Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

premier, May

Westerse aanval trof Syrisch onderzoekscentrum, andere doelen

DAMASCUS - Een Westerse aanval op Syrië raakte een wetenschappelijk onderzoekscentrum in Damascus en Syrische legerdepots in het Homs-gebied, zeiden de staatsmedia, en een getuige van Reuters zei dat de Syrische hoofdstad werd bewogen door explosies toen rook de lucht in steeg .

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat een tweede onderzoeksfaciliteit ook in Damascus werd getroffen, naast een derde in het Homs-gebied, en vijf militaire basissen en depots gebruikt door elite legerafdelingen in het Mezzeh-gebied van Damascus.

Een hoge functionaris in de regionale alliantie die president Bashar al-Assad steunt, zei dat de aanval door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk als ingeperkt beschouwd zou worden als het nu voorbij was. "Als het klaar is, en er is geen tweede ronde, zal het als beperkt worden beschouwd," vertelde de official aan Reuters.

Syrische staatstelevisie zei dat luchtverdediging de aanval confronteerde en 13 raketten neerhaalde in het Kiswah-gebied ten zuiden van Damascus. Er stond een pro-Damascus "anti-terreur als" tegenover de aanval, de taal suggereert dat Assads bondgenoot Rusland zou kunnen helpen de aanval af te weren.

State TV beschreef de aanval als een "flagrante schending" van het internationale recht.

Rami Abdulrahman, waarnemer van het observatorium, zei dat alle locaties drie dagen geleden waren geëvacueerd nadat de Russen de regering hadden verteld dat ze inlichtingen hadden die gebaseerd zijn op de onderzoekscentra. Hij zei dat er tot nu toe geen meldingen zijn geweest van civiele of militaire slachtoffers,

Geen van de VS en geallieerde raketten betraden de Russische anti-luchtverdedigingszones - Ministerie van Defensie

Ministerie, Defensie

Geen van de raketten die door de VS en zijn bondgenoten werden gelanceerd, betraden Russische luchtverdedigingszones die de voorzieningen in Tartus en Khmeimim beschermen, aldus het Russische ministerie van Defensie.

Gevechtsvliegtuigen en schepen van de Amerikaanse luchtmacht, samen met Franse en Britse bondgenoten, 'lanceerde een raketaanval op civiele en militaire voorzieningen' in Syrië, zaterdagmorgen vroeg, zei het ministerie in een verklaring.

Geen van de kruisraketten van de VS en zijn bondgenoten bereikte de Russische luchtverdedigingszones die de faciliteiten in de havenstad Tartus en de luchtmachtbasis Khemimim beschermen, voegde het toe.

De VS, Frankrijk en het VK lanceerden een reeks aanvallen op Syrië als vergelding voor de vermeende chemische aanval door de Syrische regering in de stad Douma, gelegen op 10 kilometer van Damascus, vorige week. De aankondiging van de stakingen kwam uren voordat het team van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Douma zou arriveren om te bepalen of daar inderdaad chemische wapens zijn gebruikt.

Moskou heeft scherpe kritiek geuit op de door de VS geleide stakingen, waarbij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Damascus werd aangevallen in een tijd dat Syrië terugkeerde naar een vreedzaam leven. "Een staking werd uitgevoerd op de hoofdstad van een soevereine staat, die al vele jaren probeert te overleven onder de dreiging van terreur," zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova.

Russische ambassadeur in de VS Anatoly Antonov waarschuwde voor "gevolgen" na de interventie in Syrië. "Alle verantwoordelijkheid voor hen berust bij Washington, Londen en Parijs", benadrukte de Russische diplomaat. Echter zojuist zijn er wel berichten binnengekomen, dat er wel degelijk 6 doden zijn gevallen bij de eerste aanval op Syrie. DIt bericht moet nog worden geverifeert

Qr Code
Ga naar boven