Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

El Salvador

6.1 voor de kust van Acajutla, El Salvador genereert geen tsunami dreiging

2018-10-28 22:23:54, kwam de eerste melding binnen van een lichte aardbeving van M6.21 in het plaatsje Acajutla, El Salvador. Momenteel is er nog geen Tsunamie waarschuwing afgegeven. Momenteel wachten wij nog af voor verdere informatie op eventuele schade en of als er eventuele doden zijn gevallen. Blijf ons volgen

Acajutla

Acajutla is een zeehaven en gemeente in El Salvador aan de Grote Oceaan met 58.000 inwoners. Acajutla is de belangrijkste uitvoerhaven voor koffie (40%), suiker en balsem in El Salvador. De stad is verbonden met de hoofdstad door middel van een belangrijke spoorlijn en autoweg.

Geschiedenis

De Spaanse veroveraars overwonnen de plaatselijke bevolking na een hevige strijd in 1524. Acajutla werd al vlug een belangrijke haven voor het Spaanse Rijk. Na de onafhankelijkheid van El Salvador in 1838 groeide de economie van het land snel, niet om het minst door de belangrijke koffiehandel via de haven van Acajutla.

In 1855 werd de Panamaspoorweg voltooid. Hierdoor werd het makkelijk om goederen te transporteren van Grote Oceaankust in Acajutla naar de Caraïbische kust. In 1882 werd de grote Noord-Zuid spoorlijn in El Salvador in gebruik genomen met Sonsonate als noordelijk en Acajutla als zuidelijk eindpunt.

Tijdens de twaalf jaar durende burgeroorlog (1980-1992) was de olieraffinaderij van Acajutla de enige werkende van het land. Ze was dan ook dikwijls het doelwit voor de anti-regeringsrebellen.

UPDATE 00:12 uur

Milieu en natuurlijke hulpbronnen (MARN).

De aardbeving werd opgenomen om 16:23 uur en het epicentrum lag 90 kilometer ten zuidwesten van het strand Los Cobanos in Sonsonate, op een diepte van 20 kilometer.

In de vroege uren van deze dag werd een andere kleinere aardbeving geregistreerd, 4,3, voor de kust van hetzelfde gebied, op 16 kilometer van het strand van Metalío. Dat gebeurde om 5.44 uur op een diepte van 53 kilometer. Het werd gevoeld in Ahuachapán, Sonsonate, La Libertad, een deel van San Salvador en zelfs La Paz, met een intensiteit van 2,0.

Er zijn geen vroege meldingen van schade.

Qr Code
Ga naar boven