Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Oceaan, plastic

Onze oceanen zitten vol met plastic

Er komt geen mens op het kleine stipje land in de Stille Oceaan dat je hierboven ziet. En toch ligt Henderson Island vól plastic, 17,6 ton om precies te zijn. En Hester Klein Lankhorst komt duurzame missie Rebel versterken, heeft ook iets uit te kramen.

Hester Klein Lankhorst komt duurzame missie Rebel versterken

En dit noemen ze een deskundigen, laten we nog eens de bewoordingen beschrijven die ze uitspreekt.

Uiteindelijk is het de consument die het weggooit, daar zit dus een grotere taak dan bij de producent in dit opzicht

De producent

  • De producent kiest een verpakking die het beste is voor het product , dat ze leveren aan de consument.
  • De producent wil een verpakkingsmateriaal hebben, die lang mee gaat en goedkoop is in productie.

De consument

De consument bepaald niets van welke verpakking er dan ook wordt gebruikt door de producent.

De meeste verpakkingen, de dagelijkse producten wel te verstaan. Deze producten zijn der mate verpakt, in plastiek en papier, dat de consument geen andere keuze hebt, als je de aankoop doet. De producent, dwingt ons dan ook onnodig veel verpakkingsmateriaal op die wij totaal niet willen hebben. 1 huishouden zou men verwachten dat men zeer weinig afval hebt, zodra men de wekelijkse boodschappen in huis haalt. Gezichtsbedrog, gezien nadat men alle producten verbruikt hebt, zit zelfs bij één huishouden de container al behoorlijk vol met papier zoals zeer veel plastiek.

In mijn situatie, is altijd de GFT gedeelte leeg. Ik gooi namelijk niets weg aan eten, en stem exact af dat wat ik nodig heb aan een maaltijd per dag of 3 dagen. Maar laten we nog eens verder lezen dat wat Hester Klein Lankhorst nog meer uitkraamt aan onzin.

Klein Lankorst heeft een aantal tips voor consumenten die minder plastic willen gebruiken. "Gebruik geen materiaal dat je niet gebruikt. Neem bijvoorbeeld een eigen kopje mee naar het station voor je koffie", zegt Klein Lankhorst. "Gooi je afval altijd goed weg in de afvalbak, en scheid plastic. Dat helpt allemaal mee aan een beter milieu en aan een betere recycling."

Ik weet niet in welke tijd ze leeft, maar de meeste stations die koffie verkopen, wordt geleverd in kartonnen bekers echter niet de afsluitdeksels. Gooi afval altijd goed weg in de afvalbak, en scheid plastiek zegt Klein Lankors. Wij zijn van mening, dat iedere Nederlander na een 30 jaar wel degelijk hun afval goed scheid in de juiste container, het is echter een grote schande dat de Nederlander steeds meer afval heffingen betaald ondanks er steeds meer gescheiden wordt????

Wij van Nieuwsberichten heeft ooit beschreven voor een 4 a 5 jaar geleden, dat we te maken zullen krijgen met een propaganda over klimaatverandering en milieu. Universele Agenda 21

Tot heden hebben wij hierin voor 100% gelijk gehad, en wat uit dit geheel ook al duidelijk wordt is dat U de schuldige bent als consument, u bent de grootste vervuiler en daar zult u dan ook voor moeten gaan betalen. Kijk en dat is nou exact de bedoeling, dat u eerst de schuld krijgt van de vervuiling, en u zult op moeten draaien voor de kosten die in hun zakken verdwijnt.

Wie is Hester Klein Lankhorst?

Hester Klein Lankhorst stopt per 1 juni 2018 als directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Sinds de oprichting van KIDV in 2013 stond ze er aan het roer. De opvolger van Klein Lankhorst is nog niet bekend gemaakt.

Ze gaat zich nu bezig houden met "Circulaire Economie"

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

Goed daar trappen we allemaal in na zo'n mooi video over producten.

