Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Khashoggi

Saoedi-Arabië zal de verdachten vervolgen in de moord op journalist Jamal Khashoggi

Saoedi-Arabië zal de verdachten vervolgen in de moord op journalist Jamal Khashoggi, zei de minister van buitenlandse zaken van Riyadh zaterdag in antwoord op een oproep van Turkije voor hun uitlevering.

Minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir

"Over de kwestie van uitlevering zijn de personen Saudische staatsburgers, ze worden vastgehouden in Saoedi-Arabië en het onderzoek wordt in Saoedi-Arabië uitgevoerd en ze zullen worden vervolgd in Saoedi-Arabië," zei minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir bij een regionale defensie forum in de Bahreinse hoofdstad.

De opmerkingen van Jubeir komen op de dag nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep dat de uitlevering van 18 Saudische staatsburgers zegt betrokken te zijn geweest bij de moord op Khashoggi, een Saoedische regeringscriticus die deze maand in het consulaat van zijn land in Istanbul is gedood.

Na bijna drie weken kennis te hebben ontnomen van de verblijfplaats van Khashoggi, gaf Riyad toe dat de moord op Khashoggi "met voorbedachten rade" was geweest maar ontkende de betrokkenheid van de machtige kroonprins Mohammed bin Salman van het koninkrijk.

"We zullen het overwinnen," vertelde Jubeir het verdedigingsforum.

"Het probleem, zoals ik al zei, wordt onderzocht, we zullen de waarheid kennen, we zullen de verantwoordelijken verantwoordelijk houden en we zullen mechanismen installeren om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw gebeurt."

Als een insider in Saoedische koninklijke kringen viel Khashoggi uit de gratie bij de monarchie nadat Mohammed bin Salman vorig jaar de troonopvolger werd genoemd.

De columnist ging naar de zelfopgelegde ballingschap in de Verenigde Staten, waar hij een column schreef voor The Washington Post, die vaak kritiek had op de kroonprins.

Khashoggi was het minst gezien het betreden van het Saoedische consulaat in Istanbul op 2 oktober om het papierwerk voor zijn bruiloft compleet te maken met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz.

Ze heeft de straf geëist van iedereen die betrokken is bij zijn moord "van het hoogste tot het laagste niveau".

Qr Code
Ga naar boven