Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

OPCW, Syrie

Het OPCW-team arriveert in Syrië om een vermeende aanval te onderzoeken

'Ze kunnen overal gaan waar ze willen in Douma': het OPCW-team komt aan in Syrië om de vermeende aanval te onderzoeken. Dit raport zal weinig informatie aan het licht brengen, omdat het raport nooit openbaar zal worden gemaakt door OPCW

De eerste vier deskundigen op het gebied van chemische wapens van de OPCW zijn in Syrië op een fact-finding-missie (FFM) aangekomen in het Douma-incident van 7 april, terwijl de westerse leiders de regering blijven beschuldigen van de vermeende aanval.

"We zullen de komst van het team naar elke gewenste plaats vergemakkelijken, in Douma, om te controleren of er al dan niet gebruik is gemaakt van chemische stoffen,"

zei Bashar Jaafari, de afgezant van Syrië bij de VN in New York, eraan toevoegend dat een tweede team te wijten is op vrijdag aankomen.

De buitenwijk Douma in Damascus is deze week heroverd door de overheid, dus experts van de door de VN gesteunde organisatie voor het verbod op chemische wapens zullen naar verwachting gemakkelijker toegang hebben dan bij eerdere gelegenheden toen de vermeende aanvallen plaatsvonden in gebieden waar voortdurend werd gevochten of gecontroleerd. door radicale islamisten.

Syrië en Rusland verzochten beiden om een ​​FFM-team om te worden uitgezonden nadat oppositiegroepen beweerden dat het Syrische leger daar een chemische wapenaanval uitvoerde, omdat er tientallen doden en honderden slachtoffers waren.

Beide landen hebben beweerd dat het incident was "geënsceneerd" met het doel om westerse rebellen te steunen nadat de VS eerder hadden aangekondigd dat het van plan was om zich uit Syrië terug te trekken, en ze zeggen dat er misschien helemaal geen chemisch gebruik is geweest.

In een televisie-interview op donderdag zei de Franse president Emmanuel Macron, "dat chemische wapens werden gebruikt [in Douma] op zijn minst met chloor, en dat ze werden gebruikt door het regime van Bashar al-Assad," maar hij onthulde de natuur niet van het bewijs.

Een dag eerder zeiden de VS dat het "nog steeds de intelligentie evalueerde" en dat het "zelfverzekerd" was dat Damascus erbij betrokken was.

De FFM-experts, wier missie in 2014 is opgezet, hebben niet het recht om de verantwoordelijkheid voor het incident aan beide kanten te leggen, maar van hen wordt verwacht dat ze zeggen of en welke chemicaliën zijn gebruikt en hoe ze zijn verspreid.

Qr Code
Ga naar boven