Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
aardbeving

Tientallen doden na een grote aardbeving in het midden van Nepal

Minstens 65 mensen zijn gestorven in Nepal vanaf dinsdag magnitude-7.3 aardbeving.Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken woordvoerder Laxmi Prasad Dhakal.:  De Nepalese regering zei woensdag. Het aantal mensen dat nu gewonden staat op 1926, zei Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken woordvoerder Laxmi Prasad Dhakal.

magnitude-7-3-aardbeving-nepal-2 door nieuwsberichten

Een Mount Everest klimmer gedeeld beeldmateriaal van dodelijke lawine aflopend op Base Camp, het doden en verminken van tientallen alpinisten en sherpa's. De ene achter de camera niet beseffen tot het allerlaatste moment de ware gevaar van wat er gebeurt.

De video duurt 46 seconden werd gemaakt met een iPhone onmiddellijk na de eerste en meest krachtige beving op 25 april, in een kamp waar Everest klimmers verzamelen kracht voor hun volgende opmars naar de top.

De man rende uit een tent om een kijkje te nemen na de aardbeving en filmde het moment van een lawine walloping de tenten.

"Ik was in shock en ongeloof gedurende deze hele filmen beproeving, niet bewust dat ongeveer 20 collega-dragers, sherpa's en klimmers net was overleden en ongeveer 50 werden ernstig gewond in mijn directe kamp," klimmer Chimu schreef in een annotatie om de video .

De videograaf overleefde de lawine en samen met Himex (Himalaya Experience) teamgenoten nam deel aan de volgende reddingsoperatie. Nog een video genomen in de Everest Base Camp toont het moment van de lawine naar beneden kwam. [WAARSCHUWING: GROVE TAAL]

  • Ten minste 17 mensen in India hebben ook overleden als gevolg van de tremor, Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken woordvoerder Kuldeep Dhatwalia vertelde CNN. Een vrouw in Tibet, een regio van China, werd gedood door vallende rotsen, de Chinese staat gerunde persbureau Xinhua gemeld.
  • Een Amerikaanse militaire helikopter werd uitgeroepen ontbreekt dinsdag terwijl in Nepal aardbeving hulpverlening daar te ondersteunen, de ambtenaren gezegd. De UH-1 Huey helikopter had zes Amerikaanse mariniers en twee Nepalezen aan boord op het moment, zei het Pentagon.
  • Naschokken voortgezet predawn woensdag in Nepal. Een CNN team voelde dat er een dergelijke grote om 2 uur plaatselijke tijd die gebouwen en doodsbang overlevenden, van wie velen werden buiten slapen schudde of liep uit hun huizen.

Volledig verhaal

Iets meer dan twee weken na duizenden stierven in een mammoet aardbeving, werd Nepal weer hard getroffen dinsdag door een andere krachtige tremor dat tientallen meer dood heeft verlaten, meer dan 1.000 gewonden en vragen over wat de toekomst voor de reeds getraumatiseerde Aziatische natie.

Dinsdag ramp opgestapeld verse afschuw op Nepalezen nog steeds het oppakken van de stukken uit aardbeving van vorige maand en het legioen van naschokken. Meer gebouwen ingestort, meer aardverschuivingen rommelde en de mensen nogmaals scrambled voor hun leven.

"Voor de eerste seconden, het was complete stilte. Met de vijfde tweede, iedereen begon te schreeuwen," zei Marc Sarrado, een 41-jarige documentairemaker uit Spanje, die in Nepal Nuwakot Valley, was ongeveer twee uur ten noordwesten van Kathmandu, toen de aardbeving getroffen.

"Het was echt, echt intens. Zelfs wanneer het schudden gestopt, de mensen waren nog steeds te schreeuwen. Ze waren helemaal in paniek, omdat ze wisten precies wat het was."

Dinsdag magnitude-7.3 aardbeving ongeveer 9,3 mijl (15 kilometer) diep, zei dat de US Geological Survey. Ter vergelijking: de magnitude-7.8 aardbeving op 25 april - die meer dan 8.000 mensen gedood - gecentreerd was naar het noordwesten, in plaats van naar het oosten van Kathmandu en een beetje verder weg (48 mijl in plaats van 47 mijl). Hoewel op eenzelfde diepte, die eerdere tremor was meer dan drie keer zo groot en 5,6 keer sterker qua energie vrij, volgens de USGS.

