Eten - Drinken

Eten

Eten (het werkwoord) is de activiteit van het tot zich nemen van voedsel. De term eten (het zelfstandig naamwoord) wordt ook gebruikt voor de substantie die gegeten wordt.

Mensen en dieren dienen geregeld voedsel tot zich te nemen om er energie en bouwstoffen voor het lichaam uit te halen. De aanleiding is meestal een gevoel van honger.

Het eten gebeurt door het voedsel in te nemen via de mond (of bek bij dieren, snavel bij vogels). Zieke mensen, die geen voedsel kunnen innemen via de mond, worden vaak gevoed door middel van een sonde.

Eten en cultuurverschillen

Mensen in een westerse cultuur verdelen meestal het eten in kleine hapklare porties en eten warme maaltijden met mes en vork. Soep wordt naar binnen gelepeld . In sommige landen wordt met eetstokjes gegeten. Handzaam voedsel zoals een appel wordt vaak met de hand vastgehouden om er met de voor- en hoektanden een beet van te nemen. Na het vullen van de mond wordt door kauwen het voedsel vermalen tot kleine stukjes en vermengd met speeksel. Na enige tijd kauwen wordt het voedsel doorgeslikt zodat het verder kan verteren in het lichaam.

Maaltijden

Door een gestructureerd bestaan eet de mens in de meeste gevallen zo'n driemaal per dag. Op deze drie momenten neemt men een maal tot zich, oftewel, eet men voedsel:

  • In de ochtend, na het opstaan en vóór men zich overgeeft aan dagelijkse bezigheden, eet men, als eerste maaltijd van de dag, een ontbijt.
  • Rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 2 uur, en naargelang men er tijd voor vrijmaakt, neemt men deel aan een middagmaaltijd. Deze wordt meestal lunch of middageten genoemd.
  • Na thuiskomst van de 's middags verrichte activiteiten, en dus laat in de middag of vroeg in de avond, meestal tussen 5 en 7 uur, neemt men deel aan een avondmaaltijd. Deze wordt meestal avondeten, diner of warme maaltijd genoemd.
  • Halverwege de ochtend en de middag wordt het werkritme vaak onderbroken door een korte pauze waarbij koffie of thee wordt gedronken en waarbij vaak een tussendoortje wordt gegeten.

Een ontbijt in combinatie met de lunch, dus een ontbijt laat in de ochtend maar nog vóór de middag, wordt een brunch genoemd.

Elk van de drie maaltijden heeft een eigen karakter die bepaald is door haar culturele ontwikkelingen en lokale gewoonten. Zo kan elk van de drie maaltijden bestaan uit koude en/of warme gerechten.

De avondmaaltijd is meestal de hoofdmaaltijd van de dag, zo genoemd omdat men vaak een grotere variatie aan voedsel tot zich neemt in gezelschap van familie, vrienden of televisie. Een doorsnee avondmaaltijd bestaat vaak uit een hoofdgerecht en een nagerecht ('toetje'), eventueel een voorgerecht.

In sommige gevallen gebruikt men voor de avondmaaltijd de term diner. Een diner is meestal uitgebreider dan de doorsnee avondmaaltijd, vindt plaats met meerdere mensen, heeft vaak een feestelijk karakter, en vindt soms ook vroeger in de middag plaats. Wordt er tijdens het diner de gelegenheid geboden om te dansen, dan spreekt men van een diner dansant.

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de maag het 'voldaan-gevoel' aan het brein heeft doorgegeven. Dan verdwijnt het gevoel van honger of eetlust omdat de adequate energie-inname is bereikt.

Drinken

Drinken is het door een organisme opnemen van een vloeistof, bijvoorbeeld via de mond of een homoloog orgaan. De term drinken wordt vooral gebruikt bij mensen en dieren, soms ook bij planten.

De meeste vloeistoffen die geschikt zijn om gedronken te worden bevatten voornamelijk water. Water is essentieel voor veel fysiologische processen in het lichaam. Een bovenmatige of verminderde wateropname wordt geassocieerd met gezondheidsproblemen. "Drinken" kan ook specifiek naar het drinken van alcoholische dranken verwijzen, afhankelijk van de context waarin de term wordt gebruikt.

Dorst

Het gevoel veroorzaakt door dehydratie van het lichaam wordt dorst genoemd. Het gevoel van dorst is een droog gevoel in de keel en een intense wens om iets te drinken. Dorst wordt geregeld door de hypothalamus in antwoord op subtiele veranderingen in de elektrolytniveaus van het lichaam, en ook als resultaat van veranderingen in het volume doorgegeven bloed. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 68% uit water afhankelijk van leeftijd en geslacht.

