Aardbevingen Nieuwsberichten

Trilling of schokkende beweging

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst.

Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort. Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar loodrecht boven wordt het epicentrum genoemd. Een lijn van gelijke bevingsintensiteit rond een epicentrum heet een isoseist. Seismologie is de wetenschap van aardbevingen. Tijdens een aardbeving treden tribo-elektrische effecten op in de vorm van lichtflitsen.

De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700 kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rondom de Grote Oceaan, in het Middellandse Zeegebied, in de Himalaya en Indonesië. Ook midden in oceanen komen bevingen voor. Aardbevingen die ontstaan onder de zeespiegel worden, minder correct, ook wel zeebevingen genoemd; een vloedgolf of tsunami kan dan het gevolg zijn. Een aardbeving onder het zeeoppervlak hoeft echter niet altijd een tsunami te veroorzaken. Dit gebeurt alleen als grote delen grond omhoog komen bij de subductiezone waardoor een abnormale hoeveelheid water verplaatst wordt richting het land. Het water zal zich dan in een kring verspreiden net of men een steen in het water gooit. Die rimpels lijken op de tsunamigolven, echter zijn die veel kleiner. Een gewone golf verschilt van een tsunami, een tsunami zal water over land blijven uitspuiten, een gewone golf trekt zich na de golfslag gewoon weer terug, een tsunami kan over hoge zeewallen heen komen.

Zware aardbevingen en tsunami's veroorzaken vaak veel slachtoffers en grote schade.

Oorzaken

Verdeling van aardbevingen (bron: USGS)

Veel aardbevingen hangen samen met de langzame bewegingen van de aardkorst. Op grote schaal kan het de aardschollen betreffen, die langzaam ten opzichte van elkaar bewegen (platentektoniek). Op kleinere schaal vindt er ook binnen de platen deformatie plaats.

Door deze relatieve beweging wordt spanning opgebouwd in de korst. Als de spanning hoog genoeg is kan er een schoksgewijze beweging van het materiaal aan weerszijden van een breuk in de korst optreden: de aardbeving. Hierbij wordt (een deel van) de opgebouwde spanning ontladen.

Naschokken zijn kleinere bevingen die binnen enkele uren na de eerste beving voelbaar zijn. Deze zijn vaak het gevolg van spanningsontlading op andere, nabijgelegen delen van dezelfde breuk of op andere nabije breuken. Naschokken gebeuren in de dagen na de aardbeving. Wanneer het 7 dagen rustig is geweest noemt men het niet meer een naschok maar een nieuwe aardbeving.

Aardbevingen op dieptes van enkele honderden kilometers worden vaak toegeschreven aan andere mechanismen. Ten eerste kunnen deze worden veroorzaakt in een subducerende plaat door de overgang van mineralen van een fase naar de andere (zie convectie in de aarde). Wanneer de oude fase metastabiel was, kan de overgang naar de nieuwe fase zeer plotseling zijn. Op een vergelijkbare wijze kan het plotseling loslaten van water uit waterhoudende mineralen in de subducerende plaat een aardbeving veroorzaken.

Kleine aardbevingen zijn het gevolg van vulkanische activiteit (vulkanische aardbevingen) of ontstaan door instorting van holtes in kalksteenformaties of mijn(en) (instortingsbeving(en)).

Menselijk ingrijpen kan bevingen veroorzaken. De bodemdaling door de winning van aardgas brengt aardschokken teweeg. Dit fenomeen doet zich onder meer voor in de provincie Groningen bij het dorp Loppersum.

Mogelijke andere oorzaken zijn ondergrondse kernproeven en meteorietinslagen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

aardbeving

Aardbeving M6.2 Waitara, New Zealand genereert geen tsunami dreiging

Buitenland Aardbeving New Zealand: 2018-10-30 02:13:39 (UTC) 39.054 ° S 174.977 ° E227.3 km diepte, kwam de eerste melding binnen van een lichte aardbeving in het plaatsje Waitara. De aardbeving zoals blijkt uit verklaringen, dat de aardbeving langzaam en lang aan te houden, er zijn geen meldingen van schade en of slachtoffers. Er zijn nog wel naschokken, en de bewoners van Waitara New Zealand en omgeving, wordt wel aangeraden dat er nog lichte naschokken kunnen plaats vinden.

3 NEW UPDATE'S

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

El Salvador

6.1 voor de kust van Acajutla, El Salvador genereert geen tsunami dreiging

2018-10-28 22:23:54, kwam de eerste melding binnen van een lichte aardbeving van M6.21 in het plaatsje Acajutla, El Salvador. Momenteel is er nog geen Tsunamie waarschuwing afgegeven. Momenteel wachten wij nog af voor verdere informatie op eventuele schade en of als er eventuele doden zijn gevallen. Blijf ons volgen

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief

aardbeving

Buitenland Nieuws: M 6.6 - 213km W Ile Hunter Nieuw-Caledonië

UPDATE: Momenteel is er onvoldoend informatie beschikbaar, er is geen gevaar voor Tsunami.

