Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Venezuela

Veiligheidskrachten blokkeren snelweg in Venezuela

Beeldmateriaal toont veiligheidsmachten in Caracas die de Francisco Fajardo Highway in de wijk Las Mercedes blokkeren in een poging om oppositiebevegers te blokkeren. Venezuela's steeds betoverde president heeft een nieuwe grondwet opgeroepen, aangezien een intensiverende protestbeweging een tweede maand in de botsingen tussen politie en demonstranten kwam.

Venezuelaanse president Maduro vraagt ​​om een ​​nieuwe grondwet te midden van verdere botsingen

Nadat honderden duizenden weer in de straten zijn genomen om zijn verwijdering te roepen, kondigde president Nicolás Maduro aan dat hij een burgervergadering en een nieuwe grondwet nodig heeft. Hij zei dat de beweging nodig was om de vrede te herstellen en te stoppen met zijn politieke tegenstanders om een ​​staatsgreep uit te voeren.

Redactioneel: Mensen sterven aan tekortkomingen en staatsgeweld aangezien Nicolás Maduro vasthoudt aan de macht

"Ik wil geen burgeroorlog," vertelde Maduro een May Day-rally van supporters in het centrum van Caracas. Elders over de stad ontslagen veiligheidscentra traangassen bij jongeren die stenen en benzinebommen schudden nadat de oppositiemarsjes werden geblokkeerd.

Maduro heeft een artikel van de grondwet opgericht die de hervorming van alle publieke bevoegdheden mogelijk maakt, zoals zijn voorganger Hugo Chávez in 1999 al snel na het winnen van het kantoor heeft gedaan.

"Ik convoke de oorspronkelijke constituerende macht om de vrede die de republiek nodig heeft te verwezenlijken, de fascistische staatsgreep te verslaan en de soevereine mensen op te zetten vrede, harmonie en echte nationale dialoog op te leggen", vertelde Maduro, red-shirted supporters.

Oppositie leiders hebben onmiddellijk bezwaar gemaakt, en voerden dat Maduro probeerde de constitutionele bestelling van Venezuela verder uit te roeien.

Zij zeiden dat de omstreden beweging een andere poging was om de huidige oppositie-ledende nationale vergadering te onderstrepen en de ongewilde Maduro in office te houden in het kader van een blauwe recessie en onrust die in de afgelopen maand 29 doden heeft geleid.

"Geconfronteerd met de aankondiging van de dictator over de constitutionele fraude van het constituerende congres, zouden mensen naar de straat moeten gaan en dergelijke gekheid niet gehoorzamen," zei de oppositieleider Henrique Capriles.

Eerder in de dag probeerden anti-Maduro-demonstranten op overheidsgebouwen in het centrum van Caracas, maar de politie blokkeerde hun weg - net als de autoriteiten meer dan een dozijn keer hebben gedaan in vier weken van bijna dagelijkse protesten. Ambtenaren hebben traangas gelanceerd en mensen weggehaald van de hoofddoorlopen, aangezien de vreedzame mars in chaos veranderde.

De oppositie wetgever Jose Olivares werd in het hoofd met een traangas-doos getroffen en werd weggelaten met bloed stroomt in zijn gezicht. Sommige demonstranten gooiden stenen en benzinebommen en sloegen afval in de straten om barricades te maken.

Een aparte overheidsponsored march die May Day vierde, ging zonder incidenten in de stad af.

Tussen de twee demonstraties vulden honderdduizenden mensen de centrale wegen en snelwegen van de stad.

Minstens 29 mensen zijn in de afgelopen maand overleden en honderden zijn gewond.

Mensen uit alle leeftijden en klasachtergronden nemen deel aan de protesten. De onrust begon in reactie op de poging om het oppositiebeheerde congres te vernietigen, maar het is een middel geworden voor mensen om hun woede te ontlopen bij wijdverspreide tekorten aan voedsel en andere basisgoederen, geweld en driecijferige inflatie. Maduro beschuldigt zijn tegenstanders van samenzwering om hem omver te werpen en de strijdende economie van het land te ondermijnen.

Betogers zijn begonnen met demonstraties met medische maskers en bandanas om zich te beschermen tegen de wolken van traangas die de politie vaak zonder waarschuwing inzet. Gasmaskers zijn moeilijk te vinden, en de overheid beperkt mensen die hen vanuit het buitenland binnenbrengen.

Vele demonstranten beloofden maandag om de regering te onderdrukken.

'We zijn klaar om de straten voor een maand te nemen of hoe lang dit nodig is voor deze regering om te begrijpen dat het moet gaan', zegt Sergio Hernandez, computertechnicus.

Qr Code
Ga naar boven