Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ghouta

Donen en cams van Russische militairen tonen E. Ghouta humanitaire corridors

Speciale VN-afgezant naar Syrië Staffan de Mistura spreekt de Veiligheidsraad aan voordat de ambassadeurs gesloten overleg over Syrië beginnen. Meer dan 30.000 mensen verlaten de militant gecontroleerde E. Ghouta terwijl mensen blijven vluchten voor hun veiligheid

'Geen proxy': Lavrov zegt dat Amerikaanse, Britse, Franse special forces 'direct betrokken' zijn in de Syrische oorlog

"Er zijn speciale troepen op de grond in Syrië vanuit de VS - ze ontkennen het niet meer - het VK, Frankrijk en een aantal andere landen", zei Lavrov in een interview met de Kazachse staatszender gepubliceerd op de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken over Zaterdag. "Het is dus niet zozeer een 'proxy-oorlog', maar eerder een directe betrokkenheid bij de oorlog ', benadrukte de diplomaat.

De Amerikaanse coalitie is "onwettig" vanuit het oogpunt van het internationale recht en het VN-handvest, zei Lavrov. "Maar we zijn realistisch en begrijpen dat we niet met hen zouden vechten. Dus we coördineren acties op zijn minst om onbedoelde schermutselingen te voorkomen. Ons leger houdt altijd contact met de Amerikaanse bevelhebbers die de operatie op Syrisch grondgebied leiden. "

Moskou is ook in "een permanente dialoog" met de Amerikaanse ambtenaren van de generale staf  "die de operatie daadwerkelijk op de grond leiden", zei de minister.

Lavrov benadrukte ook dat aanvallen op de Syrische en pro-Syrische strijdkrachten in door de VS gecontroleerde gebieden een veroordeling verdienen, aangezien Rusland herhaaldelijk en "plechtig" is verzekerd dat de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Syrië "uitsluitend" gericht is op het bestrijden van terroristen.

Lavrov bekritiseerde ook de opmerkingen van de Amerikaanse gezant aan de VN, Nikki Haley, over de bereidheid van Washington om "Damascus en zelfs het presidentiële paleis van Bashar Assad te bombarderen, ongeacht [de] aanwezigheid van de Russische vertegenwoordigers daar." "Het is absoluut onverantwoordelijke verklaring, "zei Lavrov.

Burgers verlaten E. Ghouta via humanitaire corridors

Donen en cams van Russische militairen tonen E. Ghouta humanitaire corridors (LIVE)

Het in en in behoorlijk triest, dat de staats media absoluut niets over schrijven van deze gebeurtenis die zich in E. Ghouta op dit moment plaats vindt.

Mensen lopen met hun bezittingen weg uit het door rebellen bewoonde stadje Hammouriyeh, in het dorp Beit Sawa, oostelijk Ghouta, Syrië, 15 maart 2018 © Omar Sanadiki / Reuters

Maar liefst 13.000 mensen zijn erin geslaagd de belegerde Oost-Ghouta te verlaten in wat volgens hen de grootste uittocht in twee dagen tijd is in de zevenjarige oorlog van het land, volgens de laatste gegevens van het Russische ministerie van Defensie op vrijdag. Op 15 maart was het sombere zevende jubileum van het Syrische conflict.

Burgers, meestal ouderen, vrouwen en kinderen, hebben gezien wat ze konden dragen en met hun bezittingen naar het kamp in het nabijgelegen el-Dueir gebied lopen.

Degenen die het gebied verlaten, melden dat ze constant bang zijn om door militanten gedood te worden voor elke waargenomen wangedrag. Plaatsbewoner Adnan Kafozy deelde zijn opluchting toen hij werd gered van het regime van de extremisten. "Ze waren erg oneerlijk tegen ons. Ik kan niet alles beschrijven, "vertelde hij Ruptly.

Locals zeggen dat hun uitweg vaak niet veilig was - militanten schoten civiele gebieden om te voorkomen dat de lokale bevolking de door oorlog verwoeste enclave verliet. "We brachten de hele week door in de tunnels om onze kinderen te beschermen tegen de willekeurige bombardementen van terroristen," herinnerde Kafozy zich.

Terroristen in de door militanten bewoonde buitenwijk bij de Syrische hoofdstad Damascus zouden een avondklok hebben opgelegd en degenen die blijk gaven van ongehoorzaamheid streng strafte. "We wilden vertrekken maar de opstandelingen lieten ons dat niet doen", vertelde een lokale vrouw triestig aan Ruptly.Tot onlangs maandag hebben terroristen negen mensen gedood tijdens protesten tegen gijzeling in de omstreden voorsteden van Damascus, het hoofd van de generale staf van Rusland, Valery Gerasimov, gezegd.

Het aantal mensen dat Oost-Ghouta in twee dagen heeft verlaten kan oplopen tot 25.000, zei gouverneur van het platteland van Damascus, Ala'a Ibrahim, tegen RIA Novosti.

Qr Code
Ga naar boven