Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

storm

10 doden in Italië stormt als het weer Europa doorkruist

Het dodental dat het gevolg is van hevige stormen die Italië momenteel tijsterd, is gestegen naar 10, zeiden civiele beschermingsautoriteiten dinsdag, toen de woeste weersomstandigheden de delen van Europa doorkruisten, waardoor automobilisten en toeristen achterbleven.

 

De wegen werd geblokkeerd en duizenden mensen bleven zonder macht over in Zuid- en Midden-Europa, want regen en gewelddadige winden veroorzaakten overstromingen, scheurden bomen van hun wortels en gooiden puin in de lucht.

Dikke sneeuw heeft ook Franse en Italiaanse berggebieden bedekt, honderden chauffeurs gevangen in hun auto's en toeristen in hotels.

In Italië, waar Venetië werd overspoeld door bijna-overstromende stormvloeden en hevige stormen hoge wind veroorzaakten tot wel 180 kilometer per uur in sommige gebieden, kondigden autoriteiten voor civiele bescherming nog eens vijf doden aan, na bevestiging van vijf mensen die op maandag stierven.

Autoriteiten dinsdag meldden dat een vrouw stierf toen haar huis werd overspoeld door een modderstroom in de noordelijke regio Trentino, een man werd gedood in de noordoostelijke regio van Veneto door een vallende boom, en een brandweerman stierf tijdens hulpoperaties in Zuid-Tirol. Er was ergens een man gedood tijdens het kitesurfen op maandag bij de stad Cattolica aan de Adriatische kust, met de lokale pers die beweerde dat sterke wind hem in rotsen had geblazen.

Het lichaam van een man werd dinsdag ook teruggevonden in het meer van Levico in het noorden, zei de brandweer.

Een man mist ook op zee voor Calabrië in het zuidwesten nadat zijn boot leeg aangespoeld op rotsen langs de kust was ontdekt.

Italiaanse media meldden dat ongeveer 170 mensen, toeristen en personeel van het hotel, gestrand waren door hevige sneeuwval op de Stelviopas aan de Zwitserse grens.

Ondertussen zeiden lokale autoriteiten in Friuli Venezia Giulia dat ongeveer 23.000 mensen geen macht hadden.

- Honderden gestrand -

In Frankrijk zaten meer dan 1.000 chauffeurs vast in hun auto's voor de nacht in de bergen van het Centraal Massief, terwijl de wegen werden overspoeld door sneeuwstormen.

Nog eens 400 moesten overnachten in treinwagons op het hoofdstation in de oostelijke stad Lyon, nadat zware sneeuw de sporen blokkeerde.

Ongeveer 195.000 huizen hadden geen stroom over heel Frankrijk - meestal in het oosten en het centrum.

Nog eens 21.000 huizen werden afgesneden op het Mediterrane eiland Corsica, dat op rood alarm werd geplaatst voor krachtige wind, waardoor zijn luchthavens en havens werden afgesloten.

De Kroatische Adriatische kust is ook geteisterd door stormachtige winden en zware regenval die de straten hebben overstroomd, de stroom heeft afgesloten en het weg- en zeeverkeer heeft verstoord.

Een Sloveense surfer is sinds maandag vermist in de zee bij Umag city, op het noordelijke schiereiland Istrië, volgens havenautoriteiten.

In Spanje hielpen meer dan 100 soldaten elektrische reparatieploegen om geïsoleerde gebieden in de noordelijke regio van Asturië te bereiken, bedekt met hevige sneeuwval in het weekend.

Ongeveer 4.700 mensen waren dinsdag nog steeds zonder stroom in de regio, volgens lokale hulpdiensten.

- Venetië overspoeld -

De kanaalstad Venetië van Italië werd overspoeld door overstromingen, omdat zware regenval de waterstanden op maandag naar bijna recordniveaus duwde.

Door regen doordrenkte toeristen werden op maandag geweerd van het San Marcoplein, aangezien de lokale autoriteiten zeiden dat de "acqua alta" (hoogwater) een piek bereikte van 156 centimeter (61 inch). De wateren zijn in de opgenomen geschiedenis maar vijf keer eerder 150 centimeter gegroeid.

In Genua hebben de autoriteiten de luchthaven gesloten tot 1300 GMT terwijl ze werken aan het opruimen van banen van afval die door de hevige regen, wind en getijden worden meegevoerd.

Scholen in de stad zijn ook voor de dag gesloten, met Rome en verschillende andere regio's ook halten klassen. Meteorologen verwachten dat het barre weer langzaamaan zal afnemen in Italië.

Stormen zijn ook in Zwitserland terechtgekomen, volgens de publieke omroep RTS 's nachts in de buurt van de Italiaanse grens in de streek van Ticino.

Wegen werden geblokkeerd door omgevallen bomen en overstromingen, terwijl sterke winden dakdelen van gebouwen rukten, ook in Giubiasco, waar de politie zei dat een deel van het dak van een bedrijf in een rijdende trein en een huis was geslagen, zonder letsel te veroorzaken.

In het zuiden van Oostenrijk hebben de autoriteiten honderden mobiele anti-overstromingsdammen ingezet toen rivieren hun oevers braken, terwijl in de stad Salzburg een dakgedeelte van de middeleeuwse wallen bij harde wind wegvloog.

Qr Code
Ga naar boven