Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nieuw-Caledonië

Buitenland Nieuws: Nieuw-Caledonië/Fiji/Vanuatu: Tsunami-waarschuwing uitgegeven na reeks aardbevingen

Buitenland Nieuw-Caledonië: US Geological Survey geeft tsunami-waarschuwingen voor Nieuw-Caledonië, Fiji en Vanuatu na reeks van vijf aardbevingen op 29 augustus; golven kunnen 1 m (3.3 ft) boven getijhoogte bereiken. Het is nog niet bekend, dat of er al bij de kust Australië, Tonga, Vanutu tsunami-waarschuwingen zijn afgegeven UPDATE: 09:39 is de tsunami-waarschuwingen ingetrokken.

Evenement

De US Geological Survey (USGS) gaf op woensdag 29 augustus om 16:34 uur (Nieuw-Caledonië ) een tsunami-waarschuwing voor Nieuw-Caledonië , Vanuatu en Fiji . Het bericht dat is gewaarschuwd voor tsunami, zweeft tot 1 m boven het getijniveau. Kleinere tsunami-golven tot 0,3 m (1 ft) werden ook uitgegeven voor de nabijgelegen Polynesische eilanden, Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland.

De regio maakte woensdag een reeks van vijf aardbevingen mee, te beginnen met een tremor van 7.1 magnitude om 14:51, allemaal ongeveer 200 km (120 mijl) ten westen van Ile Hunter, Nieuw-Caledonië. Verdere naschokken en tsunami's zijn mogelijk in de komende uren en dagen.

Context

De regio bevindt zich in de actieve seismische gordel, de "Pacific Ring of Fire" genaamd en ondervindt regelmatig aardbevingen en daaropvolgende tsunami's. Tsunami's zijn een reeks langzaam bewegende golven die in hoogte en tijd kunnen variëren tussen toppen.

UPDATE

Er werd geen schade gemeld, maar gevaarlijke tsunami-golven tot een meter (3,3 feet) waren mogelijk in Nieuw-Caledonië, Fiji en Vanuatu, meldde het in Hawaii gevestigde Pacific Tsunami Warning Center in een bulletin.

Golven van 30 cm (1 voet) waren mogelijk op de kustlijn van het eiland rond de Stille Oceaan en zo ver weg als Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Caledonië's woordvoerder van de Civil Defense, Olivier Ciry, zei dat golven van 40 cm (16 inches) werden geregistreerd op het hoofdeiland van Nieuw-Caledonië.

Ze bereikten slechts 5 cm hoog op de Loyalty Islands, die ongeveer 100 km dichterbij het epicentrum liggen, zei hij.

"We voelden het en ze voelden het sterker op de loyaliteits-eilanden ... er was enige beweging van de zee maar geen schade aan gebouwen, geen verwondingen aan mensen en het is nu voorbij," zei Ciry.

Laisenia Rawace, technisch medewerker van de afdeling seismologie van Fiji, zei telefonisch vanuit Suva: "We controleren het nog steeds en staan ​​standby, maar er is voorlopig niets op het getij."

Het gebied ligt op de aardbevingsgevoelige Pacific Rim of Fire. De laatste beving trof tien dagen nadat een enorme maar zeer diepe aardbeving de zeebodem nabij Fiji en 11 maanden na grote aardbevingen bij de Loyalty-eilanden, ook zonder schade, op zijn grondvlucht deed schudden.

Qr Code
Ga naar boven