Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Adolf Hitler

Britse neo-nazi's Vader die zoon Hitler heeft vernoemd is schuldig aan terreurovertreding

Buitenlands Nieuws: Britse neo-nazi's: Melvyn Hartog, hoofd van de begrafenis voor de United Synagogues of the UK, kijkt naar drie graven die zijn vernield met de nazi-swastika op de Joodse begraafplaats in Aldershot, Hampshire, Engeland, 18 januari 2005. Ongeveer een dozijn graven waar werd vernield.

 Een paar dat hun zoon de middelste naam Adolf gaf ter ere van Hitler, werd maandag veroordeeld voor het lidmaatschap van een Britse neo-nazi-terroristen.

Adam Thomas, 22, en de in Portugal geboren partner Claudia Patatas, 38, uit Banbury in Zuid-Engeland, werden samen met Daniel Bogunovic (27) uit Leicester in centraal Engeland beschuldigd van lidmaatschap van de verboden nationale actie (NA).

Juryleden van het Birmingham Crown Court in Midden-Engeland bereikten een unaniem vonnis nadat ze tijdens het vier weken durende proces tegen Thomas hadden aangetoond dat ze Ku Klux Klan-gewaden droegen terwijl ze zijn baby vasthielden.

Thomas beweerde dat de foto's "gewoon spelen" waren, maar vertelde de rechtbank ook dat hij een racist was.

Hij werd ook schuldig bevonden aan het hebben van een terroristenhandleiding op zijn laptop die advies gaf over zelfgemaakte explosieven, waaronder een "frisdrankblikje kan bombarderen".

Aanklagers zeiden Thomas had een "fanatieke en tribale geloof in witte suprematie".

De neo-nazistische groep werd in 2013 opgericht en verbood drie jaar later na de moord op Labour-parlementslid Jo Cox door een nazi-sympathisant in Noord-Engeland.

Een van de leidende leden werd maandag onthuld dat het het Britse leger was van de Afghaanse vechtveteraan Mikko Vehvilainen, 34.

De soldaat werd in maart veroordeeld wegens lid te zijn van NA en acht jaar gevangen gezet, maar er waren meldingsbeperkingen ingevoerd.

Rechter Melbourne Inman zei dat Vehvilainen een "lange en diepgewortelde naleving" had van de racistische ideologie, terwijl aanklagers zeiden dat hij als NA "recruiter" in het leger had gewerkt.

Onderschepte Skype-berichten toonden aan dat Thomas pogingen van leiders afkeurde om de groep te ontbinden.

"De Midlands tak van NA, die slechts 17-20 van ons is, heeft besloten om dit te negeren en we hebben onszelf de Thule Combat League genoemd," schreef hij.

"Nadat National Action was verboden, ging het ondergronds en veranderde de naam, maar het is niet verdwenen", zei officier van justitie Deb Walsh.

"Deze leden bleven geloven in zijn racistische neo-nazi-wereldbeeld, bleven in contact op gecodeerde berichten-apps en organiseerden bijeenkomsten om de groep draaiende te houden."

Drie andere mannen - Darren Fletcher, 28, Nathan Pryke, 27, en Joel Wilmore, 24 - pleitten schuldig voor lidmaatschap van de verboden organisatie voordat de rechtszaak begon.

Alle zes worden op 14 december veroordeeld.

Qr Code
Ga naar boven