Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Seks schandalen

Buitenland Nieuws: "Slachtoffers en overlevenden voelen zich dan beschaamd"

Buitenland Amerika: "Ze geloven niet dat de instellingen die ze vertrouwen, voor hen zorgen." Waarom zou dat dan zijn? Waarom zou een instelling niet op een reflexmatige manier prioriteit geven aan de bescherming van de mensen die hoogstwaarschijnlijk de toekomst helpen in kaart brengen? Alan Salpeter, een advocaat bij Arnold & Porter in Chicago, zegt dat er meestal één belangrijke reden is waarom misbruik wordt gedekt. 

"Het gebeurt vanwege zwakheden in de cultuur van de instelling", zegt Salpeter, een expert op het gebied van crisismanagement, die heeft geschreven over de situatie in Penn State.

Die zwakheden kunnen zijn om winst of macht te beschermen. De Penn State-zaak, zegt hij, is een voorbeeld van een op macht gebaseerde zwakte die is overgegaan in een kegel van stilte en bescherming (hoewel het ook om geld ging, in de vorm van ondersteuning door alumni van het voetbalprogramma en de universiteit in het algemeen).

"In Penn State was voetbal de koning. Het was waar al het geld binnenkwam. Toen er een schandaal was, wilde niemand fluiten. Niemand wilde Joe Paterno uitdagen, " zegt Salpeter. "De cultuur was daar tolerant tegenover en mensen keken de andere kant op."

En de Katholieke zaken in Pennsylvania die de afgelopen week zijn onthuld? Daar stelt hij, "de motivatie was dat ze wilden dat mensen betrokken blijven. In plaats van geld te hebben of macht te hebben, wilden ze hun mensen aan de kerk houden. '

Het rapport van de grand jury van Pennsylvania legde de manieren vast waarop de kerk de verhalen en beschuldigingen van slachtoffers probeerde te verbergen. "Het woord 'geheim' verschijnt steeds opnieuw in de documenten die we hebben hersteld," aldus het rapport.

"Misbruikklachten werden opgesloten gehouden in een 'geheim archief'", staat er. "Dat is niet ons woord, maar van hen; de kerk van Canoniek recht vereist specifiek dat het bisdom een ​​dergelijk archief bijhoudt. Alleen de bisschop kan de sleutel hebben. . Het is als een playbook om de waarheid te verbergen. '

De grote jury vond dat meer dan 1.000 kinderen werden gemolesteerd of verkracht door meer dan 300 "roofdierpriesters" in zes bisdommen in Pennsylvania sinds de jaren 1940. Er stond een opeenvolging van bisschoppen en andere diocesane leiders op het punt de kerk te beschermen tegen slechte publiciteit en financiële aansprakelijkheid door schuifelende abortuspriesters rond parochies te schuiven in plaats van klachten aan de politie te melden, waardoor honderden gekende overtreders naar het ministerie konden terugkeren.

Bisdommen in het hele land hebben sinds 1950 meer dan $ 3 miljard aan nederzettingen met slachtoffers betaald, volgens de eigen studies en nieuwsberichten van de bisschoppen. Aansprakelijkheidsverzekering dekt enkele van de uitbetalingen, maar veel bisdommen hebben belangrijke eigendommen moeten verkopen om de kosten te dekken. Ongeveer een dozijn van de 197 bisdommen in de Verenigde Staten hebben faillissementsbescherming aangevraagd in het licht van misbruikclaims.

James Campbell Quick, een professor aan de universiteit van Texas die seksuele intimidatie op de werkplek heeft bestudeerd, zegt dat grote instellingen dergelijke problemen vaak tegenkomen. Waar het om gaat, zegt hij, is hoe ze door de leiding worden aangepakt.

"Seksuele afwijking maakt deel uit van de menselijke conditie," zegt hij. "De vragen worden, denk ik, de vragen van hoeveel van een probleem het wordt in een bepaalde instelling, en hoe identificeer en beoordeel je het probleem, of beheer je het."

Snelle en andere experts die dergelijke schandalen hebben bestudeerd, zeggen dat de toon van de ene plaats moet komen: de top.

"Als die toon goed is ingesteld en gezond is, zal het systeem gezond zijn. Je moet systemen hebben om te identificeren wanneer iets verkeerd, ongezond of ongepast is, " zegt Quick. "Het is echt een institutioneel pakket van beleid dat zegt: 'Aanranding is onacceptabel. Seksuele intimidatie is onaanvaardbaar. '"

Voegt de Kimorrow's van de AAUW toe: "We moeten actie ondernemen omdat we ervoor moeten zorgen dat we de culturen creëren die we in onze samenleving willen."

 

Qr Code
Ga naar boven