Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

verkiezingen

Nieuwe oproep voor snelle verkiezingen in Griekenland

Terwijl Griekenland zich voorbereidde op zijn officiële exit van zijn derde reddingsplan op maandag, hernieuwde de conservatieve oppositie van het land op zaterdag zijn roep om onverwachte verkiezingen.

Nieuwe Democratie

De woordvoerder van de Nieuwe Democratie, Maria Spyraki, dat "de cruciale kwestie voor Griekenland, nu de leningen voor reddingsoperaties zijn afgelopen, is om door te gaan zonder achterom te kijken."

De economische prestaties van Griekenland, zei Spyraki, zullen vanaf nu onder het toezicht van de schuldeisers vallen, maar ook onder het toeziend oog van de financiële markten.

"De langdurige vertrouwenscrisis [in Griekenland] brengt de offers van het Griekse volk in gevaar", zei ze, eraan toevoegend dat een gespecificeerde kabinetswijziging niet zou leiden tot beter bestuur.

Markten bereiden zich dit jaar niet voor op een verkiezing in Griekenland, maar dit is een risico dat niet kan worden uitgesloten.

Het mandaat van premier Alexis Tsipras eindigt in september 2019. Maar met belangrijke bezuinigingshervormingen die in januari beginnen en een bailout-programma naar verwachting eindigt deze zomer, vrezen sommige analisten dat de regering een nieuwe algemene verkiezingen eerder zal aankondigen dan verwacht.

"Dit is inderdaad een van de risico's in ons scenario, maar hoogstwaarschijnlijk na afloop van het programma", vertelde Yvan Mamalet, senior euro-econoom bij Societe Generale.

Van Griekenland wordt verwacht dat het zijn derde reddingsplan in augustus zal afmaken. Enkele belangrijke hervormingen die zijn overeengekomen met internationale crediteuren, waaronder kortingen op pensioenen, worden pas in januari van kracht. Sommige analisten beweren dat tussen augustus en begin 2019 er een kans is op vervroegde verkiezingen.

"Er is een mogelijkheid dat de verkiezingen in de tweede helft van 2018 plaatsvinden", zei Kyriakos Mitsotakis, de leider van de oppositiepartij New Democracy

#.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Tsipras opriep tot een vroege verkiezing. In 2015, na de ondertekening van het derde reddingsplan van het land, noemde Tsipras een snelle verkiezing na het ontvangen van kritiek van de radicalere leden van zijn Syriza-partij - een linkse populistische partij die beleggers altijd zagen als een risico voor de Griekse economie. Syriza had een uitgesproken anti-bezuinigingsstandpunt, maar Tsipras en zijn regering hebben niettemin het beleid ingevoerd waar crediteuren om vroegen en hebben gezworen om door te gaan met het hervormen van de economie.

In 2015 daalde de belangrijkste aandelenindex in Griekenland met 18 procent tijdens de drie handelsdagen volgend op de aankondiging van de snelle verkiezingen. Sinds het begin van 2010, het jaar waarin Griekenland zijn eerste reddingsplan ondertekende, heeft de beurs tot nu toe ongeveer 83 procent van zijn waarde verloren. Ter vergelijking: Portugal, dat in 2011 ook om financiële hulp vroeg, zag in dezelfde periode een inkrimping van ongeveer 36 procent.

"De realiteit is dat Griekenland een zeer hoog schuldenniveau heeft."

Niettemin, een snelle verkiezing later dit jaar kan zelfs positief blijken voor Griekse aandelen, zo meldden analisten.

Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat de centrumrechtse partij, de Nieuwe Democratie, het hoogste aantal stemmen zou krijgen als er vandaag een verkiezing zou plaatsvinden - een telling van 28,9 procent, wat een 10,3 procent voorsprong is van het regerende Syriza.

"Syriza heeft sinds de verkiezingen in januari 2016 van Kyriakos Mitsotakis als ND-leider in de peilingen achter de oppositie centrumrechtse New Democracy (ND) gestapt," vertelde Joan Hoey, directeur van Europa bij The Economist Intelligence Unit.

Echter, "de peilingen zullen waarschijnlijk versmallen voor de volgende verkiezingen," zei ze. "Tsipras is een effectieve politieke campagnevoerder, en Syriza heeft een natuurlijke basis in de publieke sector."

Analisten zijn er zeker van dat beide leiders de aandelenkoersen daadwerkelijk kunnen verhogen. Volgens Zsolt Darvas, een senior fellow bij de denktank Bruegel, zouden er niet veel beleidsverschillen moeten zijn, zelfs als er eerder een verkiezing plaatsvindt dan verwacht.

"De realiteit is dat Griekenland een zeer hoog schuldenniveau heeft", vertelde hij aan CNBC, eraan toevoegend dat de volgende regering daardoor altijd weinig ruimte zal hebben om de uitgaven te verhogen. De staatsschuld van Griekenland is ongeveer 180 procent van het binnenlandse product.

#

Leider van de oppositie Mitsotakis heeft gezegd dat hij het vennootschapsbelastingtarief van 29 procent naar 20 procent zal verlagen, evenals de onroerendgoedbelasting zal verlagen in een poging om buitenlandse investeringen naar Griekenland te halen. Dit beleid kan worden geïnterpreteerd als bedrijfsvriendelijk en daarmee ondersteunend voor aandelen.

Aan de andere kant zal het einde van het reddingsplan een sleutelmoment zijn voor de politieke toekomst van Tsipras. De details van die exit zijn nog niet bekend, maar als de schuldeisers Griekenland dwingen om verdere financiële hulp te vragen, zag Tsipras zijn populariteit dalen.

Desalniettemin, kom in augustus, Tsipras zal Grieken waarschijnlijk vertellen dat het land voor eens en voor altijd vrij is van de Trojka - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, die Griekenland hebben gedwongen enorme bezuinigingen door te voeren in de afgelopen jaren .

Hij zal ook graag aankondigen dat schuldeisers de schuld van Griekenland hebben geherstructureerd - een belangrijke belofte van het beleid die zijn regering in 2015 deed. De herstructurering van de schuld zal pas later dit jaar volledig worden uitgewerkt met schuldeisers, maar het zal de schuldfinanciering van Griekenland aanzienlijk verminderen in de toekomst. Dit stelt de premier in staat om de kiezers te vertellen dat hij de kritiek van landen als Duitsland heeft weten te overwinnen.

"Investeerders zijn nu gewend geraakt aan Syriza en Tsipras," vertelde Ciaran O'Hagan, hoofd van het eurocijfersonderzoek bij Societe Generale zou kunnen zijn ingeval Tsipras wordt herkozen.

Qr Code
Ga naar boven