Wasmachines, tv, en alle andere apparatuur hebben een verkorte levens duur van werking. Zodra wij terug gaan in de tijd, hadden wij wasmachines die wel een 30 a 40 jaar meegingen. Het zelfde met tv's, tv's die wel degelijk een 35 jaar blijven werken, en zo zijn er tal van andere producten die de zelfde levensduur hadden. Maar de producent wil meer geld verdienen, en dat doet men als een tijd klok erop te zetten. Ieder apparaat is vreemd genoeg net na de garantie is verlopen stuk, en de kosten om het te repareren is duurder dan als men een nieuwe koopt, en dat is wat de producent wil. Ander voorbeeld "action" alle elektra apparatuur, mag men van gepluk spreken dat als ze langer dan 6 maanden werken. Letterlijk alles wat men daar koopt, gaat in een der mate korte periode stuk, en men hebt dan oom direct een berg plastiek aan afval en andere zeer bruikbare grondproducten verspild.

De conclusie is als volgt
  • De producenten moeten worden verplicht, dat alle voedingsproducten geen plastiek meer gebruik mag worden.
  • De producent moet verplicht worden gesteld, dat ze hun apparatuur een lange levensduur terug krijgen.
  • Glazen flessen is ook niet echt een optie, gezien het schoonmaken van de flessen wordt er 99% soda gebruikt zoals 99% loog.

De consument is dan nadien dat alle producten inderdaad milieu vriendelijker zijn geworden, verantwoordelijk voor het goed scheiden van afval. En dat jongeren, een lel van een boete krijgen zodra ze verpakkingsmateriaal op straat gooien en niet in de vuilnisbak deponeren. Meer en strengere controles van huis vuil containers, dat inderdaad alle materialen goed gescheiden zijn in de vuilcontainers. Wanneer dat niet het geval is, geen rode kaart of een waarschuwing, maar direct een vette boete geven. Om u de gehele bevolking op te laten draaien wat een producent ons aanlevert, is totale waanzin.

Eet u vis?

Als u vis eet, eet u namelijk ook plastiek.

Alle vis wat uit de zeeën komt, zit vol met zeer kleine korrels plastiek. En dat kan wel eens plastiek zijn, wat ooit in 1950 in zee terecht is gekomen. En wat dacht u van Plastic in honing?

Nee als we het goed willen doen, dan zullen we terug in de tijd gaan zoals dit zeer langzaam weer opgang komt De Kruidenier Is Weer Terug dat waar men zelf de eigen bakjes mee nam en vulde met de levens producten die men nodig had.

Code 1 PET: relatief veiligpetflessen-giftig

PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. Deze naam ken je waarschijnlijk iets beter omdat water- en frisdrankflessen van dit materiaal gemaakt worden de zogenaamde petflessen. Verder zijn saladebakken, bakjes waar koekjes in zitten, olieflessen en allerlei verpakkingsmateriaal hiervan gemaakt. Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig.
Hergebruik deze plastics alleen niet voor een tweede maal, zoals bijvoorbeeld het navullen van je waterflesje. Het probleem van dit plastic is dat ze op den duur giftige stoffen gaan lekken zoals bijvoorbeeld acetaldehyde. Stoffen die kankerverwekkend en de hormoonbalans kunnen verstoren.

Code 2 HDPE : veilig

HDPE is een ander woord voor hoge dichtheid polyethyleen. HDPE is een vrij stevig, ondoorzichtige plasticsoort wat je zult herkennen van bijvoorbeeld flessen van schoonmaakmiddelen, shampoo, de ondoorzichtige sapflessen en plastic tassen maar ook speelgoed wordt er soms van gemaakt. Hoge dichtheid polyethyleen is veilig en je kunt het veilig opnieuw gebruiken.

