Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

plastiek

Europese wetgevers hebben maatregelen goedgekeurd om plastic vervuilende zeeën en oceanen te verminderen.

Buitenland Europees Parlement: Een voorgesteld verbod is gericht op de top 10 plastic producten voor eenmalig gebruik die de stranden van Europa aantasten. Het Europees Parlement keurde woensdag tegen 2021 maatregelen goed die zouden kunnen leiden tot een verbod op plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, wattenstaafjes en wegwerpplastic en bestek. Het parlement steunde de voorstellen met een meerderheid van 571-53.

In mei stelde de Europese Commissie EU-brede regels voor om zich te richten op de 10 belangrijkste plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die liggen op de stranden van Europa of in de zeeën, en op verloren of in de steek gelaten vistuig.

#

Wat heeft de Europese Commissie voorgesteld?

Een verbod op het gebruik van plastic artikelen zoals rietjes, wattenstaafjes, plastic borden en bestek, plastic koffieroerders en plastic ballonhouders. EU-wetgevers voegden woensdag zeer lichte plastic zakken en polystyreen fast-food containers toe aan de lijst.

  • Verminder het gebruik van plastic voedselcontainers, zoals die voor take-away, en bekers voor dranken.
  • Producenten helpen bij het dekken van de kosten van afvalbeheer en opruimen, en verhogen het bewustzijn van de vervuilende effecten van tabaksproducten met filters (zoals sigarettenpeuken), vochtige doekjes, ballonnen, plastic zakken en snoeppapiertjes en verpakkingen met aardappelchips.
  • De lidstaten moeten tegen 2025 een stortingsrestitutieregeling of een andere maatregel gebruiken om 90 procent van de plastic flessen voor eenmalig gebruik te verzamelen.
  • Er zijn maandverband, vochtige doekjes en ballonnen vereist om een ​​etiket toe te voegen dat aangeeft hoe het product op de juiste manier moet worden weggegooid.
  • Lidstaten moeten het bewustzijn vergroten over de gevaren van plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik.
  • Producenten van kunststof vistuig zijn verplicht de kosten van afvalinzameling in havens te dekken.

De dreiging van plastic afval: plastic afval vormt een grote bedreiging voor vogels, vissen en andere zeedieren.

Volgens de Europese Commissie wordt slechts iets minder dan een derde van het plastic afval verzameld en gerecycled. Het overgrote deel van het resterende plastic afval komt terecht in onze zeeën en oceanen. Het is gevaarlijk voor vissen en andere zeedieren, die het afval opeten of daarin worden gevangen. Een studie heeft aangetoond dat microplastics, die zich in de loop van de tijd moeten degraderen, zelfs in de menselijke voedselketen terecht zijn gekomen.

#

Wat gebeurt er nu? Nu de wetgevers de maatregelen hebben goedgekeurd, zal de Europese Commissie nu onderhandelen met de lidstaten om het verbod uit te voeren door zich aan te passen aan de voorgestelde wijzigingen. De commissie dringt erop aan dat de nieuwe plasticregels uiteindelijk worden goedgekeurd door het parlement en de Europese Raad vóór de Europese verkiezingen in mei volgend jaar.

Qr Code
Ga naar boven