Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Griekenland bank run

Griekse bankrun: Borg opnames hit € 3 miljard, vier dagen

Bank Runs in Griekenland (2) | nieuwsberichten schreef eerder over Bank Runs in Europa | Nieuwsberichten dat is nu een feit geworden voor vele Grieken.

Bevolking Griekenland doet een bank run

Geef ze eens ongelijk dat ze alles van hun bankrekening afhalen. Eenmaal als een bank omvalt, ben je als burger al je geld kwijt, Wij hadden het eigenlijk eerder verwacht dat dit ging gebeuren, een grote run om alle geld van de rekeningen af te halen. Paniek spaarders in Griekenland hebben teruggetrokken meer dan € 3 miljard in deposito's van de banken van het land tussen 15 juni en 18 juni, met een record 1000000000 € Griekse banken hebben verlaten op donderdag, bankiers bronnen.

Als de angst van Griekenland in gebreke op zijn € 316.000.000.000 schuld en het verlaten van de eurozone escaleren, mensen in Griekenland zijn haasten om hun spaargeld te nemen van banken. Naar schatting € 200- € 300.000.000 per dag werd het land te verlaten voorafgaand aan deze week. Tussen oktober en april 30000000000 € verliet de Griekse banken, volgens gegevens van de Bank van Griekenland.

De paniek versnelde donderdag voorafgaand aan de Eurogroep vergadering in Luxemburg waar de Europese ministers van Financiën en de Griekse ambtenaren waren de wegen in Athene kon gaan met zijn internationale schuldeisers te bespreken. De vergadering had echter geen haalbare werpen.

Europese Centrale Bank (ECB)

Op maandag 22 juni zou de Griekse banken moeten gesloten blijven, als de EU-top vindt plaats in Brussel, volgens de Europese Centrale Bank (ECB). De top zal zich richten op het Griekse probleem op het hoogste politieke niveau en is gericht op manieren om te voorkomen dat de crisis zich verspreidt binnen de EU te bespreken.

Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei vrijdag dat een alomvattende Griekse voorstel voor een cash-for-hervormingen deal tot de eurozone groep van ministers van Financiën niet werd besproken, en dat de Europese leiders een plicht had om te komen met een deal.

"Griekse autoriteiten hebben een brede, allesomvattende en geloofwaardige voorstel, dat de basis van een overeenkomst die niet alleen sluit het huidige programma kan zijn, maar behandelt ook de toekomstige financieringsbehoeften van Griekenland. Helaas, geen discussie van ons voorstel vond plaats binnen de eurogroep," Varoufakis zei in een verklaring.

De centrale bank van Griekenland waarschuwde woensdag dat Athene was waarschijnlijk de eurozone en eventueel de EU verlaten zonder een deal met schuldeisers.

Griekenland en de trojka van de schuldeisers dat het IMF, de ECB en de Europese Commissie omvat zijn blijven steken in de schulden gesprekken langer dan 5 maanden. Griekenland is op zoek naar de laatste € 7200000000 tranche van de tweede bailout te krijgen, maar de schuldeisers aandringen van Athene moet een stevige hervorming plan waarin het land zal meer van haar uitgaven te snijden presenteren. De nieuwe regering in Griekenland geleid door Alexis Tsipras heeft gehandhaafd zullen ze niet akkoord gaan met een nieuw tijdperk van soberheid, die de economie in 2010, meegesleurd in een crisis toen de eerste trojka bailout werd uitgebracht.

Poetin in gesprek met Griekenland

Vandaag is Poetin afgereisd naar Griekenland, daar word samen besproken over een handels verdrag tussen beide landen. Poetin had al eerder aangegeven, dat kleine bedrijven straks geen hoge btw meer hoeven te betalen en meer de kans krijgen om uit te breiden. Griekenland is dan ook volgens Poetin een geschikt land om zaken mee te doen.

Wellicht krijgen we vandaag nog te horen welke overeenkomsten zijn gemaakt tussen beide. Het zou wellicht over de gas pijp kunnen gaan, die door Griekenland heen moet naar Turkije

Qr Code
Ga naar boven