Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Auschwitz

De laatste overlevende van de Tweede Wereldoorlog overval op het Joodse getto van Rome overleden.

De laatste overlevende van de nazi-aanval van 1943 op het getto van Rome, waarin meer dan 1.000 Joden werden meegenomen naar concentratiekampen, is op 91-jarige leeftijd overleden, zei de Italiaans-Joodse gemeenschap vrijdag.

Lello Di Segni

Lello Di Segni

Lello Di Segni was 16 jaar oud toen hij tijdens de eerste weken van bezetting door de troepen van het Derde Rijk in beslag werd genomen door zijn ouders en drie jongere broers en zussen.

Italië, waar extreem-rechts in juni aan de macht kwam als onderdeel van een populistische coalitie, dit jaar 80 jaar geleden sinds de uitreiking van anti-joodse wetten door het fascistische regime van Mussolini.

Het nieuws over de dood van Di Segni kwam slechts enkele dagen nadat het land ook de 75ste gedenkdag van de Ghetto-aanval herdacht, die de Duitse politie honderden mensen bij zonsopgang tegenkwam op 16 oktober 1943.

Sommige buitenlanders of mensen in gemengde huwelijken werden vrijgelaten, maar van de 1.022 mannen, vrouwen en kinderen die na de razzia naar concentratiekampen werden gestuurd, kwamen er 16 terug - 15 mannen en één vrouw.

Kamp Dachau

Di Segni werd gescheiden van zijn familie en naar Auschwitz vervoerd, maar overleefde en werd later bevrijd uit het kamp van Dachau door het Amerikaanse leger.

Kamp Dachau

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zijn condoleances aangeboden aan de joodse gemeenschap van het land op vrijdag.

"Het is onze verantwoordelijkheid om zijn verhaal door te geven, zodat deze donkere periode, zonder enige reden, nooit zal worden herhaald," tweette hij.

In totaal stierven bijna 8000 Italiaanse joden in concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog.

Liliana Segre, een Italiaanse overlevende van de Holocaust die voor het leven senator is geworden, sloeg een meer sombere toon aan.

"Terwijl degenen die achterblijven een voor een verdwijnen, zijn we bang dat de herinnering [van de Holocaust] ook zal verdwijnen", vertelde ze de lokale media.

Joden waren opgesloten in het getto van Rome, een gebied langs de rivier de Tiber dat nog steeds dezelfde naam draagt, gedurende meer dan drie eeuwen tot hun emancipatie aan het einde van de 19e eeuw.

Qr Code
Ga naar boven