Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

premier, may

Groot-Brittannië had geen andere keuze dan raketaanvallen tegen Syrië uit te voeren, zegt premier May

LONDEN - De Britse premier Theresa May zei zaterdag dat ze de Britse troepen toestemming had gegeven om door de lucht gelanceerde kruisrakettenaanvallen op Syrië uit te voeren om het vermogen van chemische wapens te degraderen, omdat er geen alternatief was voor militaire actie.

Vier Royal Air Force Tornado-jets met Storm Shadow-raketten hadden deelgenomen aan de aanval op een militaire faciliteit in de buurt van Homs, waar werd beoordeeld dat Syrië chemicaliën had opgeslagen, aldus het Britse Ministerie van Defensie (MoD).

De staking, uitgevoerd met de Verenigde Staten en Frankrijk, was "beperkt en gericht", ontworpen om eventuele burgerslachtoffers te minimaliseren, zei May. De MoD zei dat de eerste aanwijzingen waren dat de precisiewapens en zorgvuldige doelplanning hadden "geleid tot een succesvolle aanval".

"Dit gaat niet over ingrijpen in een burgeroorlog. Het gaat niet om regimeverandering ", zei May in een verklaring.

Ze zei dat de staking een reactie was op belangrijk bewijsmateriaal, waaronder informatie waaruit bleek dat de Syrische president Bashar al-Assad de regering verantwoordelijk was voor de aanval met chemische wapens in Douma in Syrië afgelopen zaterdag waarbij tot 75 mensen omkwamen, waaronder kinderen.

Mag toegevoegd hebben dat Groot-Brittannië en zijn bondgenoten geprobeerd hadden alle diplomatieke middelen te gebruiken om het gebruik van chemische wapens te stoppen, maar herhaaldelijk gedwarsboomd waren, onder verwijzing naar een Russisch veto van een onafhankelijk onderzoek naar de Douma-aanval in de VN-Veiligheidsraad deze week.

"Er is dus geen praktisch alternatief voor het gebruik van geweld om het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime te verminderen en af ​​te schrikken," zei ze.

De Westerse raketaanvallen tonen de vluchtige aard van de Syrische burgeroorlog, die in maart 2011 begon als een opstand tegen Assad, maar nu een proxyconflict is met een aantal wereld- en regionale machten en een groot aantal opstandige groepen.

De Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij bereid was om de reactie voort te zetten totdat de regering van Assad het gebruik van chemische wapens stopzette.

Rusland, dat in 2015 tussenkwam in de oorlog om Assad te ondersteunen, heeft ontkend dat er een chemische aanval was en heeft Groot-Brittannië ervan beschuldigd het Douma-incident te helpen organiseren om anti-Russische hysterie op te wekken.


DOELEN VOOR CHEMISCHE WAPENS

Het ministerie van defensie van Groot-Brittannië zei dat "zeer zorgvuldige wetenschappelijke analyse" was toegepast om de vernietiging van opgeslagen chemicaliën te maximaliseren, terwijl elk risico van besmetting van de omliggende gebieden tot een minimum werd beperkt.

"De getroffen voorziening bevindt zich op enige afstand van bekende concentraties van civiele bewoning, waardoor dergelijk risico nog verder wordt verminderd", zei het ministerie in een verklaring.

Mei zei dat terwijl de staking gericht was op Syrië, het een bericht stuurde aan iedereen die chemische wapens gebruikte. Groot-Brittannië heeft Rusland ervan beschuldigd achter de aanval van de zenuwagent van afgelopen maand te zitten op de voormalige Russische spion Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury, Zuid-Engeland, een aanklacht die Moskou heeft verworpen.

"Dit is de eerste keer als premier dat ik de beslissing moest nemen om onze strijdkrachten in de strijd te binden - en het is geen beslissing die ik lichtvaardig genomen heb," zei ze.

"Ik heb dit gedaan omdat ik oordeel dat deze actie in het nationale belang van Groot-Brittannië is. We kunnen niet toelaten dat het gebruik van chemische wapens wordt genormaliseerd - binnen Syrië, in de straten van het VK of waar dan ook ter wereld. "

Veel politici in Groot-Brittannië, waaronder enkele in de Conservatieve Partij van mei, hadden opgeroepen het parlement terug te roepen na een pauze om gezag te verlenen aan elke militaire aanval.

Mei is niet verplicht om de goedkeuring van het parlement te krijgen alvorens militaire actie te bevelen, maar een niet-bindende constitutionele conventie om dit te doen is vastgesteld sinds een stem in 2003 over toetreding tot de door de VS geleide invasie van Irak.

Oppositieleider-leider Jeremy Corbyn had gezegd dat Groot-Brittannië zou moeten aandringen op een onafhankelijk U.N.-gestuurd onderzoek naar de vermoedelijke chemische aanval in Douma in plaats van te wachten op instructies van Trump over hoe verder te gaan.

 

Qr Code
Ga naar boven