Rol bij ziekte

Polydipsie is de consumptie van bovenmatig veel drank en is een bijverschijnsel van diverse ziekten, bijvoorbeeld diabetes.

Veel ziekten worden veroorzaakt door het gebrek aan schoon drinkwater. Het gebrek aan water in het dieet kan uiteindelijk tot de dood leiden als gevolg van dehydratie.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

kefir,Probiotica

Probiotica: wat zijn het en waar zijn probiotica goed voor?

Leefstijle/Gezondheid: Probiotica/Kefir: Probiotica aanbevolen voor gastro-intestinale problemen, hormonale onevenwichtigheden. Een probiotica is een voedingsmiddel met micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven. In het moderne personeelsbestand kunnen lange uren en inconsistente maaltijden leiden tot een hele reeks problemen met het maag darmkanaal, die vervolgens andere problemen veroorzaken, van gewichtstoename tot een achteruitgang van het geestelijk welzijn.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Limban Durian Kura

Ooit gehoord van de zeldzame en ongrijpbare kura kura durian?

Leefstijl Durio testudinarum: Ik wist dat ik de kura kura durian moest zien zodra ik hoorde van de bijna uitgestorven status van de middelgrote, wilde vruchten of te wel de (Durio testudinarum). Het is immers al door de World Conservation Monitoring Centre op de rode lijst van bedreigde soorten geplaatst.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Quaker

Quaker havergranen bevatten onkruidverdelgers

Buitenland Quaker Cheerios: Quaker havergranen voorde tweede maal in de fout, op 10 juni 2015 Quaker producten 93% vol met GGO/GMO geconstateerd.De milieuwerkgroep heeft gewaarschuwd tegen Cheerios en andere graanproducten nadat beweerd wordt dat meerdere merken positief getest zijn op onkruidverdelger van Roundup. Twee maanden na het waarschuwen van consumenten dat sommige voedingsproducten sporenhoeveelheden glyfosaat kunnen bevatten, een onkruidverdelgende chemische stof die is gekoppeld aan kanker, is de Environmental Working Group (EWG) terug met een uitgebreide waarschuwing.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Kebab

'Donerdiscriminatie': Turkse Kebabs kunnen in Europa worden verboden

Het gerecht kan binnenkort verdwijnen uit EU-restaurants en straatvoedingsbedrijven, omdat het is gemaakt van vlees dat fosfaten bevat die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid, aldus rapporten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

koffie

Aantal kopjes koffie bepaalde verminderd diverse ziektes

Drink vier kopjes koffie en verminder de kans op kankers diabetes, leveraandoeningen en dementie. Koffie drinken is goed voor de gezondheid van de meeste mensen, zo blijkt uit een uitgebreide evaluatie van medisch bewijs.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Steviolglycoside E-960 suikervervanger gevaarlijk

Stevia (Steviolglycoside) E-960 extract kan levens gevaarlijk zijn voor u.

Nieuwsberichten heeft eerder aandacht besteed aan Steviolglycoside E-960 de wat? Zoals is opgevallen, heeft Nieuwsberichten een lange periode geen artikelen meer geschreven met een reden. Op dit moment is de beheerder van de website Nieuwsberichten zeer ernstig ziek geworden door het gebruik van Stevia (Steviolglycoside) ""natuur product""

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Steviolglycosiden E960 (Stevia)

Suikervrij eten of suikervrij dieet? Biedt stevia de oplossing?

Van suiker afgestapt en Stevia gaan gebruiken, en wij geven dan ook onze bevindingen hierover.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
knoflook in olie bewaren leidt tot botulisme

Knoflook helpt tegen kanker

Ieder jaar krijgen 100.000 Nederlanders te horen dat ze kanker hebben.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Quakeroats,GMO,GGO

Recent onderzoek dwingt Quaker producten te labelen met GGO/GMO

Een recent onderzoek van Just Label is gebleken dat bijna 93% van de moeders die Quaker producten kopen moet het bedrijf op voedingsmiddelen die genetisch gemodificeerde organismen bevatten, bekend als GGO's labelen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
honing plastic

18 mei. 2015 Plastic in de Nederlandse honing?

Honing is gezond, maar in sommige honing zitten plastic deeltjes. Dit bleek toen de Keuringsdienst van Waarde een aantal merken honing testte.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
gezonde biologisch voedsel

Op gezonde biologisch voedsel, start vandaag nog

Op gezond biologisch voedsel, start vandaag nog omdat het namelijk voordelen heeft voor uw eigen lichaam.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Wetenschappers zijn indringende het verband tussen vitamine E en longfunctie

Avocado en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E

Nieuws en Feiten | Avocado, spinazie en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine.

Qr Code
Ga naar boven