Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Indië, Kerala

Buitenland Nieuws: Meer lichamen gevonden in overstroomd Kerala als Dodentol 357

Buitenland India : THRISSUR (INDIA) - Redders zochten ondergedoken dorpen in zuidwest India op zondag in een wanhopige jacht op overlevenden na overstromingen doodde meer dan 350 mensen en strandde duizenden zonder voedsel of water. Hele dorpen in Kerala, staat Thrissur, zijn weggevaagd in de ergste overstromingen van de staat voor een eeuw, en hulpdiensten zijn bang dat het dodental zal stijgen als ze bijna volledig onder water gebieden bereiken. 

2018 is nog maar het begin, dat wat er nog gaat komen in de aankomende jaren. Nederland heeft daarin tegen nog maar een tipje van de sluier oplichten over de natuurrampen die nog te staan staan. Tot heden is de aardbeving van 8.6 Magnitude Aardbeving Fiji en Lombok, de zwaarst gemeten aardbeving van 2018. In de (Staat Thrissur) Dorp Kerala zitten duizenden vast in steden en dorpen die zijn afgesloten door de overstromingen, en de komende dagen dreigt zware regen voorspeld te worden voor de ramp.

Bedlegerige overlevenden die masseren op evacuatiecentra hebben desperate scènes beschreven na dagen zonder voedsel of water.

"Het waren de engste uren van ons leven," vertelde de 20-jarige Inderjeet Kumar in een kerk die verdubbelde als een opvanghuis in het zwaar getroffen district Thrissur.

"Er was geen stroom, geen voedsel en geen water - hoewel het overal om ons heen was."

Lokale functionarissen zeiden dat het totale aantal doden in de staat sinds het begin van de moesson op 29 mei 357 bereikte, waarbij 33 van hen in de laatste 24 uur dood werden gevonden.

In Thrissur ontdekten reddingswerkers die overstroomde huizen zochten de lichamen van degenen die niet konden ontsnappen, toen het vloedwater snel steeg.

"Ze dachten niet dat het op sommige plaatsen zo hoog zou worden - 10 tot 15 voet - toen de eerste waarschuwingen werden uitgegeven", zei Ashraf Ali KM, die de zoektocht leidt in het kleine stadje Mala.

"Sommigen van hen gaven later noodoproepen toen het water hoog en snel steeg", op de scène zondag toen dood vee en ander vee voorbij dreef.

Onder de doden bevonden zich een moeder en een zoon, van wie het huis zaterdagavond om hen heen was ingestort. Een andere was een lokale man die zich vrijwillig aanmeldde voor de zoek- en reddingsmissie.

Zijn lichaam werd begin zondag opgehaald door kameraden, zei Dibin KS, een brandweerman uit Kerala, in een grimmige herinnering aan de gevaren van reddingswerkers.

- 'Bid voor Kerala' -

Duizenden personeel van het leger, de marine en de luchtmacht zijn in heel Kerala aanwezig.

Het leger zei zondag dat 250 mensen geëvacueerd werden uit het Pathanamthitta district, velen van hen ziek na dagen in de beukende moessonregen.

Voedsel, medicijnen en water zijn gedropt van helikopters naar geïsoleerde gebieden.

Een trein uit Pune in de staat Maharashtra vertrok zaterdag naar het zuiden voor Kerala beladen met meer dan een miljoen liter (twee miljoen pinten) drinkwater.

Maar wegen en 134 bruggen zijn beschadigd en afgesneden afgelegen gebieden in de heuvelachtige gebieden van Kerala die het zwaarst zijn getroffen.

Stijgende stromen van troebel bruin water slikten de enige overgebleven weg naar de stad Mannar in, waar 10.000 inwoners naar schatting worden in opvangkampen gehuisvest..

De belangrijkste minister van de staat, Pinarayi Vijayan, beloofde zondag "om zelfs de laatste gestrande persoon te redden".

Vissers hebben landinwaarts vanaf de kust van Kerala gevaren om mee te doen aan de zoektocht, omdat vrijwilligers soepkeukens hebben opgezet en oproepen wereldwijd zijn uitgegaan voor donaties.

Op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan hielden aanbidders op zondag de borden "Bid voor Kerala", een staat met een grote christelijke bevolking.

"Onze solidariteit en de concrete steun van de internationale gemeenschap mogen niet ontbreken voor onze broeders", zei paus Franciscus zondag.

Veel paniekerige slachtoffers van overstromingen hebben hun toevlucht genomen tot oproepen op sociale media en zeiden dat ze niet tot reddingsdiensten kunnen komen.

In Mala moesten wanhopige dorpsbewoners improviseren terwijl de vloedgolven opliepen, gebruikmakend van keukenpotten als vlotten om hun getroffen buren te bereiken.

"Ze gebruikten deze enorme kookpotten om ongeveer 100 mensen te redden tijdens de eerste golf van overstromingen, want niemand was voorbereid (voor een redding),".

Er waren momenten van juichen temidden van de tragedie.

In het heuvelachtige district Idukki vertelden hulpverleners de Press Trust of India om de nacht door te werken om een ​​pasgeboren jongen en zijn moeder te redden van de stijgende wateren.

- Regenverwachting -

Maar dammen blijven gevaarlijk hoog, opgezwollen door moessonverstoringen, en er wordt meer regen voorspeld.

De Indiase meteorologische afdeling heeft gewaarschuwd voor regen tot 23 augustus in heel Kerala, inclusief zware stortbuien in de districten Kozhikode, Kannur en Idukki.

Idukki heeft sinds juni meer dan 321 centimeter (126 inch) regen gekregen en is nu vrijwel afgesneden van de rest van de staat.

Aardverschuivingen veroorzaakt door de stortregens hebben hele dorpen weggevaagd. Ongeveer 350.000 mensen zijn dakloos en hebben onderdak gevonden in opvangkampen.

De overstromingen hebben naar schatting 3 miljard dollar schade aangericht, maar de rekening zal waarschijnlijk stijgen naarmate de schaal van verwoesting duidelijker wordt.

Vijayan, de eerste minister, heeft extra financiering aangevraagd en 20 extra helikopters en 600 gemotoriseerde boten om de reddingsacties op te voeren.

Premier Narendra Modi heeft een korte rondleiding door de staat van de staat op zaterdag georganiseerd en een onmiddellijke subsidie ​​van $75 miljoen aangekondigd.

 

Qr Code
Ga naar boven