Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Nepal, aardverschuivingen

Ongeveer 17 uur geleden 4.3 magnitude, 10 km diepte Bharatpur, Nepal.

Gisteren heeft er nogmaals een aardbeving plaats gevonden in Nepal, hierdoor is er een groot stuk van de bergwanden naar beneden gekomen. Deze aardbeving in Nepal, zal de grootste zijn in de geschidenis

Nepal aardverschuiving blokken rivier, verhoogt de angst voor overstromingen bereiken India

Deze landverschuiving brengt nu een ander gevaar met zich mee, gezien dat deze verschuiving nu fungeerd als dam. Nieuws en Feiten hebben momenteel een nieuwe menu link aangemaakt. Deze link van recente aardbevingen in Nepal, kan dan ook per direct uitgelezen worden zodra er wederom een aardbeving in Nepal plaats zal vinden.

Zodra wij meer nieuws hebben over Nepal, zullen wij dit in deze pagina toevoegen.

UPDATE: Seismologen vrezen dat in juni aanstaande weer een zware aardbeving zal plaats vinden in Nepal.

Mount Everest

Mount Everest

Mount Everest het dak van de wereld trekt ervaren alpinisten aan, maar ook beginnende klimmers die grote sommen geld willen betalen om de top te bereiken. Echter ook ligt Mount Everest op een breuk lijn.

De breuklijn van Nepal, zie hieronder

De breuklijn van Nepal

Sinds dat er een zeer zware aardbeving is geweest in Nepal, heeft dat gevolgen voor de gehele streek, zoals India, China en kan zelfs doorlopen naar Pakistan en Afghanistan. Door de eerdere aardbeving met de vele zware tot zeer zware naschokken heeft dit gevolg voor de aankomende periode voor de gehele streek. De dal van de berg van Mount Everest is zacht en verzadigd met water. De berg Mount Everest en de breuklijn drukken nu zodanig tegen elkaar, dat de hele streek een aantal meters dichter bij de Mount Everest staat. De Mount Everest is daarin tegen weer iets hoger geworden de berg was 8848 of 8850 meter hoog en kan dus nu hoger zijn geworden.

Door de zeer hoge frictie en de aardbevingen die zich nu voordoen, zal er absoluut zeer veel aardbevingen erop volgen met zeer grote gevaren voor de bevolking van Nepal.

Aardverschuivingen

Niet alleen vanuit de lucht, maar ook op de grond zijn er nog gevaren. Zo moesten duizenden Nepalezen ten noordwesten van Katmandu hun huizen verlaten na grote aardverschuivingen. Doordat een rivier wordt geblokkeerd, volgen er mogelijk nog overstromingen.

Daarnaast is er volgens The Guardian nog altijd de angst is dat in de Himalaya een aantal natuurlijke dammen beschadigd zijn door de aardbeving. Als die breken, kan een gigantische waterstroom nog een grote ravage aanrichten.

Een aantal dorp moest ontruimt worden na een aardverschuiving

Voor veel Nepalezen komt er dus nog een zware periode aan.  "Mensen proberen te redden wat er te redden valt. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het zoeken naar voedsel tussen de ingestorte huizen, omdat dit kan bederven."

Toch wordt er ook al vooruit gekeken. "De Nepalezen kijken al een klein beetje naar de toekomst; er is al begonnen met de wederopbouw",  "Maar de eerste levensbehoeften hebben op dit moment nog prioriteit."

Zelfgemaakte schuilplaats

Door alle naschokken en landverschuivingen durven de mensen zich nog niet te verplaatsen. "Veel mensen blijven nu vooral waar ze zitten"

"Vaak is dit de plek waar ze in eerste instantie naartoe zijn gevlucht: dorpjes die relatief weinig schade hebben geleden of een opvangkamp. Maar er zijn ook een hoop mensen die in een zelfgemaakte schuilplaats naast hun verwoeste huis leven."

Hevige winden teisteren de opvang kampen in Kathmandu
Mensen slapen op straat voor angst een nieuwe aardbeving in Nepal
Hevige winden teisteren de opvang kampen in Kathmandu

Over een paar weken begint het regen seizoen, waarbij zware stortbuien over het land zullen trekken. Hier ligt volgens Liesbeth een belangrijke taak voor de hulpverleners. "Het is heel belangrijk dat de mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt toch een vorm van beschutting hebben om ze te beschermen tegen de regen en wind. De hulpverleners proberen er voor te zorgen dat mensen deze beschutting krijgen, in de vorm van plastic zeilen en tenten.

Qr Code
Ga naar boven