Dinsdag aardbeving was zwakker, maar nog steeds dodelijk.

grote-magnitude-7-3-aardbeving-nepal-1 door nieuwsberichten

Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken woordvoerder Laxmi Prasad Dhakal zei woensdagochtend dat ten minste 65 mensen in zijn land was gedood. Het aantal gewonden bedroeg 1926, zei hij. Tientallen mensen werden levend uit het puin gered, volgens de ambtenaren.

Het bloedbad niet beperkt tot Nepal. China's staat gerunde persbureau Xinhua meldde dat een vrouw in Tibet overleed dinsdagmiddag na vallende rotsen raakte de auto was ze in. Ten minste 17 mensen werden gedood in het noordoosten van India, volgens de Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken woordvoerder Kuldeep Dhatwalia. India's militaire was ook betrokken in Nepal, de zorg voor slachtoffers en vliegen ze per helikopter van het dorp Mrigu naar Kathmandu.

Deze nieuwste aardbeving alleen bijdraagt ​​aan de stress voor de bewoners van een regio, die had geprobeerd om terug te keren naar normaliteit, tot Moeder Natuur herbevestigd haar vernietigende kracht.

Het was "net als de hele aarde leefde", zegt Asim Rai, na elkaar gekropen met zijn familie in Kathmandu.

Drommen haasten uit in de straten van Kathmandu

Nogmaals, de inwoners van de hoofdstad van Nepal en meest bevolkte stad bevonden zich in het midden van een nachtmerrie, in het midden van de dag.

Open ruimte is vaak een kostbaar goed in Kathmandu, maar vooral op dinsdag. Wegen van de stad snel verstopt met mensen, velen van hen huilen, volgens Sajan Sharma.

CNN iReporter Prashup Rajbhandar aanvankelijk ineengedoken met dierbaren als zijn vier verdiepingen tellende huis zwaaide heen en weer, voordat haasten buiten. Nu, uit angst voor een scheur in zijn huis, hij is niet zeker of hij ooit terug ga naar huis - in plaats daarvan maken doen door te koken op zijn gazon en slapen in de auto.

"Mensen zijn erg bang," zei Rajbhandari. "En ze weten niet wat er gaande is."

Een andere inwoner van de hoofdstad, Mingma Sherpa, zei dat hij en zijn vrienden sprong uit zijn auto toen ze voelde de aarde begint te beven. Ze liepen met menigten van andere mensen wanhopig op zoek naar de open ruimte in een drukke omgeving van Kathmandu, waar er weinig.

De beving veroorzaakte ook een spasme van de chaos op het vliegveld van Kathmandu, waar Channel NewsAsia verslaggever Jack Board filmde honderden mensen die loopt van het gebouw als de grond rommelde.

Paul Dillon, een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie, zag "honderden mensen uitgieten van ... gebouwen (midden) veel verwarring, veel van angst", zoals hij reed rond Kathmandu. Collega gemeld vele ingestorte gebouwen en anderen op de rand.

"Je hebt nooit wennen aan het zien van telefoonpalen zwaaien en surfen langs je," zei hij tegen CNN. " Of gebouwen gewoon wiebelen ... als de aarde beweegt onder je voeten."

Een terugkeer van aardverschuivingen, vernietiging en angst

Terwijl meer mensen kunnen zijn aangetast in Kathmandu dan elders in de regio, gewoon op grond van zijn omvang, dat betekent niet dat het werd het hardst getroffen.

Sabin Shrestha, een sociaal activist, zag mensen rennen in de richting van de heuvels in een dorp aan de rand van de hoofdstad zo vers scheuren verschenen in tientallen huizen.

Zoals gebeurde eind vorige maand, de tremor verrekening aardverschuivingen. Aardverschuivingen kwam ook rond Sindupalchowk, de wijk die zoveel eind vorige maand geleden. Anil Thapa, een journalist daar, meldde meerdere huizen verderop.

Qr Code
Ga naar boven