Code 3 PVC: vermijden

PVC is een andere naam voor polyvinyl chloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Gelukkig vrij snel te herkennen aan de sterke geur. Denk aan de geur van luchtbedden, opblaasbare boten, zwembandjes, zwembadjes en matrasbeschermers. Maar het zit ook regelmatig in kleren en meubels maar ook daar valt vaak de specifieke geur op. De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding. PVC is dus zeer onveilig en dient vermeden te worden behalve als het deze phthalate vrij is. Dit is echter zelden het geval.

Code 4 LDPE: veilig

LDPE is een ander woord voor lage dichtheid polyethyleen. LDPE kennen we vooral van de plastic winkeltasjes. Verder allerlei andere zachte verpakkingsproducten en seals. LDPE is veilig in gebruik.
Code 5 PP: veilig

PP oftewel Polypropeen is een wat harder soort plastic. In de keuken zijn heel veel bakjes, schalen en lunchboxen gemaakt van polypropeen. Veel Ikea spul en Tupperware hebben deze code (let op niet alle producten, sommige producten zijn van het gevaarlijke Polystyreen). Ook het meeste magnetron plastic is vaak van dit materiaal gemaakt. PP is een veilig plastic wat eventueel nog een keer opnieuw gebruikt kan worden.

Code 6 PS: vermijden

PS oftewel Polystyreen is een plastic wat je in de gaten moet houden. Polystyreen is er in een foamachtige vorm en een harde variant. Het foamachtige plastic ken je wel van bijvoorbeeld de Mac Donald. Of van de bakjes waar vlees of eieren in zitten in de supermarkt. Ook piepschuim is meestal polystyreen. De harde vorm kennen we van bijvoorbeeld frietbakjes en wegwerpbekertjes. Het is bekend dat deze bekertjes bij verhitting schadelijke stoffen lekken als styreen en Benzeen. styreen en Benzeen zijn kankerverwekkend en hormoonverstorend. Dus als je elke dag warme thee drinkt uit zo’n bekertje op je werk dan zet dat te denken. Polystyreen is ook erg belastend voor het milieu,m 71% van het plastic wat in de oceanen ronddrijft is van deze soort.

Code 7 OTHER: vermijden tenzij het biologisch afbreekbaar plastic is

Dan hebben we nog code 7. Dit is de grote vergaarbak van al het andere plastic. Het lastige is dat een paar jaar terug biologisch plastic ook in deze categorie is opgenomen.

Biologisch plastic is natuurlijk een goede keuze. De overige plastics met deze code zijn vaak weer des te slechter en zijn juist de meest exotische varianten. Als voorbeeld zit onder deze code policarbonaat wat weer bekend staat om het ‘lekken’ van weekmakers (BPA). Dus als plastic deze code bevat en het is geen biologisch plastic dan kun je deze het beste laten staan.

Plastic zonder code

Helaas kom je het nog vaak tegen, plastic zonder code. Komt het veel in contact met je voeding of huid dan is het advies om dit zoveel mogelijk te vermijden. Fabrikanten die niet werken met een code zijn over het algemeen niet de meest professionele partijen en je kunt de vraag stellen waaruit het plastic bestaat.

Plastic vervangen door RVS en glas

Plastic is niet altijd te vermijden en daarnaast erg praktisch in gebruik. Dus je ontkomt er niet aan om plastic in huis te hebben. Probeer wel zo verstandig mogelijk om te gaan met plastic. In de keuken is het vaak makkelijk te vervangen door glas en rvs producten. Lees ook: 7 redenen om te kiezen voor glas. Dan weet je zeker dat er geen gif in je voedsel komt. Harde plastics met uitzondering van PP zijn vaak beter omdat deze minder weekmakers bevatten.

Probeer daarnaast zo weinig mogelijk voedsel te bewerken in plastic. Door warmte kan plastic gaan ‘zweten’ waardoor er chemische stoffen vrij komen. Dit zie je wel eens aan plastic wat uit de vaatwasser komt wat glimmend en wat plakkerig is. Tip: weg ermee! En probeer zoveel mogelijk plastic te vervangen door glas en RVS.

Qr Code
Ga naar boven