Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Cyclone Gaja

11 doden toen Cyclone Gaja de Indiase kust verwoestte

Ten minste 11 mensen werden vrijdag dood gerapporteerd toen een krachtige cycloon de oostkust van India trof, zeiden de autoriteiten. Duizenden bomen werden geveld door winden die huizen en voertuigen verwoestten, terwijl honderdduizenden naar huizen met schuilplaatsen vluchtten.

Cycloon Gaja

Cycloon Gaja verpakte winden tot 120 kilometer (75 mijl) per uur terwijl het de Tamil Nadu-staat binnendrong nadat hij vrijdag vroeg de kust bij Nagapattinam had getroffen en zware regenval bracht, zei het Indiase weerbureau.

De regeringspartij in de welvarende staat zei op Twitter dat 11 mensen zijn omgekomen bij de krachtige storm die verschillende laaggelegen gebieden langs de kustlijn van de Golf van Bengalen heeft overstroomd.

De partij All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) verstrekte geen verdere details over de slachtoffers.

De regering heeft een schadevergoeding aangekondigd van één miljoen roepies ($ 14.000) aan families van slachtoffers, terwijl honderden hulpverleners wegen en elektriciteit probeerden te herstellen.

Er werd voorspeld dat de storm westwaarts zou gaan en geleidelijk zou verzwakken voordat hij naar de Arabische Zee zou gaan, zei de Meteorologische Afdeling van India.

Hevige regen veroorzaakte wateroverlast en bedreigde aardverschuivingen. Er waren wijdverbreide stroomuitval in de regio.

De autoriteiten sloten scholen en hogescholen en duizenden hulpverleners stonden paraat naast twee marineschepen met duikers, helikopters en opblaasbare boten.

De autoriteiten hadden de vissers sinds zondag gewaarschuwd niet het risico te lopen de zee op te gaan.

Gaja is de tweede grote storm die de afgelopen weken de oostkust van India trof. Cyclone Titli heeft de staat Odisha gehavend in oktober, waarbij minstens twee mensen zijn gedood.

Stormen troffen regelmatig Zuid-India tussen april en december. Vorig jaar liet Cyclone Ockhi bijna 250 mensen dood in Tamil Nadu en Kerala.

Qr Code
Ga naar boven