Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Pentagon zegt dat Syrië-aanvallen 'one time shot' zijn om sterke boodschap naar Assad te sturen

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis zei dat de stakingen van zaterdag op meerdere doelen "harder" waren dan die in 2017, maar stond erop dat er geen extra lanceringen gepland waren. Washington heeft ook onthuld dat Moskou van tevoren was gewaarschuwd.

"Op dit moment is dit een eenmalig schot en ik geloof dat het een zeer krachtige boodschap heeft gezonden," zei Mattis tijdens een persconferentie in het Pentagon, eraan toevoegend dat er verdere aanvallen tegen de regering van Bashar Assad zouden kunnen plaatsvinden "zou hij moeten beslissen om meer te gebruiken? chemische wapens in de toekomst. "

Specifiek dat meer dan twee keer zoveel wapens werden afgevuurd als in april 2017, zei Mattis dat de luchtaanval had getracht "de ontwikkeling en productiecapaciteiten van chemische wapens van het Syrische regime te vernietigen."

De doelen werden beschreven als een wetenschappelijk onderzoekscentrum in Damascus, en een paar chemische opslagfaciliteiten in de buurt van elkaar in Homs, een grote stad ten noorden van de Syrische hoofdstad.

"We waren zeer nauwkeurig en proportioneel, maar tegelijkertijd was het een zware slag", vertelde Mattis aan de pers.

Mattis voegde eraan toe dat de VS, die bemande vliegtuigen heeft gebruikt om zijn raketten te lanceren, "zich tot het uiterste hebben ingespannen om burgerslachtoffers en buitenlandse slachtoffers te voorkomen", terwijl de voorzitter van de Joint Chiefs, General Joseph Dunford, die ook aan de briefing deelnam, zei het Pentagon

"specifiek geïdentificeerde doelen" om "het risico te verkleinen dat Russische strijdkrachten betrokken zijn."

Dunford zei dat "het normale deconfliction-kanaal werd gebruikt om het luchtruim te deconstrueren" met Moskou, maar dat de VS geen "doelen coördineren" met Moskou.

De generaal zei dat Amerikaanse raketten wat "air-to-air" -activiteit tegenkwamen, maar bevestigden dat er geen verliezen werden geleden aan de aanvallende kant.

Mattis zei dat hij "zelfverzekerd" was dat chloor werd ingezet tijdens het incident van 7 april in Douma, en niet "uit te sluiten" dat sarin, een zenuwagent, was vrijgegeven. Dunford zei dat een van de Homs-faciliteiten precursoren en productieapparatuur voor sarin bevatte, hoewel het niet duidelijk maakte of het in actief gebruik was nadat Syrië in 2013 het verklaarde arsenaal chemische wapens vernietigde

Qr Code
Ga naar boven