Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Julian Assange

Kan Julian Assange vandaag de ambassade Ecuador in Londen uitlopen?

26 januari 2018 vindt er een rechtszitting plaats in de rechtbank van Londen, waarin Julian Assange vandaag wellich te horen krijgt dat of hij de Ambassade van Ecuador uit kan lopen als vrij mens.

Toevlucht

Julian Assange nam in juni 2012 zijn toevlucht in de Ecuadoraans ambassade in Londen om uitlevering naar Zweden te voorkomen. In het Scandinavische land werd hij beschuldigd van verkrachting. In 2012 kreeg Assange ook daadwerkelijk asiel. Hij zit sindsdien op de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad.

Ook kan Assange uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten, omdat hij diverse militaire geheimen van het land op WikiLeaks publiceerde.

Julian Assange Nieuws

Julian Assange heeft de rechtbank in Londen gevraagd, om alle lopende arrestatiebevel te laten vervallen.

Lang was zijn situatie uitzichtloos, maar in anderhalf jaar is het perspectief van Julian Assange - de Australische oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks die al ruim 5 jaar vastzit op een paar vierkante meter in de Ecuadoraans ambassade in Londen - radicaal veranderd. Zweden beschuldigt hem niet langer van verkrachting. En Ecuador wil dat de Britten hem een uitgeleide geven.

Eerder zijn er al diverse pogingen gedaan, echter zonder enige vooruitzicht voor Julian Assange. Wellicht komt er vandaag verandering in deze onmenselijke situatie van Julian Assange, echter eerder pogingen vanuit het gerechtshof is op niets uitgelopen. Wij denken dan ook, dat ook dit verzoek zal worden afgewezen worden.

Assange 'hypothetisch' gratie als arrestatiebevel beroep wordt verleend, uitspraak uiterlijk 6 februari

Een Britse rechter zei vrijdag dat ze begin volgende maand uitspraak zou doen over het arrestatiebevel van Julian Assange.

WikiLeaks 'Assange zou vrij kunnen zijn om de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te verlaten als zijn aanvraag om het arrestatiebevel wegens schending van borgtochtvoorwaarden te vernietigen succesvol is, aldus het Britse openbaar ministerie.

Op de vraag of Assange, 46, vrij zou zijn om de ambassade te verlaten na een succesvol beroep, zei een woordvoerder van de Crown Prosecution Service: "Hypothetisch, ja."

De oprichter van de klokkenluiderswebsite is sinds de asielaanvraag in de ambassade daar in 2012 nadat hij de borgtocht had overgeslagen om uitlevering aan Zweden over een beschuldiging van verkrachting te voorkomen. Assange ontkent de beschuldiging die volgens hem deel uitmaakt van een complot om hem uitgeleverd aan de VS te zien.

Officieren van justitie in Zweden hebben de aanklacht ingetrokken, maar de Britse politie houdt vast dat Assange zal worden gearresteerd wanneer hij zijn borgtocht schendt als hij de ambassade verlaat in Knightsbridge, centraal Londen.

Zijn juridische team voerde een poging om het aanhoudingsbevel te vernietigen nadat de aanklacht in Zweden was ingetrokken.

Ecuador heeft in december het burgerschap van Assange verleend. Men dacht dat de verhuizing was ontworpen om hem veilig het Verenigd Koninkrijk te laten verlaten onder diplomatieke onschendbaarheid, maar de Britse regering heeft het verzoek afgewezen.

"Dit zou een goed resultaat zijn geweest, helaas zijn de dingen niet gelukt zoals het ministerie van buitenlandse zaken had gepland en dus bestaat het probleem nog steeds," zei de Ecuadoraanse president Lenin Moreno in een interview met televisienetwerken op 21 januari, aldus el Telegrafo.

In zijn toespraak tot RT Español in september zei Moreno dat Ecuador Assange politiek asiel gaf  "omdat het dacht dat zijn leven in gevaar was en Assange hetzelfde dacht."

Later zullen wij natuurlijk direct de uitkomst bekend maken, dus blijf erbij voor meer.

Qr Code
Ga naar boven