat kura kura durian bomen kon vinden in Kampung Selanyau, Bekenu Sibuti, ongeveer 60 km van Miri, Sarawak.

Dankzij mijn collega, Stephen Then, die is gevestigd in deze mooie en beroemde olieproducerende stad, werd de reis een beetje gemakkelijker gemaakt sinds hij onze route naar dit dorp in kaart had gebracht.

De rit van twee uur was niet bepaald schilderachtig, maar monotoon met de eindeloze oliepalmplantages, hoewel een paar "pas op voor krokodillen" uithangborden bij sommige rivieroevers onmiddellijk de aandacht van deze stadskerel trok.

Toen we het dorp bereikten, moesten we verschillende keren stoppen om dorpelingen te vragen of ze wisten waar deze speciale durian-bomen zich bevonden.

Een makcik vertelde me dat ze de kura kura durian had geproefd maar niet zeker wist of deze van de top van de heuvel kwam. De heuvel? Dat was zeker niet bemoedigend.

Terwijl we onze rit langs het stoffige pad voortzetten, namen we opnieuw hun toevlucht tot stoppen om aanwijzingen te vragen, deze keer van een groep tieners die zwoer dat er geen dergelijke durians in het dorp bestonden. Alleen gewone doerians, zeiden ze.

De onverschrokken durian jager die ik ben, zou ik niet opgeven, vooral omdat ik helemaal vanuit Kuala Lumpur was gevlogen om deze "missie" te realiseren. Als ik de nacht doorbracht in een dorp vol met muggen, dan was dat wat ik wilde doen.

Op dit punt van de dag begon Then een beetje bezorgd te lijken toen het daglicht snel afnam, dus we moesten de bomen snel vinden.

Uiteindelijk ontmoetten we iemand die wist van de bomen, en deze vriendelijke ziel was zelfs bereid ons naar hen toe te leiden. We maakten een pitstop bij het huis van het dorpshoofd voor een beleefdheidsbezoek omdat hij de eigenaar was van deze bomen die op zijn land waren gegroeid.

We reden dieper het oerwoud in tot we uiteindelijk moesten stoppen en de reis te voet voortzetten. Toen we dichterbij kwamen, begon ik me optimistischer te voelen dat we deze ongelooflijke bomen zouden vinden, die misschien binnenkort van de aardbodem verdwijnen.

Verbazingwekkend, geen andere dorpen in Miri heeft deze soort van durian.

Volgens een verslag van Borneo Post onthulde Kampung Selanyau JKKK vice-voorzitter Johnny Mungkil, "bezoekers van het schiereiland Maleisië en overzee komen hier om een ​​glimp op te vangen van de bomen en het fruit."

Hij zei dat dorpelingen die de kura kura durian bomen bezitten, Taib Mawang (drie), Sayah Mawan (twee), Aspa Yahya (twee grote bomen) en Midah Japar (drie) zijn.

Blijkbaar zijn sommige bomen ouder dan 50 jaar oud. De boom is uniek omdat hij bloeit en vrucht draagt ​​aan de onderkant van de stam. Deze functie trekt bezoekers massaal naar Kampung Selanyau.

Dankzij Cikgu Yus, een leraar wiens vader een stuk land bezit waarop een paar van deze jungle bomen staan, heb ik eindelijk gezien hoe de kura kura durian bomen eruit zagen.

De bomen waren niet gecultiveerd - ze groeiden toevallig op hun land.

Helaas voor mij, tegen de tijd dat ik ze zag, was het seizoen al bijna voorbij en de vruchten die nog aan de bomen hingen, waren nog onrijp. Het was een klassiek geval van zo dichtbij, maar tot nu toe - ik vond deze vruchten maar had geen kans om ze te proeven.

Cikgy Yus kon mijn teleurstelling zo voelen, om me op te vrolijken liet ze me wat foto's zien van durians gegroepeerd als ballen rond de basis van een boom.

Een dorpeling vertelde dat deze durian met geel vlees niet zo zoet is als gewone durian en een verworven smaak is.

Durian-expert Lindsay Gasik heeft een betere beschrijving. Ze schreef: "... deze durian heeft qua textuur meer gemeen, met een knapperige jackfruit dan met durian. Het is bruin-suikerzoet, bijna als een chico sapote, en elke rubberachtige sec van het vlees pelt weg netjes uit het zaad. En het heeft bijna geen geur. "

Net als ik was ook zij naar Borneo gereisd op zoek naar de legendarische vrucht en vertelde dat "een paar jaar geleden, ik reed 36 uur over een bus, sliep op de vloer zonder een klamboe, contracteerde zowel darmparasieten als een vorm van dengue. en werd gegijzeld door een stam stroomopwaarts, gewoon om Durian Kura Kura te vinden. '

Een markt in Limbang, een klein stadje in Sarawak dat grenst aan Brunei.

"Het vinden van durian kura kura in Limbang was irritant eenvoudig. Het maakte me bijna boos. Het was er gewoon, op de dagelijkse markt, verkocht in een stapel zoals elke andere willekeurige en even zeldzame vrucht.

"Hé, het is een speciale durian. Dus stop de moeite waard want durian kura kura proeft niet als durian. Het is raar en echt uniek en het was tot nu toe een van de hoogtepunten van mijn durian leven. "

Gasik, een Amerikaan, die uitgebreid schrijft over durians op yearofthedurian.com schreef: "Ik had nog nooit gezien dat ze eerder op een markt werden verkocht. Toch waren ze daar, gewoon aan het chillen alsof ze niet een van de moeilijkst te vinden doerians zijn. Locals hebben altijd gezegd dat ze niet van ze houden, dus ze zijn het niet waard om de jungle in te gaan om ze te plukken. '

Ze blogde dat haar man, Rob, en haar, het geluk hadden om de kura kura durians tweemaal te vinden in Borneo "omdat het een van de zeldzaamste eetbare durian soorten is. Veel mensen beschouwen het niet als eetbaar vanwege de sterke, muskusachtige geur die het heeft als het rijp is." Toch is de smaak zoet en sappig, een contrast met de meestal zware durian. Dat is reden genoeg om deze jungle durian te waarderen.

"Waar het zijn roem krijgt is dat, in plaats van op de takken te groeien, deze durians uit de stam en de wortels van de boom ontspruiten."

Qr Code
Ga naar boven