Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

satelliet

Lees verder over deze satelliet, Lancering Sentinel 5P LIVE

De missie zal atmosferische monitoring uitvoeren en is gepland voor lancering in oktober 2017. Een voorloper-satellietmissie, Sentinel-5P, is bedoeld om de data-kloof in te vullen en data continuïteit te verschaffen tussen de pensioen van de Envisat-satelliet en de Aura-missie van NASA en de lancering van Sentinel-5.

Sentinel-5 Voorloper is de eerste missie van het Copernicus Program dat gewijd is aan het controleren van luchtvervuiling. Het instrument is een ultraviolet, zichtbaar, dichtbij en kort-golflengte infrarood spectrometer genaamd Tropomi. De satelliet is gebouwd op een zeshoekige Astrobus L 250 satellietbus uitgerust met S- en X-band communicatieantenne, drie opvouwbare zonnepanelen die 1500W genereren en hydrazine-thrusters voor stationhouding.

Eenmaal gelanceerd wordt de satelliet in een 824km zonnesynchronische baan geplaatst met een lokale tijd van oplopend knooppunt van 13:30 uur.

TROPOMI

Tropomi (TROPOspheric Monitoring Instrument) zal een ultraviolet (UV), zichtbaar (VIS), dichtbij (NIR) en kortgolflengte infrarood (SWIR) zijn voor het monitoren van ozon, methaan, formaldehyde, aerosol, koolmonoxide, NO2 en SO2 in de atmosfeer. Het verruimt de mogelijkheden van de OMI van de Aura-satelliet en het SCIAMACHY-instrument van Envisat.

Tropomi neemt elke seconde een meting van ongeveer 2600 km breed en 7 km lang in een resolutie van 7x7km. Het licht zal worden gescheiden in verschillende golflengten met behulp van roosterspectrometers en vervolgens gemeten met vier verschillende detectors voor respectieve spectrale bands. De UV-spectrometer heeft een spectrumbereik van 270-320nm, de zichtbare lichtspektrometer heeft een bereik van 310-500nm, NIR heeft een bereik van 675-775nm en SWIR heeft een bereik van 2305-2385nm.

Het instrument is verdeeld in vier hoofdblokken: UV-VIS-NIR-spectrometers en een kalibratieblok, SWIR-spectrometer met zijn optiek, instrumentregelingseenheid en een koelblok. De totale massa van Tropomi zal 200kg zijn met een energieverbruik van gemiddeld 170W en een data-uitgang van 140 Gbits per baan.

Het instrument wordt gebouwd door een joint venture tussen het Nederlands Ruimtebureau, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek, Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek en Airbus Defensie en Ruimte Nederland.

De SWIR-spectrometer is ontworpen en gebouwd door de Optical Payloads Group of Surrey Satellites (SSTL); Het heeft een ondergedompeld rasterontwerp waarin licht op een geëtst raster van binnen een hoog-index substraat (silicium in dit geval) raakt. De verminderde golflengte binnen het brekingsmedium zorgt voor een efficiënt, ruimtebesparend ontwerp. Het SWIR-raster werd geleverd door SRON (Nederland), die ook de Front-End Electronics (FEE) leverde. De SWIR-spectrometer ontvangt licht via het hoofdinstrument via een intermediaire leerling, en leidt dit via een telescoop naar een gleuf die de track-footprint van het instrument op de grond definieert. Licht uit de gleuf wordt opnieuw geco-limeerd, door het ondergedompelde raster in hoge orde afgebroken en uiteindelijk afgebeeld op een tweedimensionale detector door een relaislens met hoge diafragma. De SWIR-detector (ingericht door Sofradir, Frankrijk) heeft 256 elementen in de dwarsrichting en 1024 elementen in de spectrale richting (de elementhoogte is 30 micron); Het wordt koud gebruikt (typisch 140 K). De SWIR-spectrometer optica is gemonteerd op een gekoelde optische bank (ongeveer 200K) en het instrument is geïsoleerd door een multilayer isolatie (MLI) deken. Het SWIR-instrument werd uitgelijnd, gefocust en gekenmerkt door de thermische vacuümfaciliteit Mullard Space Science in Surrey, Verenigd Koninkrijk.
Geschiedenis

Het eerste grote contract voor Sentinel-5P is in juli 2009 ondertekend voor het Tropomi-instrument tussen het Europees Ruimteagentschap en het ministerie van Economische Zaken, die 78 miljoen euro heeft betaald. [7] Op 8 december 2011 selecteerde ESA Astrium UK als voornaamste aannemer voor de satelliet, een ondertekeningsk contract ter waarde van 45,5 miljoen euro. [9] De bouw van de satelliet zelf is in mei 2014 afgerond en de integratie met zijn primaire instrument is succesvol afgerond.

De satelliet wordt gelanceerd door Eurockot Launch Services aan boord van Rokot. Lancering is oorspronkelijk gepland voor eind 2016, maar is uitgesteld en is momenteel gepland op 13 oktober 2017

Qr Code
Ga naar boven