Buitenland Nieuw-Caledonië: Een aardbeving met een oppervlakkige aardbeving 6.6 op 213km W van Ile Hunter, Nieuw-Caledonië, op een diepte 10 km, volgens U.S. Geological Survey. Een aardbeving van deze omvang wordt als sterk beschouwd

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

aardbeving

Buitenland Nieuws: 7.0 Aardbeving Jolted 112 km Nw van L esperance Rock Nieuw-Zeeland

Buitenland Nieuw-Zeeland: Een aardbeving met 7.0 schokte 112 km NW L'Esperance Rock, Nieuw-Zeeland om 04:16 GMT, maandag. Het epicentrum heeft een diepte was 325 (200 mijl) en ongeveer 112 kilometer bij de dichtstbevolkte gebieden bij L'Esperance Rock. De aardbeving was 470 km diep onder de Kermadec-eilanden en 866 kilometer vanaf Auckland, Nieuw-Zeeland, wat volgens Geoscience Australië gemeengoed was in de regio.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

japan,aardbeving

De aardbeving Japan Tsukubai, Huang was de sterkste gemeten door Japanse systeem

Buitenland Nieuws: Japanse reddingswerkers met bulldozers en snuffelhonden zochten vrijdag door de modder om overlevenden te vinden van een aardverschuiving die huizen begroef na een krachtige beving, toen het dodental opliep tot 20. Ongeveer 20 mensen zijn nog steeds niet bekend in het kleine noordelijke platteland van de stad Atsuma, waar een cluster van woningen werd verwoest toen een heuvel instortte door de kracht van de aardbeving met 6,6 magnitude, waardoor diepe bruine littekens in het landschap werden veroorzaakt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

aardbevingen

Serie van sterke aardbevingen schudden Panama, Ecuador en Chili (VIDEO)

Buitenland Nieuws: Een reeks krachtige aardbevingen heeft de Zuid-Amerikaanse oostkust getroffen, waarbij Panama, Chili en Ecuador alle schokken hebben van tussen 5,6 en 6,2 magnitude binnen minder dan een uur na elkaar.

Panama werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,6 op 1:47 uur GMT. Volgens de US Geological Survey bevond het epicentrum zich op een diepte van 10 km, zo'n 15 km van het kleine stadje Yaviza.

Minder dan 30 minuten later, om 2.12 uur GMT, sloeg een krachtige schok van 6.2-magnitude centraal in Ecuador, zo'n 94 km ten zuiden van de stad Ambato op een diepte van 112 km (69 mijl).

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

aardbeving

Tweede aardbeving M8.1 voor de kust van Fiji

Buitenland Nieuws: Een magnitude 7.8 aardbeving treft 105 km ten oosten-zuidoosten van Suva, Fiji, op een diepte van 608 km, zei de Amerikaanse geologische dienst .

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

japan

Gebouwen storten in, mensen gewond en gevangen door aardverschuivingen na 6.7 aardbeving rotsen Japan

Buitenland Nieuws: Een grootschalige reddingsoperatie is aan de gang op het Japanse eiland Hokkaido nadat een krachtige aardbeving met een kracht van 6,7 verschillende aardverschuivingen teweegbracht die een aantal huizen opslokten en mensen binnenin verwondden en gevangen hielden

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

japan

Buitenland Nieuws: De beving had een kracht van 6,6. Volgens de overheid zijn er geen doden gemeld

Buitenland Japan Tsukubai: Japan is getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,6. Het epicentrum lag vlak bij Tsukubai, Huang in het noordoosten van het land.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Nieuw-Caledonië

Buitenland Nieuws: Nieuw-Caledonië/Fiji/Vanuatu: Tsunami-waarschuwing uitgegeven na reeks aardbevingen

Buitenland Nieuw-Caledonië: US Geological Survey geeft tsunami-waarschuwingen voor Nieuw-Caledonië, Fiji en Vanuatu na reeks van vijf aardbevingen op 29 augustus; golven kunnen 1 m (3.3 ft) boven getijhoogte bereiken. Het is nog niet bekend, dat of er al bij de kust Australië, Tonga, Vanutu tsunami-waarschuwingen zijn afgegeven UPDATE: 09:39 is de tsunami-waarschuwingen ingetrokken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

#

Buitenland Nieuws: De 8.2 magnetude aardbeving Fiji, er waren geen tsunami waarschuwingen

Buitenland JAKARTA, Een aardbeving van 8.2 op de schaal van Richter schudde de Fiji-eilanden op zondag (08/19/2018), volgens de United States Geological Survey (USGS). Maar vanwege het centrale punt diep in de grond, veroorzaakte deze sterke aardbeving geen tsunami. 

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Papoea-Nieuw-Guinea

{Belangrijk nieuws] Papoea-Nieuw-Guinea wederom getroffen door 7.0 magnitude aardbeving

Een half miljoen mensen die getroffen zijn door de ramp, omdat naschokken meer levens eisen en hulpgroepen worstelen om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken. [Belangrijk nieuws] Zojuist een zware aardbeving met 7.0 magnitude trof Papoea-Nieuw-Guinea vlak na middernacht lokale woensdagochtend, waardoor er een gebied ontstond dat eind februari nog steeds herstelt van een 7,0 tremoren.

Qr Code
Ga naar boven