Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

trump, syrie

Na een aanval met chemische wapens, schakelt Trump snel over naar Syrië

WASHINGTON - Ongeveer tien dagen geleden vertelde de Amerikaanse president Donald Trump aan nationale veiligheidsmedewerkers dat hij de strijdkrachten van de VS uit Syrië in ongeveer zes maanden wilde hebben, onvermurwbaar dat het tijd was om hen naar huis te brengen na het grotendeels verslaan van militanten van de Islamitische Staat.

"Binnenkort, heel snel, komen we naar buiten," zei Trump in zijn telegrafie aan een menigte in Richfield, Ohio, op 30 maart. "We gaan terug naar ons land, waar we thuishoren, waar we wil zijn."

Nu heeft Trump de betrokkenheid van de VS in Syrië abrupt verdiept, door een coalitie van Amerikaanse, Franse en Britse troepen op te richten om Syrische faciliteiten aan te vallen die verband houden met de productie van chemische wapens na een gifgasaanval die vorige week tientallen mensen in Douma, Syrië heeft gedood.

Aides zei dat de houding van Trump veranderde toen hij beelden kreeg van Syriërs die waren gedood door de chemische wapens afgelopen zaterdag, ongeveer een jaar nadat hij voor het eerst luchtaanvallen had besteld tegen Syrische doelwitten om te vergelden voor een eerder gebruik van de verboden substanties.

"Wanneer hij dit soort dingen ziet, verontschuldigen ze hem", zei een bron die bekend was met het interne debat in het Witte Huis.

Trump was ook geërgerd met Rusland omdat hij niets had gedaan om de Syrische regering ervan te weerhouden de wapens te gebruiken.

vliegtuig,luchtaanvaloperatie

Hij maakte voor het eerst duidelijk dat hij eerder deze week nieuwe aanvallen wilde lanceren in een reeks tweets, en waarschuwde niet alleen de Syrische president Bashar al-Assad, maar ook Rusland en Iran.

Het was een ongewone strategie, een afwijking van de gebruikelijke Amerikaanse praktijk van het lanceren van verrassingsaanvallen.

Gehaat door controverses met betrekking tot een federaal onderzoek naar Russische bemoeienissen met de Amerikaanse verkiezingen in 2016, bleef Trump een deel van deze week buitengesloten, opgesloten in de vergaderingen van de Situatiezaal in het Witte Huis over Syrië.

Defensieminister James Mattis, de nieuwe nationale veiligheidsadviseur John Bolton, vice-president Mike Pence en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley waren allemaal betrokken bij de gesprekken.

Achter gesloten deuren drong Trump aan op een agressievere reactie dan die van vorig jaar, die opties wilde die gepaard gingen met aanvallen op doelen in Syrië in verband met Rusland en Iran, zeiden ambtenaren.

Zijn generaals duwden terug en wilden de spanningen met die twee landen niet escaleren, aldus de functionarissen.

Enkele uren nadat de eerste raketten op vrijdagnacht waren gevallen, was het nog niet duidelijk hoe uitgebreid de aanvallen waren.

Mattis beschreef ze als een "eenmalige aanval " om een ​​sterke boodschap naar Assad te sturen om geen chemische wapens meer te gebruiken.

Syrië,Damascus

Dat leek in tegenspraak met Trump's eigen belofte dat de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië de militaire campagne zouden ondersteunen totdat Assad stopt met het gebruik van verboden chemische agentia.

Terwijl Trump vastbesloten was om te reageren op de chemische aanval, zei hij ook dat de Verenigde Staten "onder geen enkele omstandigheid een onbeperkte aanwezigheid in Syrië zoeken".

Toen Trump de militaire actie aankondigde, was Pence in Peru aanwezig op de Summit of the Americas. Trump was gepland om deel te nemen, maar bleef in Washington om zich op Syrië te concentreren.

Pence verliet abrupt de openingsceremonie van de top en keerde op tijd terug naar zijn hotel om veilige telefoongesprekken te voeren met congresleiders om hen over de stakingen te vertellen.

Pence was tijdens zijn reis voortdurend in contact met Washington, en sprak meerdere keren tegen Trump en ook tegen Bolton. Hij sprak opnieuw met Trump nadat de aanvallen waren gelanceerd, zei een assisten

Qr Code
Ga naar boven