Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Nepal

 Nepal opnieuw getroffen door ramp

Nepal is nogmaals getroffen door een nieuwe ramp bij het Kali Gandaki-rivier. Door een aardverschuiving is de Kali Gandaki-rivier bij het dorp Ramche geblokkeerd. Dit kan op korte termijn een grote overstroming veroorzaken.

Aardverschuivingen Nepal

 De Nepalese overheid heeft duizenden dorpelingen opgeroepen zichzelf in veiligheid te brengen, vanwege het grote risico op een overstroming. Getuigen vertelden dat door de aardverschuiving in de nacht van zaterdag op zondag meer dan twintig huizen zijn verwoest. De berghellingen zijn broos geworden door de bevingen, hierdoor ontstaan de aardverschuivingen.

Wereldwijd honderdvijftig miljoen euro voor Nepal

Wereldwijd honderdvijftig miljoen euro voor NepalAcht landen hebben honderdvijftig miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Deze landen, waaronder Nederland met Giro555, vormen samen de Emergency Appeals Alliance (EAA) en ze hebben het geld opgehaald met acties die de bevolking heeft georganiseerd.

Wat de opbrengst betreft staat Nederland met ruim 21 miljoen euro op de vierde plaats na GB (77,5 miljoen), Duitsland (23 miljoen) en Zwitserland (22 miljoen), meldden de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 vrijdag. Gemeten naar het aantal inwoners is Nederland met het tot nu opgehaalde geld tweede, na de Zwitsers.

De honderdvijftig miljoen euro aan fondsen wordt verspreid over vijftig hulporganisaties die zijn aangesloten bij de EAA. Deze organisaties komen uit België, Canada, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland, Zweden en Groot-Brittannië. Het hoge bedrag is bereikt door publieke omroepen zoals de BBC en de NPO. Zij hebben hun kijkers en luisteraars opgeroepen om te doneren en om acties op te zetten. De geprinte en sociale media hebben eveneens bijgedragen aan het toenemen van de donaties.

“Dit indrukwekkende resultaat toont de kracht van een gemeenschappelijke oproep: in elk land is er een vorm van vereniging van verschillende hulporganisaties  die samenwerken met de media. Deze gezamenlijke inspanning is een grote toegevoegde waarde voor de fondsenwerving,” aldus Catherine Baud-Lavigne, voorzitter van de EAA.

De taak om de Nepalezen te helpen is erg uitdagend, maar dankzij ervaringen uit het verleden kan de hulpverlening van de hulporganisaties  een snelle en tastbare impact hebben. Op grote schaal verspreiden de hulporganisaties nood hulppakketten, medische hulp, voedsel, water en andere benodigdheden. Ze geven speciale aandacht aan kwetsbare bevolkingsgroepen en kinderen.

Sommige landen van de EAA zullen een aanzienlijk deel van de middelen gebruiken voor wederopbouw en het herstel van activiteiten op de langere termijn. Wederopbouw van huizen, gebouwen en medische centra vallen hieronder, evenals levensrondehoudende herstelprogramma’s. Welke projecten de organisaties uitvoeren verschilt per land.

18.000 baby's en zwangere vrouwen in levensgevaar

18.000 baby's en zwangere vrouwen in levensgevaar

De levens van bijna 18.000 baby’s en zwangere vrouwen komen in gevaar, volgens UNICEF. Er moet snel actie worden ondernomen om de belangrijkste gezondheidszorgsystemen te herstellen.

Elk uur worden in de zwaarst getroffen gebieden in Nepal twaalf baby’s geboren. Deze baby’s hebben geen toegang tot de gezondheidszorg vanwege de enorme schade aan kraamklinieken. Minstens 70 procent van de geboortecentra in de 14 meest getroffen districten is beschadigd of verwoest. In sommige gebieden loopt dit percentage zelfs op tot 90 procent.

Eerste levensdagen

Naast het gebrek aan kraamklinieken, hebben veel moeders en baby’s geen veilige plek om te wonen. Duizenden zwangere vrouwen en moeders hebben hun huis verloren. “We vrezen dat het aantal moeders dat buiten ziekenhuizen en geboortecentra bevalt sinds de aardbeving met ruim een derde is toegenomen in de zwaarst getroffen gebieden”, zegt Tomoo Hozumi van UNICEF Nepal. “De eerste levensdagen zijn het gevaarlijkst voor een kind. Wij zijn uiterst bezorgd om het welzijn van de pasgeborenen en hun moeders.

Op dit moment biedt UNICEF 24 uur per dag hulp aan moeders en baby’s. Hulpverleners zetten tientallen medische tenten neer, waaronder kraamtenten. Ook worden er tweeëntwintig opvanghuizen opgezet in de zwaarst getroffen gebieden. UNICEF levert daarnaast schone bevallingspakketten, babykleertjes, essentiële genesemiddelen en ze bevordert de borstvoeding door  ijzer- en foliumzuursupplementen te verstrekken.

Zeven uur

CARE maakt zich eveneens druk om de moeders en baby’s. Hulpverleners distribueren gezondheidspakketten met plastic handschoenen, schoon verband en materiaal voor de navenstreng. De gebieden zijn echter afgelegen en moeilijk te bereiken voor hulpverleners. Lex Kassenberg van CARE: “Ons team deed er zeven uur over om een dorp in Sindhupalchowk te bereiken. Het was vier uur rijden en drie uur lopen.

Qr Code
Ga naar boven